Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

(0)
4 godz 16 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Żurek Nasza Specjalność WINIARY
4 
Suszone grzyby
30  g
Słonina wędzona
1 
Kiełbasa biała
1 
Cebula
1 
Kiełbasa polska
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.43 g
Węglowodany
7.38 g
Tłuszcze
18.49 g
Wartość energetyczna
254.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dla miłośników zup typu "pyszności-rozmaitości" - Żurek Nasza Specjalność WINIARY jako żurek wiejski. Grzybowy żurek wiejski z kiełbasą ugotujemy go na aromatycznym wywarze z suszonych grzybów, z dodatkiem podsmażanej białej kiełbasy z cebulą, grzybami i plasterkami kiełbasy polskiej. Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą do smaku czosnkiem i majerankiem i zajadamy na lunch lub obiad z kromką wiejskiego chleba na zakwasie.

Przygotowanie

256 min
  • Krok 1

    180 min
    Grzyby namocz na parę godzin.
  • Krok 2

    20 min
    Ugotuj je w 1/2 litra wody.
  • Krok 3

    5 min
    Wyjmij je, ostudź i pokrój. Wywar zachowaj.
  • Krok 4

    10 min
    Słoninę wytop.
  • Krok 5

    10 min
    Pokrój w kostkę białą kiełbasę i cebulę i dodaj na patelnię - całość podsmaż.
  • Krok 6

    15 min
    Żurek dokładnie rozprowadź w 0,5 litra zimnej wody i dodaj do wywaru grzybowego. Zagotuj.
  • Krok 7

    5 min
    Do zupy dodaj zawartość patelni oraz grzyby.
  • Krok 8

    5 min
    Kiełbasę polską pokrój w plasterki i również dodaj do zupy.
  • Krok 9

    2 min
    Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Krok 10

    3 min
    Na koniec obierz czosnek, przeciśnij go przez praske i dodaj do zupy.
  • Krok 11

    1 min
    Żurek możesz udekorować natką pietruszki.
Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 1 z 11

Grzyby namocz na parę godzin.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 2 z 11

Ugotuj je w 1/2 litra wody.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 3 z 11

Wyjmij je, ostudź i pokrój. Wywar zachowaj.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 4 z 11

Słoninę wytop.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 5 z 11

Pokrój w kostkę białą kiełbasę i cebulę i dodaj na patelnię - całość podsmaż.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 6 z 11

Żurek dokładnie rozprowadź w 0,5 litra zimnej wody i dodaj do wywaru grzybowego. Zagotuj.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 7 z 11

Do zupy dodaj zawartość patelni oraz grzyby.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 8 z 11

Kiełbasę polską pokrój w plasterki i również dodaj do zupy.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 9 z 11

Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 10 z 11

Na koniec obierz czosnek, przeciśnij go przez praske i dodaj do zupy.

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Krok 11 z 11

Żurek możesz udekorować natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Grzyby
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek wegetariański

    Żurek wegetariański

    3 godz 43 min Łatwy
  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

    Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

    30 min Łatwy
  • Pożywna grochowa

    Pożywna grochowa

    41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu