Domowa słonina solona
15min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.11 g
Węglowodany
0.94 g
Tłuszcze
88.77 g
Wartość energetyczna
816.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
15 min
Krok 1
3 min
Gruby kawałek słoniny – najlepszy jest taki prosto z uboju z niewielką warstwą mięsa bardzo dokładnie nacieramy solą.
Krok 2
10 min
Czosnek kroimy w kawałki. W moździerzu ucieramy czosnek z majerankiem. Taką pastą również smarujemy słoninę ze wszystkich stron.
Krok 3
1 min
Na koniec ponownie posypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 miesiące.
Krok 4
1 min
Po tym czasie słonina powinna dokładnie przejść smakiem soli i czosnku wymieszanego z majerankiem.
Dawniej używało się dużych ilości soli, aby zabezpieczyć mięso np. na zimę. Dziś technikę konserwowania solą możesz wykorzystać do przygotowania nietypowej przekąski - domowej słoniny. Tak przygotowana słonina przechodzi smakiem ziół i nabiera wyjątkowego aromatu oraz miękkości. Soloną słoninę możesz podawać np. jako pożywną zakąskę na imprezach!
Komentarze 0