Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz czerwony z ziemniakami
Dodaj do CookBook

Barszcz czerwony z ziemniakami

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1  paczka
Barszcz czerwony Nasza Specjalność WINIARY
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
150  g
Boczek
3 
Buraki
1  kg
Ziemniaki
2  g
Liść laurowy
5  g
Ziele angielskie mielone
2  łyżek
Gęsta kwaśna śmietana
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.8 g
Wartość energetyczna
281 kcal
Tłuszcze
19.3 g
Białko
3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz czerwony z ziemniakami — doceń jego walory smakowe

Barszcz czerwony ziemniakami to tradycyjna polska zupa, choć dzisiaj nieco zapomniana. A szkoda, bo smakuje wybornie, a jej smak znacząco różni się od popularnego barszczu z uszkami. To obecność gęstej kwaśnej śmietany sprawia, że zabielany barszcz z ziemniakami tak przyjemnie drażni kubki smakowe. Uwielbiają go nie tylko dorośli, ale i dzieci. Jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale i tani, a do tego można się nim nasycić. Te zalety doceniano już w ubiegłych wiekach.

Barszczyk czerwony z ziemniakami — trochę historii

Barszcz czerwony z ziemniakami gotowany był chętnie już w ubiegłych wiekach. I chociaż samo słowo barszcz spotkać można już w dziełach Mikołaja Reja, to ten z buraków zaczęto przyrządzać dopiero w XVIII wieku. Szybko jednak zagościł na stołach zarówno w bogatszych, jak i biedniejszych domach. Jest to zupa, na którą stać każdego, ale ponieważ posiada dużo walorów smakowych oraz zdrowotnych doceniana była także wśród szlachty. W ten sposób barszczyk czerwony z ziemniakami stał się tradycyjną potrawą gotowaną na święta Bożego Narodzenia. Obecnie podaje się z tej okazji częściej niezabielany barszcz z uszkami, ale warto czasem wrócić do tradycji i spróbować wersji zabielanej.

Przepis na barszcz czerwony z ziemniakami sposobem na szybki i wartościowy posiłek

Przepis na barszcz czerwony z ziemniakami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Mimo że zawiera dość długą listę składników, dużą część stanowią przyprawy, które podkręcają smak potrawy. Oprócz nich jedynymi produktami, które są potrzebne do ugotowania tej pożywnej zupy, będą buraki, ziemniaki i śmietana. I chociaż każda gospodyni, która od lat ma w swoim menu barszcz czerwony z ziemniakami, przygotowuje go na swój wypróbowany sposób, dodając czasami unikalne i tylko sobie znane składniki, które czynią go wyjątkowym, nasz uniwersalny przepis na tę pożywną zupę pomoże włączyć ją do jadłospisu osobom, które jeszcze jej nie znały.

Barszcz z ziemniakami — kiedy warto go jeść i czy można przepis zmodyfikować?

Barszcz czerwony z ziemniakami to zupa, którą warto jeść przez cały rok. W sezonie zimowym znakomicie rozgrzeje, a latem będzie cennym uzupełnieniem potasu, którego ubywa podczas upałów. Przepis można oczywiście dostosować do swoich własnych preferencji smakowych. Jeśli ktoś nie lubi lub ze względów zdrowotnych nie może spożywać cebuli, lub czosnku może te przyprawy ograniczyć, lub z nich zrezygnować, ale trzeba się wtedy liczyć z tym, że barszcz czerwony z ziemniakami  nie będzie już taki aromatyczny, jak ugotowany według przepisu. Śmietanę ewentualnie można zastąpić mniej kalorycznym jogurtem naturalnym.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    13 min
    Cebulę oczyść i pokrój.
  • Krok 2

    5 min
    Czosnek oczyść, przeciśnij przez praskę, posól i skrop Przyprawą do zup, sosów, sałatek.
  • Krok 3

    10 min
    Pokrój słoninę. Buraczki oczyść i zetrzyj na tarce a ziemniaki obierz i ugotuj.
  • Krok 4

    20 min
    Do 2 l wody dodaj pół cebuli, czosnek, buraczki, liść laurowy, ziele angielskie, zagotuj i gotuj przez 20 minut.
  • Krok 5

    15 min
    Zawartość opakowania z barszczem rozprowadź w 750 ml zimnej wody, gotuj przez 15 minut, przecedź i dodaj do wywaru. (Możesz użyć Barszczu z Kontenerka)
  • Krok 6

    10 min
    Zagotuj ponownie i przecedź, dodaj śmietanę.
  • Krok 7

    15 min
    Na patelni podsmaż pozostałą cebulę i słoninę.
  • Krok 8

    2 min
    Ziemniaki nałóż na jedną połowę talerza i polej usmażoną cebulką ze słoniną. Na drugą połowę nalewaj barszcz.
Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 1 z 8

Cebulę oczyść i pokrój.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 2 z 8

Czosnek oczyść, przeciśnij przez praskę, posól i skrop Przyprawą do zup, sosów, sałatek.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 3 z 8

Pokrój słoninę. Buraczki oczyść i zetrzyj na tarce a ziemniaki obierz i ugotuj.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 4 z 8

Do 2 l wody dodaj pół cebuli, czosnek, buraczki, liść laurowy, ziele angielskie, zagotuj i gotuj przez 20 minut.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 5 z 8

Zawartość opakowania z barszczem rozprowadź w 750 ml zimnej wody, gotuj przez 15 minut, przecedź i dodaj do wywaru. (Możesz użyć Barszczu z Kontenerka)

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 6 z 8

Zagotuj ponownie i przecedź, dodaj śmietanę.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 7 z 8

Na patelni podsmaż pozostałą cebulę i słoninę.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 8 z 8

Ziemniaki nałóż na jedną połowę talerza i polej usmażoną cebulką ze słoniną. Na drugą połowę nalewaj barszcz.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu