Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony z ziemniakami

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1  ząbek
150  g
Boczek
3 
Buraki
1  kg
Ziemniaki
2  g
Liść laurowy
5  g
Ziele angielskie mielone
50  g
Śmietana Gęsta
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.16 g
Węglowodany
20.94 g
Tłuszcze
20.15 g
Wartość energetyczna
275.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
13 min
Cebulę oczyść i pokrój.
Krok 2
5 min
Czosnek oczyść, przeciśnij przez praskę, posól i skrop Przyprawą do zup, sosów, sałatek.
Krok 3
10 min
Pokrój słoninę. Buraczki oczyść i zetrzyj na tarce a ziemniaki obierz i ugotuj.
Krok 4
20 min
Do 2 l wody dodaj pół cebuli, czosnek, buraczki, liść laurowy, ziele angielskie, zagotuj i gotuj przez 20 minut.
Krok 5
15 min
Zawartość opakowania z barszczem rozprowadź w 750 ml zimnej wody, gotuj przez 15 minut, przecedź i dodaj do wywaru. (Możesz użyć Barszczu z Kontenerka)
Krok 6
10 min
Zagotuj ponownie i przecedź, dodaj śmietanę.
Krok 7
15 min
Na patelni podsmaż pozostałą cebulę i słoninę.
Krok 8
2 min
Ziemniaki nałóż na jedną połowę talerza i polej usmażoną cebulką ze słoniną. Na drugą połowę nalewaj barszcz.
Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 1 z 8

Cebulę oczyść i pokrój.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 2 z 8

Czosnek oczyść, przeciśnij przez praskę, posól i skrop Przyprawą do zup, sosów, sałatek.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 3 z 8

Pokrój słoninę. Buraczki oczyść i zetrzyj na tarce a ziemniaki obierz i ugotuj.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 4 z 8

Do 2 l wody dodaj pół cebuli, czosnek, buraczki, liść laurowy, ziele angielskie, zagotuj i gotuj przez 20 minut.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 5 z 8

Zawartość opakowania z barszczem rozprowadź w 750 ml zimnej wody, gotuj przez 15 minut, przecedź i dodaj do wywaru. (Możesz użyć Barszczu z Kontenerka)

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 6 z 8

Zagotuj ponownie i przecedź, dodaj śmietanę.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 7 z 8

Na patelni podsmaż pozostałą cebulę i słoninę.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 8 z 8

Ziemniaki nałóż na jedną połowę talerza i polej usmażoną cebulką ze słoniną. Na drugą połowę nalewaj barszcz.

Barszcz czerwony z ziemniakami to doskonały pomysł na szybki i pożywny posiłek. Szczególnie zimą, kiedy tak bardzo lubimy jeść gorące zupy. Ten przepis świetnie sprawdzi się również na niecodzienne okazje, np. Boże Narodzenie. Eleganckie podanie barszczyku czerwonego w bulionówce gwarantuje, że wigilijny stół będzie bogatszy o ten tradycyjny świąteczny przysmak. Sprawdź nasz przepis!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha