Barszcz czerwony z ziemniakami
90min
Łatwy
1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1
Cebula
1 ząbek
Czosnek
150 g
Boczek
3
Buraki
1 kg
Ziemniaki
2 g
Liść laurowy
5 g
Ziele angielskie mielone
50 g
Śmietana Gęsta
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
4.16 g
Węglowodany
20.94 g
Tłuszcze
20.15 g
Wartość energetyczna
275.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
13 min
Cebulę oczyść i pokrój.
Krok 2
5 min
Czosnek oczyść, przeciśnij przez praskę, posól i skrop Przyprawą do zup, sosów, sałatek.
Krok 3
10 min
Pokrój słoninę. Buraczki oczyść i zetrzyj na tarce a ziemniaki obierz i ugotuj.
Krok 4
20 min
Do 2 l wody dodaj pół cebuli, czosnek, buraczki, liść laurowy, ziele angielskie, zagotuj i gotuj przez 20 minut.
Krok 5
15 min
Zawartość opakowania z barszczem rozprowadź w 750 ml zimnej wody, gotuj przez 15 minut, przecedź i dodaj do wywaru. (Możesz użyć Barszczu z Kontenerka)
Krok 6
10 min
Zagotuj ponownie i przecedź, dodaj śmietanę.
Krok 7
15 min
Na patelni podsmaż pozostałą cebulę i słoninę.
Krok 8
2 min
Ziemniaki nałóż na jedną połowę talerza i polej usmażoną cebulką ze słoniną. Na drugą połowę nalewaj barszcz.
Barszcz czerwony z ziemniakami to doskonały pomysł na szybki i pożywny posiłek. Szczególnie zimą, kiedy tak bardzo lubimy jeść gorące zupy. Ten przepis świetnie sprawdzi się również na niecodzienne okazje, np. Boże Narodzenie. Eleganckie podanie barszczyku czerwonego w bulionówce gwarantuje, że wigilijny stół będzie bogatszy o ten tradycyjny świąteczny przysmak. Sprawdź nasz przepis!
Komentarze 0