Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowy smalec z pieczarkami to świetny pomysł dla tych, którzy lubią zjeść dobrze i do syta. Najlepiej będzie smakował z pajdą świeżego chleba, który idealnie przełamie smak smalcu, tworząc kompozycję perfekcyjną. Smacznego!
Przygotowanie
105 min
Krok 1
5 min
Słoninę należy pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zemleć w maszynce).
Krok 2
25 min
Do rondla wlać pół szklanki wody, wrzucić słoninę i topić na małym gazie ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
20 min
Kiedy skwarki zaczynają robić się złote, dodać pokrojony w kostkę boczek (po ówczesnym usunięciu z niego wszelkich błon) oraz sól. Po 15 minutach wrzucamy do rondla pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki.
Krok 4
10 min
Kiedy cebulka zrobi się złota, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko, majeranek i pieprz. Mieszać. Po 2- 3 minutach, wyłączyć gaz i ostawić do wystygnięcia.
Krok 5
45 min
W miarę chłodny smalec przełożyć do słoików lub miseczek, zamknąć i chłodzić w lodówce.
Krok 1
z
5
Słoninę należy pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zemleć w maszynce).
Krok 2
z
5
Do rondla wlać pół szklanki wody, wrzucić słoninę i topić na małym gazie ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
z
5
Kiedy skwarki zaczynają robić się złote, dodać pokrojony w kostkę boczek (po ówczesnym usunięciu z niego wszelkich błon) oraz sól. Po 15 minutach wrzucamy do rondla pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki.
Krok 4
z
5
Kiedy cebulka zrobi się złota, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko, majeranek i pieprz. Mieszać. Po 2- 3 minutach, wyłączyć gaz i ostawić do wystygnięcia.
Krok 5
z
5
W miarę chłodny smalec przełożyć do słoików lub miseczek, zamknąć i chłodzić w lodówce.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0