Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Grill w majówkę — co przygotować na ruszt?

Grill w majówkę — co przygotować na ruszt?

Grill na majówkę to wybór wielu z nas, ponieważ dania przygotowane w ten sposób są wyjątkowo smaczne, a ich przygotowanie wymaga niewiele czasu. Uwagę zwraca także spora różnorodność, ponieważ potrawy te obejmują warianty bezmięsne i mięsne. Przekonaj się, co warto w tym roku wziąć na ruszt. Rozpocznij sezon na grilla w majówkę!

Klasyczne menu na majówkę

Menu na majówkę obejmuje zarówno klasyczne potrawy, jak i te mniej oczywiste. W większości przypadków dominuje mięso i wyroby wędliniarskie, które przygotowane w ten sposób są niezwykle smaczne i aromatyczne. Nic dziwnego, że przygotowując produkty na grilla, dominuje właśnie mięsiwo. Co zatem warto wybrać na ruszt? 

Najciekawszą propozycją jest karkówka, która wymaga odpowiedniego przygotowania. Pokrojone mięso przyprawiamy wcześniej, aby się marynowało. Wystarczy piętnaście minut w lodówce. Zabieg ten sprawia, że mięso jest o wiele bardziej aromatyczne i kruche. Czerwona papryka, czarny pieprz, tymianek, cebula i czosnek to najlepszy zestaw przypraw, który zawsze się sprawdzi. 

Klasyczną propozycją, jeśli chodzi o dania na ruszt, są grillowane polędwiczki. Mięso to również wymaga marynowania. W tym celu warto sięgnąć po czarny pieprz mielony, oliwę z oliwek, pieprz cytrynowy oraz suszone pomidory. To zestawienie nada mięsu nietypowy i lekki aromat, dzięki czemu będzie z pewnością jeszcze smaczniejsze. Polędwiczki, podobnie jak karkówka, potrzebują około piętnastu minut w lodówce. 

Kiełbasa i wyroby wędliniarskie to nieodłączny element grillowania. Kiełbasa śląska, frankfurterki lub biała kiełbasa, to tylko część produktów, które najchętniej wybierane są do grillowania. Kiełbasa to produkt, który wymaga wyłącznie niewielkiego przyprawienia. Dzięki temu jej aromat staje się bardziej wyraźny. Wyroby te charakteryzuje ciekawy smak i prosta forma. Wystarczy niewielka ilość dodatków, aby posiłek był smaczny. 

Warzywne przekąski na grilla

Sprawdzonym dodatkiem są również przekąski na grilla, które w atrakcyjny sposób mogą uzupełnić pozostałe dania główne. Jakie zatem produkty warto jeszcze wziąć pod uwagę? Doskonale sprawdzą się pomidory koktajlowe, pieczarki, szparagi, bakłażan, papryka, cukinia lub cebula. Tak przygotowane warzywa wyglądają bardzo apetycznie, a także świetnie smakują. Ciekawie komponują się z grillowanym serem pleśniowym, rybą, mięsem oraz wyrobami wędliniarskimi. Warto zauważyć, że grillowane warzywa stanowią ciekawy dodatek do licznych sałatek, będących w menu z okazji majówki. 

Bezmięsne i rybne dania na ruszt

Najlepsze dania na grilla na majówkę to również propozycje bezmięsne i rybne. W czasie grillowania warto sięgnąć po delikatne i bardzo smaczne ryby, mianowicie: pstrąga, łososia i rodzime gatunki. Przygotowaną wcześniej rybę należy doprawić solą, pieprzem cytrynowym lub czarnym. Przyprawy te warto uzupełnić o aromatyczne, świeże zioła oraz kawałek cytryny. Tak przygotowaną rybę należy zawinąć w folię aluminiową i położyć na ruszcie. 

Mniej oczywistym wyborem są różnego rodzaju sery, które także sprawdzą się na grillu. Godnym uwagi produktem jest ser pleśniowy camembert, który wyróżnia się delikatnym środkiem i cienką skórką. Dzięki temu w czasie grillowania środek sera rozpuszcza się, zachowując tym samym pierwotną formę. Tak przygotowany ser warto podać ze świeżą i delikatną sałatką, przygotowaną choćby z sałaty, z delikatnym dressingiem. Co grillować? Dzisiejszy rynek oferuje szereg produktów, dlatego w czasie grillowania można eksperymentować! 

Polecane przepisy

Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

44 min Łatwy
Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

35 min Łatwy
Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla

1 godz 12 min Łatwy
Grillowany burger

Grillowany burger

29 min Łatwy
Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

1 godz 5 min Średni
Grillowane krążki kukurydzy

Grillowane krążki kukurydzy

36 min Łatwy
Filety grillowane nadziewane pieczarkami i serem

Filety grillowane nadziewane pieczarkami i serem

1 godz 51 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Grillowe must have – zobacz, czego nie może zabraknąć
Grillowe must have – zobacz, czego nie może zabraknąć
Poznaj tajemnicę dobrego mięsa z grilla – marynatę!
Poznaj tajemnicę dobrego mięsa z grilla – marynatę!
Jakie sosy pasują do grillowanych mięs? Sprawdź to!
Jakie sosy pasują do grillowanych mięs? Sprawdź to!
Zobacz więcej
Mistrzowie grilla newsletter

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu