Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

0
91 min
Łatwy

Składniki

-
6 6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Bakłażan
6 łyżek
Oliwa z oliwek
2 łyżek
Ocet balsamiczny
2 ząbków
Czosnek
1 łyżeczka
Słodka papryka
3 g
Bazylia świeża
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Miód
1 szklanka
Bułka tarta
1 pęczek
Natka pietruszki
2 ząbków
Czosnek
125 g
Kapary w zalewie
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
0.25 szklanka
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
5.02 g
Węglowodany
29.07 g
Tłuszcze
23.13 g
Wartość energetyczna
331.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

91 min
Krok 1
2 min
Bakłażany pokrój na grube steki.
Krok 2
5 min
Końcówką noża ponacinaj wnętrze bakłażana w kratkę, a następnie dokładnie posyp go solą.
Krok 3
15 min
Odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie dokładnie osusz bakłażany ręcznikiem papierowym.
Krok 4
1 min
Czosnek wyciśnij przez praskę lub utrzyj.
Krok 5
1 min
Bazylię drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników marynaty – razem z czosnkiem.
Krok 6
1 min
Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
30 min
Powstałą marynatą dokładnie pokryj bakłażany i odstaw do lodówki, aby się zamarynowały (minimum na 30 minut).
Krok 8
15 min
Po tym czasie warzywa grilluj na patelni lub na ruszcie przez ok. 5-8 minut z każdej strony, od czasu do czasu obracając plastry.
Krok 9
5 min
Suchą bułkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Krok 10
1 min
Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią dokładnie osuszone kapary (uwaga na pryskanie).
Krok 11
5 min
Smaż je, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 5 minut na średniej mocy, aż się lekko zarumienią i zrobią się chrupiące.
Krok 12
1 min
Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę.
Krok 13
1 min
Dodaj bułkę tartą i dopraw całość solą i pieprzem.
Krok 14
5 min
Smaż i mieszaj tak długo, aż bułka tarta się zarumieni.
Krok 15
3 min
Zgrillowane bakłażany posmaruj majonezem i posyp bułką tartą.
Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 1 z 15

Bakłażany pokrój na grube steki.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 2 z 15

Końcówką noża ponacinaj wnętrze bakłażana w kratkę, a następnie dokładnie posyp go solą.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 3 z 15

Odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie dokładnie osusz bakłażany ręcznikiem papierowym.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 4 z 15

Czosnek wyciśnij przez praskę lub utrzyj.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 5 z 15

Bazylię drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników marynaty – razem z czosnkiem.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 6 z 15

Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 7 z 15

Powstałą marynatą dokładnie pokryj bakłażany i odstaw do lodówki, aby się zamarynowały (minimum na 30 minut).

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 8 z 15

Po tym czasie warzywa grilluj na patelni lub na ruszcie przez ok. 5-8 minut z każdej strony, od czasu do czasu obracając plastry.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 9 z 15

Suchą bułkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 10 z 15

Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią dokładnie osuszone kapary (uwaga na pryskanie).

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 11 z 15

Smaż je, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 5 minut na średniej mocy, aż się lekko zarumienią i zrobią się chrupiące.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 12 z 15

Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 13 z 15

Dodaj bułkę tartą i dopraw całość solą i pieprzem.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 14 z 15

Smaż i mieszaj tak długo, aż bułka tarta się zarumieni.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 15 z 15

Zgrillowane bakłażany posmaruj majonezem i posyp bułką tartą.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika