75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
35.9g / 34%
Węglowodany
13.1g / 12%
Tłuszcze
25.9g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Karkówka marynowana w piwie

(0)
2 godz 20 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Musztarda Dijon
1  ząbek
Czosnek drobno posiekany
100  ml
Piwo ciemne
1  łyżka
Miód
1  gałązka
Rozmaryn świeży
1  łyżeczka
1  szczypta
Pieprz i sól
750  g
Karkówka wieprzowa
12  g
Musztarda
4  łyżek
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżka
Musztarda Dijon
1  łyżka
Miód

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
35.9 g
Węglowodany
13.1 g
Tłuszcze
25.94 g
Wartość energetyczna
441.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Letnie wieczory są idealne na grillowanie z przyjaciółmi. A bez soczystej karkówki marynowanej w piwie nie obejdzie się żadna impreza w ogrodzie! Podstawą sukcesu jest marynata, do wkładasz mięso na kilka godzin przed grillowaniem. Przygotowując mięso uważaj, aby nie przerwać jego struktury - delikatne traktowanie sprawi, że cały sok pozostanie wtedy w środku. Następnie po prostu grilluj mięso, podawaj i odbieraj komplementy od zadowolonych gości.
Gotujmy

Przygotowanie

140 min
Krok 1
5 min
Przygotuj marynatę. Do miski wlej oliwę z oliwek, musztardę, czosnek, ciemne piwo, miód, rozmaryn i przyprawę MAGGI w płynie. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
120 min
Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Umieść je w zamykanym pojemniku, w którym będą się marynować, zalej przygotowaną wcześniej marynatą. Pojemnik wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Krok 3
5 min
Po tym czasie grilluj mięso z obu stron, a następnie odstaw mięso na kilka minut, zanim zaczniesz je podawać.
Krok 4
2 min
W misce przygotuj dip miodowo-musztardowy, mieszając wszystkie składniki (majonez, obie musztardy, miód). Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
1 min
Gotowe steki podawaj z dipem miodowo-musztardowym i grillowanymi warzywami lub ziemniakami.
Karkówka marynowana w piwie

Krok 1 z 5

Przygotuj marynatę. Do miski wlej oliwę z oliwek, musztardę, czosnek, ciemne piwo, miód, rozmaryn i przyprawę MAGGI w płynie. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Karkówka marynowana w piwie

Krok 2 z 5

Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Umieść je w zamykanym pojemniku, w którym będą się marynować, zalej przygotowaną wcześniej marynatą. Pojemnik wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Karkówka marynowana w piwie

Krok 3 z 5

Po tym czasie grilluj mięso z obu stron, a następnie odstaw mięso na kilka minut, zanim zaczniesz je podawać.

Karkówka marynowana w piwie

Krok 4 z 5

W misce przygotuj dip miodowo-musztardowy, mieszając wszystkie składniki (majonez, obie musztardy, miód). Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.

Karkówka marynowana w piwie

Krok 5 z 5

Gotowe steki podawaj z dipem miodowo-musztardowym i grillowanymi warzywami lub ziemniakami.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika