Odcinek 1


Czy wspólne gotowanie rzeczywiście łączy ludzi? Sprawdźcie sami! W tym odcinku Tu Się Gotuje! David Gaboriaud wspólnie z gośćmi przygotowuje szakszukę z podpłomykami. Przygotujcie się na zaskakujące zwroty akcji podsycone gorącymi emocjami gości.

Szakszuka

30 min.
2 porcje

Składniki:


  • 1 butelka Sosu Bolońskiego WINIARY
  • woda (1/3 butelki po Sosie)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść ładnych listków bazylii
  • papryczka ostra peperoncino

Podpłomyki:


  • 300 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia WINIARY
  • ok 200 g jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju (do ciasta) + 2 łyżki do smażenia
Szakszuka

Podpłomyki:


W misce wymieszaj mąkę, proszek i sól. Dodaj olej i zagniataj chwilę z mąką tak, by powstała kruszonka. Dodaj stopniowo tyle jogurtu, żeby uformować ciasto. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie jednolite. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 15 do 30 min. Po tym czasie podziel ciasto na kilka części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Placki smaż na rozgrzanej patelni (na łyżce oleju) po obu stronach, do uzyskania złocistego koloru. Gotowe placki zawiń w folię aluminiową.

Szakszuka:


Na rozgrzanej patelni podgrzej Sos Boloński Winiary wraz dodatkiem wody. Wbij całe jajka do miseczki. Za pomocą drewnianej łyżki uformuj wgłębienia w gotującym się sosie i wlej w każde po jednym jajku. Duś pod przykryciem (pod przykrywką lub arkuszem folii aluminiowej), aż białko się zetnie, czyli ok 3 min. Po tym czasie serwuj szakszukę prosto z patelni. Posyp siekaną natkę pietruszki, całymi listkami bazylii oraz ostrą papryczką. Podaj z podpłomykami.

Podaj z podpłomykami.