Domowy smalec z pieczarkami
105min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.06 g
Węglowodany
1.42 g
Tłuszcze
34.66 g
Wartość energetyczna
321.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
5 min
Słoninę należy pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zemleć w maszynce).
Krok 2
25 min
Do rondla wlać pół szklanki wody, wrzucić słoninę i topić na małym gazie ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
20 min
Kiedy skwarki zaczynają robić się złote, dodać pokrojony w kostkę boczek (po ówczesnym usunięciu z niego wszelkich błon) oraz sól. Po 15 minutach wrzucamy do rondla pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki.
Krok 4
10 min
Kiedy cebulka zrobi się złota, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko, majeranek i pieprz. Mieszać. Po 2- 3 minutach, wyłączyć gaz i ostawić do wystygnięcia.
Krok 5
45 min
W miarę chłodny smalec przełożyć do słoików lub miseczek, zamknąć i chłodzić w lodówce.
Domowy smalec z pieczarkami to świetny pomysł dla tych, którzy lubią zjeść dobrze i do syta. Najlepiej będzie smakował z pajdą świeżego chleba, który idealnie przełamie smak smalcu, tworząc kompozycję perfekcyjną. Smacznego!
Komentarze 0