Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak przyrządzić soczystą i pyszną karkówkę z grilla?

Jak przyrządzić soczystą i pyszną karkówkę z grilla?

Karkówka to gatunek mięsa, które ze względu na swoją specyficzną strukturę, doskonale nadaje się na grilla. Jest jędrna, elastyczna, a co najważniejsze, poprzerastana tkanką tłuszczową oraz łączną. Podczas obróbki termicznej wraz z wytapiającym się tłuszczem rozluźniają się jej włókna, a dzięki temu mięso staje się soczyste i kruche. Choć wydawać by się mogło, że przepis na karkówkę jest dziecinnie prosty, a mięso zawsze się rewelacyjne udaje, to okazuje się jednak, że wbrew pozorom jej przyrządzenie nie jest łatwym zadaniem. Zatem jak zrobić karkówkę z grilla, aby była soczysta i krucha?

Dobre mięso to podstawa

Sekretem kruchej, soczystej i rozpływającej się w ustach karkówki jest doskonałe jakościowo mięso. Dlatego tak ważne jest, aby wybierając kawałek przeznaczony do grillowania, dobrze ocenić jego wygląd. Idealna karkówka na grilla nie powinna być zbyt szeroka i poprzerastana. Zdecydowanie lepszy będzie mniejszy i zgrabniejszy kawałek, ponieważ jest duże prawdopodobieństwo, że pochodzi od młodego osobnika. Ważnym elementem są widoczne po przekrojeniu mięsa przerosty tłuszczu. W karkówce dobrej jakości są one niewielkie, jasnoróżowe lub niemal białe, które wytapiając się, dodadzą soczystości i nie zdominują smaku mięsa. 

Wybierając mięso na grilla, warto zwrócić szczególną uwagę na jego kolor. Powinno mieć jednolitą, ciemnoróżową barwę. Zbyt czerwone może świadczyć o tym, że nie jest już pierwszej świeżości. Jasnoróżowy kolor mięsa również nie jest pożądany. Prawdopodobnie zostało ono nadmiernie nasycone wodą, a to zdecydowanie obniża jego jakość i zmniejsza wartość odżywczą. Co więcej, taki kawałek mięsa poddany obróbce termicznej nie gwarantuje soczystości potrawy. Przeciwnie, taka karkówka z grilla będzie wysuszona, twarda i gumowata. 

Odpowiednia temperatura to połowa sukcesu

Dobre gatunkowo mięso to podstawa. Dysponując takim, z pewnością łatwiej będzie przyrządzić soczystą, rozpływającą się w ustach karkówkę. Jednak nawet najwyższa jakość nie zagwarantuje sukcesu, jeśli temperatura grillowania mięsa będzie niewłaściwa. Karkówka składa się bowiem z silnych, zawierających mnóstwo kolagenu włókien, co powoduje, że jej obróbka termiczna nie jest łatwa. Zbyt wysoka temperatura na ruszcie sprawi, że włókna mięśniowe błyskawicznie się obkurczą, a to najpewniej zaowocuje twardą jak zelówka karkówką. 

Jak przyrządzić karkówkę na grillu, aby zachwycała smakiem, a co najważniejsze, była soczysta i krucha? Odpowiednia temperatura to połowa sukcesu. Szok termiczny niekorzystnie wpływa na mięso, dlatego należy pamiętać, że zawsze przed obróbką cieplną, powinno ono przez przynajmniej 20 minut leżakować w temperaturze pokojowej. Dopiero po upływie tego czasu można zacząć je grillować.

Marynata do mięsa — sposób na soczystą i smaczną karkówkę

Aby karkówka z grilla smakowała wybornie, była krucha i soczysta, wymaga użycia odpowiedniej marynaty. Moczone w niej mięso nie tylko będzie smaczniejsze, ale przede wszystkim znacznie łatwiejsze w obróbce. Używane w marynatach składniki mają za zadanie zmiękczyć mięso, które dzięki temu będzie mniej się kurczyć pod wpływem wysokiej temperatury na ruszcie. 

Marynatę do karkówki przygotowuje się zwykle na bazie oleju roślinnego, który jest bardzo dobrym nośnikiem smaku. Dodane do niego ulubione przyprawy, spotęgują smak i aromat mięsa, a alkohol sprawi, że będzie bardziej kruche i soczyste. Wyjęte z marynaty mięso kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy około 5-7 minut z każdej strony. Tak przygotowana karkówka zawsze się udaje! 

Polecane przepisy

Karkówka z grilla z Sosem czosnkowym WINIARY

Karkówka z grilla z Sosem czosnkowym WINIARY

1 godz 24 min Łatwy
Szaszłyki z karkówki z Sosem tatarskim WINIARY

Szaszłyki z karkówki z Sosem tatarskim WINIARY

40 min Łatwy
Karkówka w słodkiej marynacie chilli z czosnkowym dipem

Karkówka w słodkiej marynacie chilli z czosnkowym dipem

1 godz 26 min Łatwy
Karkówka w marynacie śródziemnomorskiej z dipem tzatziki

Karkówka w marynacie śródziemnomorskiej z dipem tzatziki

1 godz 35 min Łatwy
Karkówka z grilla w sosie chili z ananasem

Karkówka z grilla w sosie chili z ananasem

1 godz 30 min Łatwy
Karkówka marynowana w piwie

Karkówka marynowana w piwie

2 godz 20 min Łatwy
Szaszłyki z karkówki

Szaszłyki z karkówki

4 godz 48 min Średni
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Poznaj tajemnicę dobrego mięsa z grilla – marynatę!
Poznaj tajemnicę dobrego mięsa z grilla – marynatę!
Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?
Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?
Jak zrobić marynatę mokrą?
Jak zrobić marynatę mokrą?
Zobacz więcej
Mistrzowie grilla newsletter

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu