Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowa słonina solona

0
15 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Słonina
2 ząbków
Czosnek
2 łyżeczek
Majeranek
4 porcji
Sól kamienna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.11 g
Węglowodany
0.94 g
Tłuszcze
88.77 g
Wartość energetyczna
816.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

15 min
Krok 1
3 min
Gruby kawałek słoniny – najlepszy jest taki prosto z uboju z niewielką warstwą mięsa bardzo dokładnie nacieramy solą.
Krok 2
10 min
Czosnek kroimy w kawałki. W moździerzu ucieramy czosnek z majerankiem. Taką pastą również smarujemy słoninę ze wszystkich stron.
Krok 3
1 min
Na koniec ponownie posypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 miesiące.
Krok 4
1 min
Po tym czasie słonina powinna dokładnie przejść smakiem soli i czosnku wymieszanego z majerankiem.
Domowa słonina solona

Krok 1 z 4

Gruby kawałek słoniny – najlepszy jest taki prosto z uboju z niewielką warstwą mięsa bardzo dokładnie nacieramy solą.

Domowa słonina solona

Krok 2 z 4

Czosnek kroimy w kawałki. W moździerzu ucieramy czosnek z majerankiem. Taką pastą również smarujemy słoninę ze wszystkich stron.

Domowa słonina solona

Krok 3 z 4

Na koniec ponownie posypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 miesiące.

Domowa słonina solona

Krok 4 z 4

Po tym czasie słonina powinna dokładnie przejść smakiem soli i czosnku wymieszanego z majerankiem.

Dawniej używało się dużych ilości soli, aby zabezpieczyć mięso np. na zimę. Dziś technikę konserwowania solą możesz wykorzystać do przygotowania nietypowej przekąski - domowej słoniny. Tak przygotowana słonina przechodzi smakiem ziół i nabiera wyjątkowego aromatu oraz miękkości. Soloną słoninę możesz podawać np. jako pożywną zakąskę na imprezach!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika