Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Papryki dokładnie umyć, wybrać nasienie i pokroić na mniejsze kawałki (większą kostkę).
Cukinie dokładnie umyć, pokroić w talarki. Przyprawić delikatnie do smaku, dodać łyżkę oleju. Całość dokładnie wymieszać.
Szalotkę obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki (takie które nadawać się będą do szaszłyków).
Pierś z indyka dokładnie umyć, usunąć ewentulane błony. Pokroić w większą kostkę. Przyprawić do smaku dodać dwie łyżki oleju. Całość dokładnie wymieszać. Mięso można przyrządzić kilka godzin wcześniej.
Boczek pokroić w mniejsze kawałki (plastry nie za grube).
Karkówkę należy dokładnie umyć, pokroić w kostkę na mniejsze kawałki. Przyprawić do smaku i dodać dwie łyżki oleju. Całość dokładnie wymieszać. Mięso można przyrządzić kilka godzin wcześniej, aby się przegryzło.
Pieczarki obieramy i podgotowujemy w wodzie lekko doprawionej przyprawą warzywną. Po podgotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do obcieknięcia.
Patyczki nadziewamy przygotowanymi warzywami i mięsem. Pamiętając, że nie łączymy piersi z karkówką. Nadziewamy tak, aby było kolorowo i apetycznie.
Grillujemy szaszłyki z piersi z indyka np. na tatce lub na specjalnej foli aluminiowej do grilla. One grillują się trochę krócej niż te z karkówką.
Grillujemy szaszłyki z karkówką. Pamiętając o przewracaniu szaszłyków.
Gotowe szaszłyki podajemy na stół.