Nasze przepisy Dania z bekonem

Dania z bekonem

Bekon to angielski odpowiednik naszego boczku, ale mniej tłusty i szlachetniejszy, bo wycinany np. ze schabu. Na Wyspach jest tradycyjnym składnikiem angielskiego śniadania, ale my mamy sporo innych, ciekawych pomysłów na dania z bekonem. Co powiecie na przykład na eleganckie szparagi z bekonem, albo wykwintne mięsne roladki na zimno i na gorąco? Z bekonem można przyrządzić także całkiem proste domowe potrawy: makarony, risotta, ziemniaczane zapiekanki, a także pieczony omlet lub chrupiącą warzywną sałatkę. A dobrze nam znane, polskie dania, takie jak bigos, chrzanica czy żurek z dodatkiem bekonu nabierają zupełnie innego, szlachetnego smaku... Spróbujcie sami :)

Kalorie

540 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Spór o to, czym bekon różni się od boczku trwa. Według jednych definicji bekon to tylko anglojęzyczna wersja polskiej nazwy, według innych - boczek pochodzi z dolnej części boku świni, a bekon z górnej partii. Drugi sposób różnicowania uwzględnia różnicę w tłustości mięsa, chociaż pojawiają się też definicje upraszczające, że bekon to po prostu boczek okrojony z tłuszczu. Polski boczek mięsno-tłuszczowy jest nazywany po angielsku streaky bacon i jest o wiele mniej popularny niż back bacon, czyli bekon wycinany ze schabu - droższy i wyższej jakości. Bekon zawiera niestety dużo tłuszczu – do 70%, który jedzony w nadmiarze podnosi poziom cholesterolu, dlatego klasyczne angielskie śniadanie z bekonem nie jest dobrym pomysłem na co dzień.

Ciekawostki

Kuchnia amerykańska uwielbia bekon, dlatego jednym z popularnych dań jest… bekon w czekoladzie przyrządzany na słono, z pistacjami lub migdałami.