Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karkówka marynowana w piwie
Dodaj do CookBook

Karkówka marynowana w piwie

(0)
2 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Musztarda Dijon
1  ząbek
Czosnek drobno posiekany
100  ml
Piwo ciemne
1  łyżka
Miód
1  gałązka
Rozmaryn świeży
1  łyżeczka
Przyprawa w płynie MAGGI
1  szczypta
Pieprz i sól
750  g
Karkówka wieprzowa
12  g
Musztarda
4  łyżek
Majonez Lekki WINIARY
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżka
Musztarda Dijon
1  łyżka
Miód
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.1 g
Wartość energetyczna
441 kcal
Tłuszcze
25.9 g
Białko
35.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sezon letni czy nawet i wiosenny skłania nas do tego, by zdecydować się na urządzenie grilla. W tym momencie większość z nas poszukuje idealnego kawałka mięsa, a także oryginalnych przepisów, którymi możemy zaskoczyć zgormadzonych gości. Okazuje się jednak, że wcale nie musimy daleko szukać. Karkówka marynowana w piwie, czyli wyśmienite danie kuchni bawarskiej może być dla nas idealnym rozwiązaniem. Kuchnia niemiecka z całą pewnością słynie ze swoich mięsnych, pożywnych dań, a także z różnorodnych pomysłów na wykorzystanie piwa. Wykonanie z tego złocistego trunku marynaty do mięsa nie tylko nada mu odpowiedniego smaku, ale także sprawi, że stanie się soczyste i aromatyczne!


Marynowanie karkówki przed pieczeniem - co jest kluczem do sukcesu?

Zdecydowaliśmy już, że karkówka marynowana w piwie stanie się daniem wieczoru. W tym momencie jednak pojawia się pewien problem. Jak długo powinno przebiegać marynowanie karkówki przed pieczeniem oraz czy warto uprzednio nieco rozbić włókna mięsa? Okazuje się, że soczyste kawałki karkówki warto marynować już na kilka godzin, zanim znajdą się one na grillu. Zaleca się, by było to minimum 4 godziny, a jeśli mamy na to czas, to najlepiej zamarynować mięso przez całą noc. Co więcej, pamiętajmy, by z kawałkami karkówki obchodzić się w delikatny sposób. Nie powinniśmy mięsa uprzednio rozbijać, czy nawet dziurawić. Jeśli uda się nam zachować jego zwartą strukturę, wówczas zatrzymamy w mięsie więcej soku i smaku.


Marynata do karkówki w piwie - czy można ją modyfikować?

Marynata do karkówki w piwie - zgodnie z oryginalnym przepisem - składa się z ciemnego piwa, musztardy Dijon, majonezu, a także szeregu przypraw jak np. rozmaitych ziół i czosnku. Jest to faktycznie sprawdzony sposób na wykonanie piwnej marynaty, która zaskoczy nas głębokim i wyrazistym smakiem. Modyfikacje wprowadzane w jej obrębie powinny być więc dość delikatne. Możemy np. wzbogacić jej smak papryczką chili - oczywiście z umiarem.


Karkówka marynowana w piwie na grilla - z czym ją podawać?

Karkówka marynowana w piwie na grilla będzie zdecydowanie najlepiej komponowała się z grillowanymi ziemniaczkami lub klasycznymi frytkami z piekarnika. Jednocześnie możemy ją zaserwować także w towarzystwie świeżego pieczywa, sezonowej sałatki z pomidorków i ogórków, a także z różnorodnymi sosami. Karkówka marynowana w piwie na grilla daje nam praktycznie nieograniczone możliwości jej serwowania! Wybierzmy więc te dodatki, które najlepiej pasują do naszych preferencji smakowych.

Przygotowanie

140 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotuj marynatę. Do miski wlej oliwę z oliwek, musztardę, czosnek, ciemne piwo, miód, rozmaryn i przyprawę MAGGI w płynie. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 2

    120 min
    Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Umieść je w zamykanym pojemniku, w którym będą się marynować, zalej przygotowaną wcześniej marynatą. Pojemnik wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Krok 3

    5 min
    Po tym czasie grilluj mięso z obu stron, a następnie odstaw mięso na kilka minut, zanim zaczniesz je podawać.
  • Krok 4

    2 min
    W misce przygotuj dip miodowo-musztardowy, mieszając wszystkie składniki (majonez, obie musztardy, miód). Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 5

    1 min
    Gotowe steki podawaj z dipem miodowo-musztardowym i grillowanymi warzywami lub ziemniakami.
Karkówka marynowana w piwie

Krok 1 z 5

Przygotuj marynatę. Do miski wlej oliwę z oliwek, musztardę, czosnek, ciemne piwo, miód, rozmaryn i przyprawę MAGGI w płynie. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Karkówka marynowana w piwie

Krok 2 z 5

Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Umieść je w zamykanym pojemniku, w którym będą się marynować, zalej przygotowaną wcześniej marynatą. Pojemnik wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Karkówka marynowana w piwie

Krok 3 z 5

Po tym czasie grilluj mięso z obu stron, a następnie odstaw mięso na kilka minut, zanim zaczniesz je podawać.

Karkówka marynowana w piwie

Krok 4 z 5

W misce przygotuj dip miodowo-musztardowy, mieszając wszystkie składniki (majonez, obie musztardy, miód). Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.

Karkówka marynowana w piwie

Krok 5 z 5

Gotowe steki podawaj z dipem miodowo-musztardowym i grillowanymi warzywami lub ziemniakami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grill
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karkówka marynowana z grilla

    Karkówka marynowana z grilla

    25 min Łatwy
  • Karkówka po cygańsku

    Karkówka po cygańsku

    2 godz Łatwy
  • Grillowana karkówka

    Grillowana karkówka

    10 godz 24 min Łatwy
  • Karkówka z grilla marynowana w miodzie

    Karkówka z grilla marynowana w miodzie

    8 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu