Pasztet wieprzowy
104min
Łatwy
1 opakowanie
1 słoik
500 g
Łopatka wieprzowa
300 g
Słonina
200 g
Wątróbka wieprzowa
100 g
Masło
2
Cebula
3
Jajko
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
17.9 g
Węglowodany
4.47 g
Tłuszcze
56.67 g
Wartość energetyczna
615.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
104 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 2
3 min
Wątróbkę pokrój w kostkę.
Krok 3
10 min
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj wątróbkę. Zasmaż razem i ostudź.
Krok 4
10 min
Mięso wieprzowe, wątróbkę z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.
Krok 5
3 min
Do mięsa wsyp zawartość opakowania POMYSŁ NA... i wbij jajka. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Krok 6
5 min
Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i połową pozostałej słoniny pokrojonej w plastry.
Krok 7
3 min
Wyłóż masę mięsną. Na wierzchu również połóż kilka plasterków słoniny.
Krok 8
60 min
Do rozgrzanego piekarnika do 180°C wstaw naczynie z pasztetem i piecz 60 minut.
Krok 9
5 min
Pasztet wystudź w naczyniu. Zimny pokrój w plastry i podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.
Pyszny domowy pasztet wieprzowy to przysmak, który warto przyrządzać nie tylko jako świąteczną przekąskę, bo także na co dzień może być doskonałym dodatkiem do kanapek z warzywami i Sosem tatarskim WINIARY. Delikatną masę mięsną przyrządzamy z łopatki i słoniny, a wyjątkowy smak i aromat nadają jej specjalne dodatki: podsmażona z cebulą wieprzowa wątróbka oraz kompozycja przypraw WINIARY POMYSŁ NA... kotlety mielone z cebulką. Pieczemy w podłużnej formie pasztetowej, studzimy, zajadamy się ze smakiem, a co zostanie – przechowujemy w lodówce, przykryte pergaminem.
Komentarze 0