Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem i ziołami

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Kukurydza
100  g
Boczek wędzony parzony
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sos czosnkowy WINIARY w butelce
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.98 g
Węglowodany
10.11 g
Tłuszcze
18 g
Wartość energetyczna
214.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Grillowana kukurydza jest przepyszna! Jej słodki smak będzie się idealnie komponować z boczkiem i Sosem ziołowym WINIARY. Takie rozwiązanie będzie wspaniałym pomysłem na obiad lub kolację! Grillowany boczek stanie się chrupiący, a kukurydza nabierze bardziej wyrazistego smaku. Koniecznie sprawdź nasz przepis na grillowaną kolbę kukurydzy!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Kolby kukurydzy pozbaw liści i białych „wąsów”, umyj i osusz (możesz też kupić kolby już oczyszczone).
  • Krok 2

    2 min
    Przekrój je na 3 części i nabij na patyczek do szaszłyków (jeśli używasz drewnianych patyków, namocz je wcześniej w wodzie, aby się nie przypaliły w trakcie grillowania).
  • Krok 3

    15 min
    Posmaruj kawałki kukurydzy oliwą z oliwek i grilluj ok. 10-15 min na patelni grillowej lub na grillu, przekręcając je regularnie. Możesz też surową kukurydzę najpierw podgotować przez ok. 5-10 minut, a następnie grillować (tak jak powyżej) kolejne 10 min.
  • Krok 4

    5 min
    W międzyczasie posiekaj drobno boczek i podsmaż na patelni, aż będzie chrupki i złocisty. Posiekaj swoje ulubione zioła.
  • Krok 5

    3 min
    Kawałki kolby serwuj posmarowane sosem ziołowym, posypane smażonym boczkiem i ziołami.
Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem i ziołami

Krok 1 z 5

Kolby kukurydzy pozbaw liści i białych „wąsów”, umyj i osusz (możesz też kupić kolby już oczyszczone).

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem i ziołami

Krok 2 z 5

Przekrój je na 3 części i nabij na patyczek do szaszłyków (jeśli używasz drewnianych patyków, namocz je wcześniej w wodzie, aby się nie przypaliły w trakcie grillowania).

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem i ziołami

Krok 3 z 5

Posmaruj kawałki kukurydzy oliwą z oliwek i grilluj ok. 10-15 min na patelni grillowej lub na grillu, przekręcając je regularnie. Możesz też surową kukurydzę najpierw podgotować przez ok. 5-10 minut, a następnie grillować (tak jak powyżej) kolejne 10 min.

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem i ziołami

Krok 4 z 5

W międzyczasie posiekaj drobno boczek i podsmaż na patelni, aż będzie chrupki i złocisty. Posiekaj swoje ulubione zioła.

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem i ziołami

Krok 5 z 5

Kawałki kolby serwuj posmarowane sosem ziołowym, posypane smażonym boczkiem i ziołami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Grill
  • Przystawka
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

    58 min Łatwy
  • Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

    22 min Łatwy
  • Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

    1 godz Łatwy
  • Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią

    1 godz 7 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu