Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

(1)
1 godz 31 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Bakłażan
trochę
Majonez Delikatny WINIARY
6  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Ocet balsamiczny
2  ząbków
Czosnek
1  łyżeczka
Słodka papryka
3  g
Bazylia świeża
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Miód
1  szklanka
Bułka tarta
1  pęczek
Natka pietruszki
2  ząbków
Czosnek
125  g
Kapary w zalewie
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
0.25  szklanka
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.02 g
Węglowodany
29.07 g
Tłuszcze
23.13 g
Wartość energetyczna
331.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

91 min
  • Krok 1

    2 min
    Bakłażany pokrój na grube steki.
  • Krok 2

    5 min
    Końcówką noża ponacinaj wnętrze bakłażana w kratkę, a następnie dokładnie posyp go solą.
  • Krok 3

    15 min
    Odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie dokładnie osusz bakłażany ręcznikiem papierowym.
  • Krok 4

    1 min
    Czosnek wyciśnij przez praskę lub utrzyj.
  • Krok 5

    1 min
    Bazylię drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników marynaty – razem z czosnkiem.
  • Krok 6

    1 min
    Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 7

    30 min
    Powstałą marynatą dokładnie pokryj bakłażany i odstaw do lodówki, aby się zamarynowały (minimum na 30 minut).
  • Krok 8

    15 min
    Po tym czasie warzywa grilluj na patelni lub na ruszcie przez ok. 5-8 minut z każdej strony, od czasu do czasu obracając plastry.
  • Krok 9

    5 min
    Suchą bułkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  • Krok 10

    1 min
    Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią dokładnie osuszone kapary (uwaga na pryskanie).
  • Krok 11

    5 min
    Smaż je, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 5 minut na średniej mocy, aż się lekko zarumienią i zrobią się chrupiące.
  • Krok 12

    1 min
    Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę.
  • Krok 13

    1 min
    Dodaj bułkę tartą i dopraw całość solą i pieprzem.
  • Krok 14

    5 min
    Smaż i mieszaj tak długo, aż bułka tarta się zarumieni.
  • Krok 15

    3 min
    Zgrillowane bakłażany posmaruj majonezem i posyp bułką tartą.
Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 1 z 15

Bakłażany pokrój na grube steki.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 2 z 15

Końcówką noża ponacinaj wnętrze bakłażana w kratkę, a następnie dokładnie posyp go solą.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 3 z 15

Odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie dokładnie osusz bakłażany ręcznikiem papierowym.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 4 z 15

Czosnek wyciśnij przez praskę lub utrzyj.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 5 z 15

Bazylię drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników marynaty – razem z czosnkiem.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 6 z 15

Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 7 z 15

Powstałą marynatą dokładnie pokryj bakłażany i odstaw do lodówki, aby się zamarynowały (minimum na 30 minut).

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 8 z 15

Po tym czasie warzywa grilluj na patelni lub na ruszcie przez ok. 5-8 minut z każdej strony, od czasu do czasu obracając plastry.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 9 z 15

Suchą bułkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 10 z 15

Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią dokładnie osuszone kapary (uwaga na pryskanie).

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 11 z 15

Smaż je, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 5 minut na średniej mocy, aż się lekko zarumienią i zrobią się chrupiące.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 12 z 15

Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 13 z 15

Dodaj bułkę tartą i dopraw całość solą i pieprzem.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 14 z 15

Smaż i mieszaj tak długo, aż bułka tarta się zarumieni.

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Krok 15 z 15

Zgrillowane bakłażany posmaruj majonezem i posyp bułką tartą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Soczysta pierś z kurczaka z patelni

    46 min Łatwy
  • Caponata

    58 min Średni
  • Risotto placki (risotto al Santo)

    55 min Łatwy
  • Wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu