Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowa słonina solona

Domowa słonina solona

(1)
15min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

14 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Słonina
2  ząbków
Czosnek
2  łyżeczek
Majeranek
4  łyżek
Sól kamienna drobnoziarnista
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.22 g
Węglowodany
0.67 g
Tłuszcze
63.4 g
Wartość energetyczna
583 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sól od wieków używana była jako środek konserwujący pożywienie. Obecnie za pomocą techniki konserwacji solą możesz przygotować nietypową przekąską, jaką jest słonina solona. Przechodzi ona smakiem ziół, a także uzyskuje wyjątkowy aromat i miękkość.

Słonina solona - przepis

Słonina jest tkanką tłuszczową, która pozyskiwana jest z boków i tylnej części tułowia świni ze skórą lub bez niej. Pozyskiwana jest w postaci płatów lub kawałków. Tego rodzaju potrawa z powodzeniem może być wykorzystana jako przekąska na imprezę lub odwiedziny znajomych, szczególnie że dla wielu będzie to smak, który przypomni im czasy dzieciństwa. Domowa słonina solona bywa uznawana za wędlinę dla koneserów, gdyż jest coraz rzadziej spotykana na rodzinnych stołach, a także dlatego, że doceniana jest przez nich jako odmiana od tradycyjnych wędlin, które spożywać można na co dzień. Przygotowanie słoniny jest procesem dwuetapowym, ale jest to proces bardzo prosty. W pierwszej kolejności należy wykonać wszelkie opisane niżej czynności, a następnie odstawić ją na 2-3 miesiące, aby mogła dojrzewać i zdobyć swoje właściwości smakowe. Dopiero po tym czasie powinno się ją wyciągnąć i spożyć ze smakiem.

Jak zrobić soloną słoninę?

Słonina w soli jest stosunkowo łatwa do przygotowania i nie wymaga poświęcenia wielkiej ilości czasu. Całe przygotowanie z powodzeniem można zamknąć w kwadransie, jeżeli odpowiednio wykona się poniższe kroki. Stosując się do instrukcji przygotowania, można zrobić naprawdę przepyszną przekąskę, jaką jest słonina w soli. Przepis, jako pierwszy warunek przewiduje kupno odpowiednio grubego kawałka słoniny. W idealnej sytuacji kawałek ten pochodzić będzie prosto z uboju i będzie się charakteryzował niedużą warstwą mięsa. Taki kawałek należy przez około 3 minuty bardzo dokładnie nacierać solą. Ważne jest to, aby cała słonina została obtoczona w soli, gdyż zapewni to jej wspaniałe właściwości smakowe. W dalszej części należy pokroić na kawałki czosnek i za pomocą moździerza utrzeć go wraz z majerankiem. Powstałą w ten sposób pastę należy wetrzeć w słoninę podobnie, jak wcześniej sól. Cały kawałek powinien zostać dokładnie nasmarowany pastą czosnkową z majerankiem, aby słonina mogła uzyskać swój smak, gdy nadejdzie jej czas. Po nałożeniu pasty, cały kawałek raz jeszcze należy posypać solą i odstawić w chłodne miejsce, gdzie będzie leżeć około 2 lub 3 miesięcy. Taki czas wystarczy, aby słonina w soli była w stanie przejść smakiem czosnku i majeranku. Ostatecznie należy ją wyciągnąć i podać w formie przekąski czy smacznego urozmaicenia imprezy.

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    3 min
    Gruby kawałek słoniny – najlepszy jest taki prosto z uboju z niewielką warstwą mięsa bardzo dokładnie nacieramy solą.
  • Krok 2

    10 min
    Czosnek kroimy w kawałki. W moździerzu ucieramy czosnek z majerankiem. Taką pastą również smarujemy słoninę ze wszystkich stron.
  • Krok 3

    1 min
    Na koniec ponownie posypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 miesiące.
  • Krok 4

    1 min
    Po tym czasie słonina powinna dokładnie przejść smakiem soli i czosnku wymieszanego z majerankiem.
Domowa słonina solona

Krok 1 z 4

Gruby kawałek słoniny – najlepszy jest taki prosto z uboju z niewielką warstwą mięsa bardzo dokładnie nacieramy solą.

Domowa słonina solona

Krok 2 z 4

Czosnek kroimy w kawałki. W moździerzu ucieramy czosnek z majerankiem. Taką pastą również smarujemy słoninę ze wszystkich stron.

Domowa słonina solona

Krok 3 z 4

Na koniec ponownie posypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 miesiące.

Domowa słonina solona

Krok 4 z 4

Po tym czasie słonina powinna dokładnie przejść smakiem soli i czosnku wymieszanego z majerankiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Inne
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Uroczystość
  • Zima
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Schab w mleku gotowany

    Schab w mleku gotowany

    8 godz 15 min Łatwy
  • Domowa kiełbasa

    Domowa kiełbasa

    153 godz 25 min Średni
  • Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

    Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

    50 godz Łatwy
  • Szynka gotowana na parze

    Szynka gotowana na parze

    2 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu