Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet wieprzowy

(0)
1 godz 44 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Łopatka wieprzowa
300  g
Słonina
200  g
Wątróbka wieprzowa
100  g
Masło
2 
Cebula
3 
Jajko
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.9 g
Węglowodany
4.47 g
Tłuszcze
56.67 g
Wartość energetyczna
615.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

104 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 2
3 min
Wątróbkę pokrój w kostkę.
Krok 3
10 min
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj wątróbkę. Zasmaż razem i ostudź.
Krok 4
10 min
Mięso wieprzowe, wątróbkę z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.
Krok 5
3 min
Do mięsa wsyp zawartość opakowania POMYSŁ NA... i wbij jajka. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Krok 6
5 min
Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i połową pozostałej słoniny pokrojonej w plastry.
Krok 7
3 min
Wyłóż masę mięsną. Na wierzchu również połóż kilka plasterków słoniny.
Krok 8
60 min
Do rozgrzanego piekarnika do 180°C wstaw naczynie z pasztetem i piecz 60 minut.
Krok 9
5 min
Pasztet wystudź w naczyniu. Zimny pokrój w plastry i podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.
Pasztet wieprzowy

Krok 1 z 9

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Pasztet wieprzowy

Krok 2 z 9

Wątróbkę pokrój w kostkę.

Pasztet wieprzowy

Krok 3 z 9

Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj wątróbkę. Zasmaż razem i ostudź.

Pasztet wieprzowy

Krok 4 z 9

Mięso wieprzowe, wątróbkę z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.

Pasztet wieprzowy

Krok 5 z 9

Do mięsa wsyp zawartość opakowania POMYSŁ NA... i wbij jajka. Dopraw solą, pieprzem i gałką.

Pasztet wieprzowy

Krok 6 z 9

Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i połową pozostałej słoniny pokrojonej w plastry.

Pasztet wieprzowy

Krok 7 z 9

Wyłóż masę mięsną. Na wierzchu również połóż kilka plasterków słoniny.

Pasztet wieprzowy

Krok 8 z 9

Do rozgrzanego piekarnika do 180°C wstaw naczynie z pasztetem i piecz 60 minut.

Pasztet wieprzowy

Krok 9 z 9

Pasztet wystudź w naczyniu. Zimny pokrój w plastry i podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.

Pyszny domowy pasztet wieprzowy to przysmak, który warto przyrządzać nie tylko jako świąteczną przekąskę, bo także na co dzień może być doskonałym dodatkiem do kanapek z warzywami i Sosem tatarskim WINIARY. Delikatną masę mięsną przyrządzamy z łopatki i słoniny, a wyjątkowy smak i aromat nadają jej specjalne dodatki: podsmażona z cebulą wieprzowa wątróbka oraz kompozycja przypraw WINIARY POMYSŁ NA... kotlety mielone z cebulką. Pieczemy w podłużnej formie pasztetowej, studzimy, zajadamy się ze smakiem, a co zostanie – przechowujemy w lodówce, przykryte pergaminem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
17.9g / 11%
Węglowodany
4.5g / 2%
Tłuszcze
56.7g / 86%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha