Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 121

Schab na wiele sposobów 

Przepisów na schab jest wiele – znajdziesz go w wersji smażonej, pod postacią tradycyjnych kotletów schabowych, pieczony, czasem faszerowany. Można podawać go też w innych, bardziej wymyślnych wersjach inspirowanych kuchniami świata, na przykład dalekowschodnią, w której także jest popularny. A to dlatego, że schab należy do chętnie wybieranych i przyrządzanych mięs. Poznaj nowe sposoby na schab, by poszerzyć swoje menu i zrobić kulinarne wrażenie na rodzinie. 

Przepisy na kotlety schabowe 

W Polskiej kuchni schab kojarzy się przede wszystkim z kotletami. Jeśli bardzo je lubisz, ale obawiasz się popaść w monotonię, przeszukaj nasz katalog, aby znaleźć oryginalne przepisy na kotlety schabowe – czasem wystarczy niewielka modyfikacja panierki, by odmienić oblicze całej potrawy. A może zainteresuje cię schab podawany w sposób hawajski – z plastrem ananasa i sera na wierzchu? Kotlet schabowy z jajkiem sadzonym? Pomysłów jest wiele! 

Przepisy na pieczeń ze schabu 

Jeśli zamiast kotletów wolisz pieczeń, tu także znajdziesz mnóstwo inspiracji. Możesz wybierać wśród rozmaitych marynat, które nie tylko sprawią, że mięso będzie kruche i soczyste, ale też bardziej aromatyczne i smakowite. Pieczony schab można dodatkowo faszerować – na przykład śliwkami, suszonymi morelami, jajkiem albo kiełbasą.  

Faszerowany schab 

Faszerowany schab może także przybierać formę kieszonek. Wtedy każdy kawałek faszeruje się osobno i smaży na patelni. Plastry schabu świetnie smakują na przykład nadziane pieczarkami i cebulą. Przy tej wersji warto też przygotować sos, na przykład na bazie śmietany. 

Schab w wersji azjatyckiej 

Inne podejście do schabu prezentuje wspomniana wcześniej kuchnia orientalna. Tu schab często pojawia się pokrojony na długie i cienkie paseczki. Obsmaża się go w wysokiej temperaturze (na przykład na woku) i podaje z pokrojonymi w słupki warzywami, grzybami mun czy poszatkowaną kapustą pekińską. Do takiego schabu pasują też typowo orientalne sosy – słodko-kwaśny lub curry.