Odcinek 4


Nie ma nic lepszego niż tradycyjne dania, takie jak zupa borowikowa. Tym razem David z gośćmi przygotują zupę borowikową i grzanki z konfiturą z cebuli. Aromat grzybów przywoła u gości wspomnienia. Znajdzie się również czas na świąteczne niespodzianki – niekoniecznie będą one kulinarne!

Zupa borowikowa i grzanki z konfiturą z cebuli

60 min.
4 porcje

Bulion warzywny:


  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • pół pora (biała część)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

  • 2 saszetki Zupy Borowikowej Jak u Mamy WINIARY

Konfitura z cebuli:


  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pół szklanki octu balsamicznego lub czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane

Dodatki:


  • szczypiorek
  • 4 kromki bagietki
  • ser gruyere pokrojony w cienkie plastry
Zupa borowikowa i grzanki z konfiturą z cebuli

Bulion warzywny:


Pokrój cebulę, seler naciowy, marchewki oraz por w małe kawałki.

Duś warzywa w garnku na maśle klarowanym kilka minut do momentu, aż poczujesz przyjemny zapach. Dodaj lekko zgnieciony ząbek czosnku oraz liść laurowy, tymianek i ziele angielskie, następnie wszystko wymieszaj i smaż 1 minutę. Zalej 1 litrem wody tak, by woda przykryła warzywa. Doprowadź do wrzenia, dodaj natkę pietruszki i gotuj na średnim ogniu 20 min. Następnie bulion przefiltruj przez sito. Do przefiltrowanego bulionu dodaj 2 saszetki Zupy Borowikowej Jak u Mamy WINIARY i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.

Konfitura z czerwonej cebuli:


Czerwoną cebulę pokrój w piórka, następnie zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Dopraw solą, cukrem oraz czerwonym winem i gotuj, aż cebula się skarmelizuje.

Podanie:


Tuż przed podaniem przygotuj grzanki. Na kromkach z bagietki ułóż konfiturę z cebuli, plastry sera gruyere i grilluj w piekarniku, aż ser się roztopi.

Po nalaniu do miseczek posyp zupę szczypiorkiem. Zupę serwuj z grzankami podanymi obok.