Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bakłażany pokrój na grube steki.
Końcówką noża ponacinaj wnętrze bakłażana w kratkę, a następnie dokładnie posyp go solą.
Odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie dokładnie osusz bakłażany ręcznikiem papierowym.
Czosnek wyciśnij przez praskę lub utrzyj.
Bazylię drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników marynaty – razem z czosnkiem.
Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.
Powstałą marynatą dokładnie pokryj bakłażany i odstaw do lodówki, aby się zamarynowały (minimum na 30 minut).
Po tym czasie warzywa grilluj na patelni lub na ruszcie przez ok. 5-8 minut z każdej strony, od czasu do czasu obracając plastry.
Suchą bułkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią dokładnie osuszone kapary (uwaga na pryskanie).
Smaż je, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 5 minut na średniej mocy, aż się lekko zarumienią i zrobią się chrupiące.
Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę.
Dodaj bułkę tartą i dopraw całość solą i pieprzem.
Smaż i mieszaj tak długo, aż bułka tarta się zarumieni.
Zgrillowane bakłażany posmaruj majonezem i posyp bułką tartą.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0