Odcinek 18


Czy grzybobranie może być dobrym sposobem na pierwszą randkę? Dla Marka był to przepis, który zaowocował wieloletnim i szczęśliwym małżeństwem. Stek z polędwicy z puree i szpinakiem zostanie przyrządzony przez Davida i gości, będzie również przyczyną dyskusji teścia z zięciem. Czy znajdą oni wspólny język?

Stek z polędwicy z puree i szpinakiem

30 min
4

Składniki:


  • 400g polędwicy wołowej
  • 500g ziemniaków
  • Szpinak
  • 1 opakowanie Sosu Grzybowego Winiary
  • łyżeczka masła klarowanego
  • ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 20 g masła
  • sól, pieprz
Stek z polędwicy z puree i szpinakiem

Przygotowanie:


Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odsącz i przeciśnij przez praskę. Włóż z powrotem do garnka. Wlej mleko i podgrzewaj, cały czas mieszając. Dodaj masło i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Polędwicę wyjmij z lodówki minimum 30 min przed smażeniem. Pokrój ją w steki o grubości ok. 2-3 cm. Steki posól z obu stron, smaż na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym ok. 2,5-3 min z każdej strony. Pod koniec dodaj na patelnię 20 g masła wraz z ząbkiem czosnku oraz gałązką rozmarynu – gdy tylko masło zacznie się pienić, przechyl patelnię i podlewaj nim steki przez ok. 20 s. Wyciągnij steki i odstaw na talerz na 1 min tak, by odpoczęły. Przetrzyj/wyczyść patelnię i podsmaż na niej krótko szpinak.

Sos grzybowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na talerzach połóż steki z polędwicy, a następnie ułóż dwie łyżki ziemniaczanego purée oraz szpinak. Wlej łyżkę sosu grzybowego, tak by pokrył częściowo stek.