Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

(1)
1 godz 31 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Bakłażan
trochę
Majonez Delikatny WINIARY
6  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Ocet balsamiczny
2  ząbków
Czosnek
1  łyżeczka
Słodka papryka
3  g
Bazylia świeża
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Miód
1  szklanka
Bułka tarta
1  pęczek
Natka pietruszki
2  ząbków
Czosnek
125  g
Kapary w zalewie
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
0.25  szklanka
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.02 g
Węglowodany
29.07 g
Tłuszcze
23.13 g
Wartość energetyczna
331.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

91 min
  • Krok 1

    2 min
    Bakłażany pokrój na grube steki.
  • Krok 2

    5 min
    Końcówką noża ponacinaj wnętrze bakłażana w kratkę, a następnie dokładnie posyp go solą.
  • Krok 3

    15 min
    Odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie dokładnie osusz bakłażany ręcznikiem papierowym.
  • Krok 4

    1 min
    Czosnek wyciśnij przez praskę lub utrzyj.
  • Krok 5

    1 min
    Bazylię drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników marynaty – razem z czosnkiem.
  • Krok 6

    1 min
    Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 7

    30 min
    Powstałą marynatą dokładnie pokryj bakłażany i odstaw do lodówki, aby się zamarynowały (minimum na 30 minut).
  • Krok 8

    15 min
    Po tym czasie warzywa grilluj na patelni lub na ruszcie przez ok. 5-8 minut z każdej strony, od czasu do czasu obracając plastry.
  • Krok 9

    5 min
    Suchą bułkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  • Krok 10

    1 min
    Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią dokładnie osuszone kapary (uwaga na pryskanie).
  • Krok 11

    5 min
    Smaż je, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 5 minut na średniej mocy, aż się lekko zarumienią i zrobią się chrupiące.
  • Krok 12

    1 min
    Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę.
  • Krok 13

    1 min
    Dodaj bułkę tartą i dopraw całość solą i pieprzem.
  • Krok 14

    5 min
    Smaż i mieszaj tak długo, aż bułka tarta się zarumieni.
  • Krok 15

    3 min
    Zgrillowane bakłażany posmaruj majonezem i posyp bułką tartą.
Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 1 z 15

Bakłażany pokrój na grube steki.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 2 z 15

Końcówką noża ponacinaj wnętrze bakłażana w kratkę, a następnie dokładnie posyp go solą.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 3 z 15

Odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie dokładnie osusz bakłażany ręcznikiem papierowym.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 4 z 15

Czosnek wyciśnij przez praskę lub utrzyj.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 5 z 15

Bazylię drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników marynaty – razem z czosnkiem.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 6 z 15

Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 7 z 15

Powstałą marynatą dokładnie pokryj bakłażany i odstaw do lodówki, aby się zamarynowały (minimum na 30 minut).

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 8 z 15

Po tym czasie warzywa grilluj na patelni lub na ruszcie przez ok. 5-8 minut z każdej strony, od czasu do czasu obracając plastry.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 9 z 15

Suchą bułkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 10 z 15

Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią dokładnie osuszone kapary (uwaga na pryskanie).

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 11 z 15

Smaż je, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 5 minut na średniej mocy, aż się lekko zarumienią i zrobią się chrupiące.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 12 z 15

Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 13 z 15

Dodaj bułkę tartą i dopraw całość solą i pieprzem.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 14 z 15

Smaż i mieszaj tak długo, aż bułka tarta się zarumieni.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 15 z 15

Zgrillowane bakłażany posmaruj majonezem i posyp bułką tartą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Soczysta pierś z kurczaka z patelni

    Soczysta pierś z kurczaka z patelni

    46 min Łatwy
  • Caponata

    Caponata

    58 min Średni
  • Risotto placki (risotto al Santo)

    Risotto placki (risotto al Santo)

    55 min Łatwy
  • Wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem

    Wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu