Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
mięso przetworzone

Słonina

Wśród przepisów na dania ze słoniną znajdziecie aromatyczne smalce, pomysły na rozmaite ziemniaczane kluski, kiszki i nadziewane ziemniaki, gołąbki, bitki, pasztety, sycący żur i barszcz czerwony z dodatkiem ziemniaków, a na przekąskę – wędzoną własnoręcznie słoninę, domową konserwę oraz pikantne ciasteczka ze skwarek.

Przepisy 10
Barszcz czerwony z ziemniakami

Barszcz czerwony z ziemniakami

1 godz 30 min Łatwy
Smalec ze słoniny

Smalec ze słoniny

26 min Łatwy
Smalec z czosnkiem, cebulką i majerankiem

Smalec z czosnkiem, cebulką i majerankiem

25 min Łatwy
Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

4 godz 16 min Łatwy
Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

1 godz 45 min Łatwy
Kluski kładzione z kaszy manny

Kluski kładzione z kaszy manny

23 min Łatwy
Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

41 min Łatwy
Domowa słonina solona

Domowa słonina solona

15 min Łatwy
Modra kapusta z jabłkiem

Modra kapusta z jabłkiem

50 min Łatwy
Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

60
1 godz 44 min Łatwy

Pomysły na wykorzystanie słoniny

Choć to kaloryczny produkt, słonina wciąż znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej kojarzymy ją z domowym smalcem, choć tłuszcz można wykorzystać na szereg innych sposobów. To również doskonały zamiennik oleju w trakcie smażenia potraw. 

Słonina podstawą wielu smakołyków 

Idealna słonina powinna mieć kremowo-białą barwę bez przebarwień i innych zanieczyszczeń. Można ją spożywać na surowo z solą, smaczna będzie również wędzona słonina. Warto jednak pamiętać, że to przysmak wysokokaloryczny —  słonina dostarczy nawet 797 kalorii w stu gramach produktu. 

Duża zawartość tłuszczu czyni jednak ze słoniny idealny nośnik smaków. To produkt bardzo często wykorzystywany do przygotowania licznych potraw, takich jak gołąbki, barszcz czerwony, pasztety, kluski, a nawet pikantne ciasteczka ze skwarek. 

Smalec lepszy od margaryny? 

Na bazie słoniny przygotowuje się również popularny smalec. Najlepiej do tego celu wykorzystać kawałek bez skóry, można również zamówić produkt od razu zmielony. Smalec przygotowuje się poprzez przetopienie słoniny na wolnym ogniu, a następnie urozmaica się jego smak, poprzez dodanie cebuli, jabłka, czosnku oraz licznych przypraw. 

Jak wykorzystać przygotowany smalec? Jego zastosowań jest wiele. To smaczny produkt na surowo, szczególnie w połączeniu z ulubionym pieczywem. Smalec jednocześnie świetnie sprawdzi się przy smażeniu potraw, może stanowić także składnik dania ze słoniną. 

Kiszona słonina? Czemu nie! 

Ten popularny na Ukrainie przysmak gości coraz częściej również na naszych stołach. Kiszenie pozwala zmiękczyć słoninę i nadać jej unikalnego smaku. Jak przygotować taki przysmak? Na początku trzeba natrzeć słoninę czosnkiem zmieszanym z zielem angielskim i listkami laurowymi. Następnie przekładamy tłuszcz do pojemnika, wsypujemy pieprzu i majeranku oraz zasypujemy solą ze wszystkich stron. W takiej marynacie słonina musi kisić się przez około 2 tygodnie. 

W jaki sposób podawać przysmak? Takie danie ze słoniny można spożyć na surowo. Plasterki najlepiej smakują z ciemnym chlebem, doskonale współgrają z ogórkiem kiszonym i cebulą. Kiszoną słoninę można także wykorzystać do przygotowania jajecznicy czy w trakcie podsmażania ziemniaków. Produkt nada także wyjątkowego smaku popularnym zupom, takim jak grochówka, fasolowa czy kapuśniak. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu