Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowa słonina solona

(0)
15min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest pacpaw
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Słonina
2  ząbków
2  łyżeczek
Majeranek
4  porcji
Sól kamienna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.11 g
Węglowodany
0.94 g
Tłuszcze
88.77 g
Wartość energetyczna
816.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

15 min
Krok 1
3 min
Gruby kawałek słoniny – najlepszy jest taki prosto z uboju z niewielką warstwą mięsa bardzo dokładnie nacieramy solą.
Krok 2
10 min
Czosnek kroimy w kawałki. W moździerzu ucieramy czosnek z majerankiem. Taką pastą również smarujemy słoninę ze wszystkich stron.
Krok 3
1 min
Na koniec ponownie posypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 miesiące.
Krok 4
1 min
Po tym czasie słonina powinna dokładnie przejść smakiem soli i czosnku wymieszanego z majerankiem.
Domowa słonina solona

Krok 1 z 4

Gruby kawałek słoniny – najlepszy jest taki prosto z uboju z niewielką warstwą mięsa bardzo dokładnie nacieramy solą.

Domowa słonina solona

Krok 2 z 4

Czosnek kroimy w kawałki. W moździerzu ucieramy czosnek z majerankiem. Taką pastą również smarujemy słoninę ze wszystkich stron.

Domowa słonina solona

Krok 3 z 4

Na koniec ponownie posypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 miesiące.

Domowa słonina solona

Krok 4 z 4

Po tym czasie słonina powinna dokładnie przejść smakiem soli i czosnku wymieszanego z majerankiem.

Dawniej używało się dużych ilości soli, aby zabezpieczyć mięso np. na zimę. Dziś technikę konserwowania solą możesz wykorzystać do przygotowania nietypowej przekąski - domowej słoniny. Tak przygotowana słonina przechodzi smakiem ziół i nabiera wyjątkowego aromatu oraz miękkości. Soloną słoninę możesz podawać np. jako pożywną zakąskę na imprezach!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha