Okazuje się, że marynata z oliwy, czosnku, soli i pieprzu to nie jedyny sposób na to, by przyrządzić pyszną, wegetariańską cukinię z grilla. Z tym smakowitym warzywem dobrze będą komponowały się również inne przyprawy. Choć cukinia z grilla - przepis zakłada jej marynowanie, to jednak możemy przygotować ją na wiele, innych sposobów. Przede wszystkim cukinia będzie świetnie komponowała się z przyprawami ziołowymi. Przed wrzuceniem jej na grilla, można natrzeć ją oliwą z oliwek, a następnie obtoczyć w suszonej bazylii, tymianku oraz czosnku. Z kolei, jeśli zależy nam na nieco pikantniejszym i bardziej wyrazistym smaku, wówczas możemy w plasterku cukinii wykonać drobne nacięcia i umieścić w nich kawałki chili. Jak więc widać, możliwości doprawienia cukinii mamy niezwykle wiele!
Wariant z mozzarellą!
Jeśli same, grillowana krążki cukinii nie zaspokoją naszych potrzeb smakowych, wówczas możemy zdecydować się na wariację tego dania w towarzystwie włoskiego sera mozzarella! Pamiętajmy jednak, że w tym wypadku sposób przygotowania i grillowania samego warzywa będzie nieco odmienny. Przede wszystkim, cukinię doprawiamy, a następnie układamy na kawałkach folii aluminiowej. Następnie układamy na krążkach plastry sera mozzarella i szczelnie zamykamy "sakiewkę". Taka cukinia z grilla w folii aluminiowej i z dodatkiem pysznego sera na długo zostanie w naszej pamięci!
Cukinia z grilla - z czym ją podawać?
Grillowane krążki cukinii w przyprawach są smaczne i aromatyczne. Jednak nie oznacza to, że nie możemy dobrać do nich dodatków, które jeszcze bardziej to danie urozmaicą. Ciekawym pomysłem na podanie cukinii z grilla jest wykorzystanie masła czosnkowo - bazyliowego. Można przygotować je samodzielnie. Wystarczy do masła - w temperaturze pokojowej - dodać posiekaną bazylię, a także czosnek, sól i pieprz. Po wymieszaniu, całość należy uformować w rulon i włożyć do lodówki. Następnie, krążek takiego masła można ułożyć na cukinii, która dopiero do została zdjęta z grilla. Szybko się ono rozpuści, a także nada cukinii wyjątkowego posmaku. Kolejną propozycją może być serwowanie cukinii z grilla z dodatkiem różnorodnych sosów i dipów. Świetnie sprawdzi się np. klasyczny, grecki sos tzatziki, czy gotowy dip z jalapeno. Warto zauważyć, że w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub frytek, cukinia z grilla sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale także smakowite danie główne. Taki posiłek jest szybki, prosty, a także sprawdzi się na każdą okazję!
Komentarze 0