Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet wieprzowy

0
104 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Łopatka wieprzowa
300 g
Słonina
200 g
Wątróbka wieprzowa
100 g
Masło
2 
Cebula
3 
Jajko
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
615.94 kcal
Węglowodany
4.47 g
Białko
17.9 g
Tłuszcze
56.67 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

104 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 2
3 min
Wątróbkę pokrój w kostkę.
Krok 3
10 min
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj wątróbkę. Zasmaż razem i ostudź.
Krok 4
10 min
Mięso wieprzowe, wątróbkę z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.
Krok 5
3 min
Do mięsa wsyp zawartość opakowania POMYSŁ NA... i wbij jajka. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Krok 6
5 min
Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i połową pozostałej słoniny pokrojonej w plastry.
Krok 7
3 min
Wyłóż masę mięsną. Na wierzchu również połóż kilka plasterków słoniny.
Krok 8
60 min
Do rozgrzanego piekarnika do 180°C wstaw naczynie z pasztetem i piecz 60 minut.
Krok 9
5 min
Pasztet wystudź w naczyniu. Zimny pokrój w plastry i podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.
Pasztet wieprzowy

Krok 1 z 9

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Pasztet wieprzowy

Krok 2 z 9

Wątróbkę pokrój w kostkę.

Pasztet wieprzowy

Krok 3 z 9

Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj wątróbkę. Zasmaż razem i ostudź.

Pasztet wieprzowy

Krok 4 z 9

Mięso wieprzowe, wątróbkę z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.

Pasztet wieprzowy

Krok 5 z 9

Do mięsa wsyp zawartość opakowania POMYSŁ NA... i wbij jajka. Dopraw solą, pieprzem i gałką.

Pasztet wieprzowy

Krok 6 z 9

Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i połową pozostałej słoniny pokrojonej w plastry.

Pasztet wieprzowy

Krok 7 z 9

Wyłóż masę mięsną. Na wierzchu również połóż kilka plasterków słoniny.

Pasztet wieprzowy

Krok 8 z 9

Do rozgrzanego piekarnika do 180°C wstaw naczynie z pasztetem i piecz 60 minut.

Pasztet wieprzowy

Krok 9 z 9

Pasztet wystudź w naczyniu. Zimny pokrój w plastry i podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.

Pyszny domowy pasztet wieprzowy to przysmak, który warto przyrządzać nie tylko jako świąteczną przekąskę, bo także na co dzień może być doskonałym dodatkiem do kanapek z warzywami i Sosem tatarskim WINIARY. Delikatną masę mięsną przyrządzamy z łopatki i słoniny, a wyjątkowy smak i aromat nadają jej specjalne dodatki: podsmażona z cebulą wieprzowa wątróbka oraz kompozycja przypraw WINIARY POMYSŁ NA... kotlety mielone z cebulką. Pieczemy w podłużnej formie pasztetowej, studzimy, zajadamy się ze smakiem, a co zostanie – przechowujemy w lodówce, przykryte pergaminem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika