Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Camembert z grilla
Dodaj do CookBook

Camembert z grilla

(0)
32 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
4 
Camembert
trochę
Tymianek świeży
2  łyżek
Miód
1  łyżeczka
Chili
1  łyżka
Olej rzepakowy
30  g
Orzechy włoskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11 g
Wartość energetyczna
432.8 kcal
Tłuszcze
36 g
Białko
18.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ser camembert z grilla jest daniem wyjątkowym. Przyrumieniona skórka, a także aksamitne wnętrze sprawiają, że wiele osób decyduje się na przyrządzenie tego przysmaku w sezonie grillowym. Jednak w czym tkwi cały sekret głębi smaku i wyjątkowego aromatu? Otóż camembert na grilla musi zostać odpowiednio przygotowany. Kwintesencję smaku pomoże wydobyć specjalna marynata, którą można przygotować na dwa sposoby - w zależności od tego, jakie są nasze preferencje smakowe. Pierwszą propozycją jest marynata z:

  • tymiankiem;
  • słodką papryką;
  • oliwą z oliwek;
  • czarnym, grubo zmielonym pieprzem.

Ser powinien w takiej marynacie "odpoczywać" przez co najmniej pół godziny. Dzięki temu zyska sobie łagodny i ziołowy posmak. Z kolei drugą propozycją jest marynata na bazie gotowego już sosu do sałatek o dowolnym smaku. Wystarczy połączyć go z:

  • ostrą papryką;
  • łyżeczką miodu;
  • odrobiną tymianku.

Dzięki takiej marynacie, nasz camembert z grilla wyróżni się pikantnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Pamiętajmy jednak, że sera nie wolno nakłuwać widelcem!


Ile grilluje się ser camembert?

Grillowanie - szczególnie jeśli chodzi o mięso - kojarzy się nam z dość czasochłonnym zadaniem. Jednak camembert z grilla to danie proste, szybkie i smakowite. Warto wskazać tu również na jego uniwersalność. Tak przygotowany ser świetnie sprawdzi się jako dodatek do krakersów czy frytek, ale może także uzupełnić mięsne dania główne i potrawy wegańskie. Po przygotowaniu camemberta na grilla - zamarynowaniu go i zawinięciu go w folię - zwykle będziemy musieli grillować go przez około 8 - 12 minut. Jeśli nie mamy pewności co do tego, czy danie jest gotowe, możemy delikatnie - przy pomocy szczypiec lub nawet widelca - sprawdzić, czy wnętrze sera stało się miękkie i półpłynne.


Camembert z grilla - z czym podawać?

Camembert z grilla to danie wyjątkowo uniwersalne. Będzie pasowało do niego wiele dodatków, które możemy dobrać zgodnie z naszym upodobaniem. Jednak jeśli zastanawiamy się, z czym podawać camembert z grilla, to warto tu wskazać na żurawinę. Świetnie komponuje się ona z aksamitnym wnętrzem sera. Innym sposobem jest posypanie camemberta posiekanymi orzechami lub pistacjami, a także polanie go płynnym miodem. Wówczas bakalie w idealny sposób uzupełnią i wydobędą smak sera. Z dodatków, można wskazać tu również na krakersy lub grzanki z chleba z oliwą z oliwek. Wówczas wystarczy je zamoczyć w płynnym wnętrzu camemberta i cieszyć się serową rozkoszą prosto z grilla!

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    5 min
    Najpierw przygotuj marynatę - w miseczce wymieszaj przyprawę w płynie WINIARY, miód, paprykę, listki z dwóch gałązek tymianku, łyżkę oliwy.
  • Krok 2

    10 min
    Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej, każdy posmaruj leciutko oliwą, wyłóż na nią ser i polej odpowiednią ilością marynaty, posyp posiekanymi orzechami, jeśli masz ochotę, i zawiń folię w szczelnie zamknięte pakieciki.
  • Krok 3

    15 min
    Następnie połóż pakieciki na rozgrzanego grilla lub tackę do grillowania i piecz przez ok. 10-15 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Zdejmij z grilla, rozwiń folię, udekoruj gałązką tymianku. Podawaj z grzankami z grilla i ulubioną sałatką.
Camembert z grilla

Krok 1 z 4

Najpierw przygotuj marynatę - w miseczce wymieszaj przyprawę w płynie WINIARY, miód, paprykę, listki z dwóch gałązek tymianku, łyżkę oliwy.

Camembert z grilla

Krok 2 z 4

Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej, każdy posmaruj leciutko oliwą, wyłóż na nią ser i polej odpowiednią ilością marynaty, posyp posiekanymi orzechami, jeśli masz ochotę, i zawiń folię w szczelnie zamknięte pakieciki.

Camembert z grilla

Krok 3 z 4

Następnie połóż pakieciki na rozgrzanego grilla lub tackę do grillowania i piecz przez ok. 10-15 minut.

Camembert z grilla

Krok 4 z 4

Zdejmij z grilla, rozwiń folię, udekoruj gałązką tymianku. Podawaj z grzankami z grilla i ulubioną sałatką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Grill
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Lato
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Croissant z camembertem i szynką

    Croissant z camembertem i szynką

    22 min Łatwy
  • Pieczona pierś z kurczaka z serem camembert

    Pieczona pierś z kurczaka z serem camembert

    1 godz 25 min Łatwy
  • Pierś z kurczaka z warzywami i serem camembert

    Pierś z kurczaka z warzywami i serem camembert

    2 godz 15 min Łatwy
  • Sałata rzymska baby zapieczona z serem camembert

    Sałata rzymska baby zapieczona z serem camembert

    17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu