Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

0
256 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Suszone grzyby
30 g
Słonina wędzona
1 
Kiełbasa biała
1 
Cebula
1 
Kiełbasa polska
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
369.99 kcal
Węglowodany
8.16 g
Białko
13.25 g
Tłuszcze
28.69 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

256 min
Krok 1
180 min
Grzyby namocz na parę godzin.
Krok 2
20 min
Ugotuj je w 1/2 litra wody.
Krok 3
5 min
Wyjmij je, ostudź i pokrój. Wywar zachowaj.
Krok 4
10 min
Słoninę wytop.
Krok 5
10 min
Pokrój w kostkę białą kiełbasę i cebulę i dodaj na patelnię - całość podsmaż.
Krok 6
15 min
Żurek dokładnie rozprowadź w 0,5 litra zimnej wody i dodaj do wywaru grzybowego. Zagotuj.
Krok 7
5 min
Do zupy dodaj zawartość patelni oraz grzyby.
Krok 8
5 min
Kiełbasę polską pokrój w plasterki i również dodaj do zupy.
Krok 9
2 min
Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 10
3 min
Na koniec obierz czosnek, przeciśnij go przez praske i dodaj do zupy.
Krok 11
1 min
Żurek możesz udekorować natką pietruszki.
Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 1 z 11

Grzyby namocz na parę godzin.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 2 z 11

Ugotuj je w 1/2 litra wody.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 3 z 11

Wyjmij je, ostudź i pokrój. Wywar zachowaj.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 4 z 11

Słoninę wytop.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 5 z 11

Pokrój w kostkę białą kiełbasę i cebulę i dodaj na patelnię - całość podsmaż.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 6 z 11

Żurek dokładnie rozprowadź w 0,5 litra zimnej wody i dodaj do wywaru grzybowego. Zagotuj.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 7 z 11

Do zupy dodaj zawartość patelni oraz grzyby.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 8 z 11

Kiełbasę polską pokrój w plasterki i również dodaj do zupy.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 9 z 11

Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 10 z 11

Na koniec obierz czosnek, przeciśnij go przez praske i dodaj do zupy.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 11 z 11

Żurek możesz udekorować natką pietruszki.

Dla miłośników zup typu "pyszności-rozmaitości" - Żurek Nasza Specjalność WINIARY jako żurek wiejski. Grzybowy żurek wiejski z kiełbasą ugotujemy go na aromatycznym wywarze z suszonych grzybów, z dodatkiem podsmażanej białej kiełbasy z cebulą, grzybami i plasterkami kiełbasy polskiej. Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą do smaku czosnkiem i majerankiem i zajadamy na lunch lub obiad z kromką wiejskiego chleba na zakwasie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika