Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowy smalec z pieczarkami i cebulą
Dodaj do CookBook

Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dorii
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Słonina
25  dag
Boczek
8 
Pieczarki
1.5 
Cebula
0.5 
Jabłka
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.4 g
Wartość energetyczna
321.5 kcal
Tłuszcze
34.7 g
Białko
1.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowy smalec z pieczarkami to świetny pomysł dla tych, którzy lubią zjeść dobrze i do syta. Najlepiej będzie smakował z pajdą świeżego chleba, który idealnie przełamie smak smalcu, tworząc kompozycję perfekcyjną. Smacznego!

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    5 min
    Słoninę należy pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zemleć w maszynce).
  • Krok 2

    25 min
    Do rondla wlać pół szklanki wody, wrzucić słoninę i topić na małym gazie ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 3

    20 min
    Kiedy skwarki zaczynają robić się złote, dodać pokrojony w kostkę boczek (po ówczesnym usunięciu z niego wszelkich błon) oraz sól. Po 15 minutach wrzucamy do rondla pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki.
  • Krok 4

    10 min
    Kiedy cebulka zrobi się złota, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko, majeranek i pieprz. Mieszać. Po 2- 3 minutach, wyłączyć gaz i ostawić do wystygnięcia.
  • Krok 5

    45 min
    W miarę chłodny smalec przełożyć do słoików lub miseczek, zamknąć i chłodzić w lodówce.
Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

Krok 1 z 5

Słoninę należy pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zemleć w maszynce).

Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

Krok 2 z 5

Do rondla wlać pół szklanki wody, wrzucić słoninę i topić na małym gazie ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

Krok 3 z 5

Kiedy skwarki zaczynają robić się złote, dodać pokrojony w kostkę boczek (po ówczesnym usunięciu z niego wszelkich błon) oraz sól. Po 15 minutach wrzucamy do rondla pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki.

Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

Krok 4 z 5

Kiedy cebulka zrobi się złota, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko, majeranek i pieprz. Mieszać. Po 2- 3 minutach, wyłączyć gaz i ostawić do wystygnięcia.

Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

Krok 5 z 5

W miarę chłodny smalec przełożyć do słoików lub miseczek, zamknąć i chłodzić w lodówce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Grzyby
  • Kanapki
  • Niski poziom cukru
  • Paleo
  • Przekąska
  • Przystawka
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy sos czosnkowy

    Domowy sos czosnkowy

    6 min Łatwy
  • Sernik domowy

    Sernik domowy

    2 godz 15 min Łatwy
  • Wafle przekładane domowym kremem czekoladowym

    Wafle przekładane domowym kremem czekoladowym

    24 godz 45 min Łatwy
  • Domowy croissant francuski

    Domowy croissant francuski

    3 godz 10 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu