Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

(2)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dorii

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Słonina
25  dag
Boczek
8 
Pieczarki
1.5 
Cebula
0.5 
Jabłka
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.06 g
Węglowodany
1.42 g
Tłuszcze
34.66 g
Wartość energetyczna
321.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowy smalec z pieczarkami to świetny pomysł dla tych, którzy lubią zjeść dobrze i do syta. Najlepiej będzie smakował z pajdą świeżego chleba, który idealnie przełamie smak smalcu, tworząc kompozycję perfekcyjną. Smacznego!

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    5 min
    Słoninę należy pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zemleć w maszynce).
  • Krok 2

    25 min
    Do rondla wlać pół szklanki wody, wrzucić słoninę i topić na małym gazie ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 3

    20 min
    Kiedy skwarki zaczynają robić się złote, dodać pokrojony w kostkę boczek (po ówczesnym usunięciu z niego wszelkich błon) oraz sól. Po 15 minutach wrzucamy do rondla pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki.
  • Krok 4

    10 min
    Kiedy cebulka zrobi się złota, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko, majeranek i pieprz. Mieszać. Po 2- 3 minutach, wyłączyć gaz i ostawić do wystygnięcia.
  • Krok 5

    45 min
    W miarę chłodny smalec przełożyć do słoików lub miseczek, zamknąć i chłodzić w lodówce.
Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

Krok 1 z 5

Słoninę należy pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zemleć w maszynce).

Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

Krok 2 z 5

Do rondla wlać pół szklanki wody, wrzucić słoninę i topić na małym gazie ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

Krok 3 z 5

Kiedy skwarki zaczynają robić się złote, dodać pokrojony w kostkę boczek (po ówczesnym usunięciu z niego wszelkich błon) oraz sól. Po 15 minutach wrzucamy do rondla pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki.

Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

Krok 4 z 5

Kiedy cebulka zrobi się złota, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko, majeranek i pieprz. Mieszać. Po 2- 3 minutach, wyłączyć gaz i ostawić do wystygnięcia.

Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

Krok 5 z 5

W miarę chłodny smalec przełożyć do słoików lub miseczek, zamknąć i chłodzić w lodówce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Grzyby
  • Kanapki
  • Przekąska
  • Przystawka
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

    Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

    41 min Łatwy
  • Smalec ze słoniny

    Smalec ze słoniny

    26 min Łatwy
  • Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    1 godz 51 min Łatwy
  • Kapuśniak na boczku

    Kapuśniak na boczku

    53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu