Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sposoby i pomysły na kawę mrożoną  porady

Sposoby i pomysły na kawę mrożoną

Kawa mrożona idealna na lato 

Kawa mrożona to świetny sposób na orzeźwienie w upalny dzień i dodanie sobie energii. Zawiera równie dużo kofeiny, co normalna, gorąca kawa, ale dzięki dodatkowi lodu i mleka jest lekka i orzeźwiająca. 

Jak zrobić kawę mrożoną w domu? 

Kawę mrożoną możesz z powodzeniem zrobić w domu. Nie potrzebujesz specjalnych składników, czy narzędzi, wystarczy wysoka szklanka i spieniacz do mleka. Jeśli nie masz spieniacza, możesz użyć łyżki. 

Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy na kawę mrożoną krok po kroku. 

Rodzaje kaw mrożonych 

Frappe 

Czym różni się frappe od zwykłej kawy mrożonej? Pierwsza frappe powstała w Grecji. Tradycyjnie frappe przygotowuje się z kawy rozpuszczalnej, lodu, zimnego mleka i wody. Jak ją przygotować? Oto przepis w kilku prostych krokach: 

  1. Przygotuj esencję z pół szklanki kawy rozpuszczalnej lub podwójne espresso. Poczekaj, aż kawa ostygnie lub schłodź ją w lodówce. 
  2. Przelej kawę do shakera, dodaj kostki lodu i cukier. Potrząsaj energicznie, aż do powstania piany. 
  3. Przelej tak powstałą kawową piankę do wysokiej szklanki (możesz wcześniej schłodzić ją w lodówce). Uzupełnij napój zimnym mlekiem (może być roślinne). 

Gotowe! 

Kawa mrożona klasyczna 

Klasyczna kawa mrożona nie ma mleka ani cukru, ale jeśli chcesz, można dodać do niej łyżeczkę cukru lub słodzika. Jak zrobić klasyczną kawę mrożoną w domu? 

  1. W wysokiej szklance rozpuść dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub wlej jedno espresso. 
  2. Dodaj 50 ml zimnej wody. 
  3. Zmiksuj wodę z kawą do momentu uzyskania piany. 
  4. Wrzuć kostki lodu. 

Gotowe! Tak przygotowany napój to idealna kawa mrożona bez wychodzenia z domu. 

Kawa mrożona z lodami 

Jak przygotować pyszną kawę mrożoną z lodami? Sprawdź prosty przepis krok po kroku: 

  1. Weź wysoką szklankę. Wrzuć kilka kostek lodu, po czym napełnij ją do połowy zimnym mlekiem (może być roślinne). 
  2. Posługując się łyżeczką, cienkim strumieniem wlej jedno espresso do mleka. Dzięki temu kawa stworzy dwie estetyczne warstwy — białą na dole i czarną na górze. 
  3. Dodaj kulkę lodów, starając się nie wymieszać napoju od razu. 

Gotowe! Jeśli chcesz, możesz dodatkowo udekorować kawę bitą śmietaną. 

Jakich użyć ziaren? 

Do przygotowania kawy mrożonej w domu możesz użyć zarówno kawy rozpuszczalnej, jak i kawy mielonej. Podstawą większości przepisów na kawę mrożoną jest espresso, czyli bardzo intensywna, esencjonalna kawa. Do jej zrobienia wybierz swoje ulubione ziarna. 

Jakie mleko pasuje do kawy mrożonej? 

Do kawy mrożonej pasuje każde mleko. Najpopularniejszymi dodatkami do tego orzeźwiającego napoju są: 

  • zwykłe mleko krowie, 
  • mleko sojowe, 
  • mleko owsiane. 

Możesz użyć również mleka kokosowego czy migdałowego. Pamiętaj jednak, że mają one charakterystyczny smak i sprawdź najpierw, czy lubisz ich połączenie z kawą. Mleko migdałowe jest zaś polecane weganom, ale odradzane osobom z alergiami pokarmowymi. 

Dlaczego warto zastanowić się nad wyborem mleka do kawy mrożonej. Przede wszystkim dlatego, że mleko o różnej temperaturze może źle zareagować z kawą. 

Pamiętaj o tym, że: 

  • Mleko sojowe (zwłaszcza smakowe) jest zepsute, jeśli waży się po dodaniu do kawy (nawet, jeśli termin przydatności do spożycia jeszcze nie minął). 
  • Różne rodzaje mleka źle reagują z kawą, jeśli są w skrajnie różnej temperaturze — zwłaszcza mleka roślinne. Dodawaj mleko roślinne tylko do napojów o podobnej temperaturze. 
  • Jeśli masz wątpliwości co do przydatności mleka sojowego do spożycia, po wyjęciu z lodówki ociepl je przez chwilę w temperaturze pokojowej i dopiero dodaj do napoju. Jeśli się nie zważy, mleko nadaje się do użycia. 

Polecane artykuły

Frappe – zobacz jak zrobić idealną kawę mrożoną! | Porady i inspiracje Winiary
Frappe – zobacz jak zrobić idealną kawę mrożoną!
spienione mleko do kawy
Jak spienić mleko do kawy
Pomysły na orzeźwienie: przepisy na owocową kawę
Pomysły na orzeźwienie: przepisy na owocową kawę
Zobacz więcej artykułów

Polecane przepisy

Mocha frappuccino

Mocha frappuccino

4 min Łatwy
Włoskie lody kawowe na patyku

Włoskie lody kawowe na patyku

3 godz 21 min Łatwy
Włoskie affogato, czyli kawa z lodami

Włoskie affogato, czyli kawa z lodami

15 min Łatwy
Sernik kawowy

Sernik kawowy

1 godz 30 min Średni
Deser à la tiramisu

Deser à la tiramisu

3 godz 42 min Łatwy
Ciasto z krówką i kawą

Ciasto z krówką i kawą

1 godz 29 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu