Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grillowe must have – zobacz, czego nie może zabraknąć | Porady i inspiracje Winiary

Grillowe must have – zobacz, czego nie może zabraknąć

Któż nie lubi biesiadowania przy grillu, zwłaszcza gdy w ogrodzie jest ciepło i zielono? Wtedy to, wraz z bliskimi czy przyjaciółmi, wspólnie przygotowujemy pyszne dania i delektujemy się nimi aż do późnego wieczoru. Jakie potrawy i dodatki warto przygotować na wspólną ucztę? Czego nie może zabraknąć na stole podczas wiosennego grillowania?

Różne rodzaje mięs

Od wielu lat królową grilla jest kiełbasa, która po upieczeniu staje się aromatyczna, chrupiąca i nieprzyzwoicie smaczna. Wystarczy dodać do niej odrobinę keczupu lub musztardy, kromkę pieczywa i najprostsze danie mamy gotowe. Jednak grillować można również inne rodzaje mięs czy wyrobów garmażeryjnych: kaszankę, grube plastry boczku, skrzydełka i piersi drobiowe, filety rybne, steki wołowe oraz wieprzową karkówkę i polędwiczki. Świetnie również sprawdza się mięso mielone, z którego można przygotować znakomite szaszłyki lub burgery.

Na wspólne grillowanie przygotowania warto zacząć nieco wcześniej i zamarynować mięso, by nabrało odpowiedniego aromatu oraz kruchości. Mięso na grilla (karkówka, steki, piersi drobiowe) można pokroić na grube plastry i porządnie natrzeć ziołami, dzięki czemu marynata równomiernie wniknie w głąb każdego kawałka. Tuż przed położeniem mięsa na ruszt należy zetrzeć z niego większe fragmenty ziół i przypraw, ponieważ podczas grillowania będą się one przypalać, tworząc niesmaczną warstwę na powierzchni potrawy.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Warzywa na grilla

Aromatyczne mięso z rusztu najlepiej smakuje w towarzystwie warzyw surowych bądź krótko grillowanych. Do burgerów warto przygotować kolby kukurydzy z boczkiem i ziołami, której delikatną słodkość można wzbogacić, dodając zdecydowany w smaku sos (np. gęsty i aromatyczny Sos czosnkowy w słoiku WINIARY). Wyśmienitym dodatkiem do karkówki lub piersi drobiowej są grillowane zielone szparagi, zwłaszcza po owinięciu łodyg cienkimi plastrami wędzonego boczku. Wspaniale smakują także słodkie i chrupiące grillowane połówki papryki, plastry cukinii, talarki z bakłażana, kapelusze pieczarek, a także czosnek, który po ściągnięciu z rusztu zamienia się w aromatyczny krem.

 

Sałatki do grilla

Niezbędnym dodatkiem do grillowanych mięs są sałatki warzywne. Jedną z najpopularniejszych jest sałatka grecka, z dodatkiem sera feta, oliwek i charakterystycznego słodko-kwaśnego dressingu. Do pieczonych kiełbasek można przygotować także prostą sałatkę z sezonowych warzyw: pomidorów, rzodkiewki i kukurydzy konserwowej. Ich smak świetnie połączy dressing z majonezu, keczupu oraz przypraw.

Jeśli ze wspólnej uczty zostanie nam nieco grillowanych warzyw, warto z nich przygotować pyszną sałatkę z dodatkiem wyrazistego sosu czosnkowego. Można ją wzbogacić kawałkami pieczonego kurczaka oraz plastrów grillowanego sera halloumi, uzyskując w ten sposób pyszne i pełnowartościowe danie, doskonałe na lunch lub podwieczorek.

Sosy do mięs i sałatek

Grillowane mięsa, sery i warzywa wprost nie mogą się obejść bez sosów, które nie tylko nadają im soczystości, ale także unikalnego smaku. Warto przyrządzić kilka sosów o różnym smaku, dzięki czemu nasi goście będą mogli wybrać taki, który będzie im najbardziej pasował. Najczęściej do grilla przygotowywany jest klasyczny sos czosnkowy, doskonale podkreślający smak wszystkich mięs i warzyw. Drobiowe skrzydełka z chrupiącą skórką świetnie smakują w towarzystwie wyrazistego sosu serowego, przygotowywanego na bazie sera z niebieską pleśnią. Z kolei grillowana jagnięcina czy wieprzowina doskonale komponuje się z greckim tzatziki lub bardzo aromatycznym sosem paprykowo-rozmarynowym.

Grillowane sery i pieczywo

Roztopione na grillu sery to prawdziwy rarytas, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Warto położyć na ruszcie słone halloumi, pachnącego dymem oscypka czy cały camembert, którego wnętrze po upieczeniu jest płynne i delikatne w smaku. Sery warto piec na specjalnych tackach lub w folii aluminiowej, dzięki czemu nie spłyną z rusztu na rozżarzone węgle. Obok serów mogą się grillować kawałki pieczywa posmarowanego masłem czosnkowym lub przykrytego cienką warstwą żółtego sera. Takiego chrupiącego dodatku do mięsa czy sałatek nie odmówi sobie nawet największy niejadek na grillowej uczcie.

Polecane przepisy

Karkówka z grilla z Sosem czosnkowym WINIARY

Karkówka z grilla z Sosem czosnkowym WINIARY

1 godz 24 min Łatwy
Grillowana biała kiełbasa z cebulą

Grillowana biała kiełbasa z cebulą

27 min Łatwy
Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla

1 godz 12 min Łatwy
Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem i ziołami

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem i ziołami

30 min Łatwy
Camembert z grilla

Camembert z grilla

32 min Łatwy
Spiralki z boczku z grilla - boczek na patyku

Spiralki z boczku z grilla - boczek na patyku

25 min Łatwy
Skrzydełka grillowane z miodem

Skrzydełka grillowane z miodem

1 godz 35 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Poznaj tajemnicę dobrego mięsa z grilla – marynatę! | Porady i inspiracje Winiary
Poznaj tajemnicę dobrego mięsa z grilla – marynatę!
Jak przygotować grillowane sery? Sprawdź to! | Porady i inspiracje Winiary
Jak przygotować grillowane sery? Sprawdź to!
Burgery z grilla
Burgery z grilla
Zobacz więcej
Grillowane owoce | Porady i artykuły Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu