Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Schab duszony w sosie

0
57min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1 łyżka
Masło
400 g
Schab bez kości
4 łyżek
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
50 ml
Czerwone wino wytrawne
1 łyżka
Mąka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.42 g
Węglowodany
5.19 g
Tłuszcze
19.7 g
Wartość energetyczna
301.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1
7 min
Sos rozprowadź dokładnie w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 2
10 min
Cebulę obierz pokrój w kostkę, zeszklij na maśle, podlej winem, odparuj o połowę i połącz z sosem.
Krok 3
14 min
Mięso pokrój na 8 kotletów, delikatnie rozbij, dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką.
Krok 4
20 min
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso.
Krok 5
5 min
Mięso przełóż do sosu i duś razem na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 6
1 min
Podaj z ziemniakami purée i sałatką z buraczków czerwonych z jabłkiem.
Schab duszony w sosie

Krok 1 z 6

Sos rozprowadź dokładnie w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Schab duszony w sosie

Krok 2 z 6

Cebulę obierz pokrój w kostkę, zeszklij na maśle, podlej winem, odparuj o połowę i połącz z sosem.

Schab duszony w sosie

Krok 3 z 6

Mięso pokrój na 8 kotletów, delikatnie rozbij, dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką.

Schab duszony w sosie

Krok 4 z 6

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso.

Schab duszony w sosie

Krok 5 z 6

Mięso przełóż do sosu i duś razem na małym ogniu przez 5 minut.

Schab duszony w sosie

Krok 6 z 6

Podaj z ziemniakami purée i sałatką z buraczków czerwonych z jabłkiem.

Duszony w sosie schab bez kości, z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina, to danie, które możesz podać na codzienny obiad, ale także zachwyci Twoich najbliższych przy okazji wyjątkowych spotkań. Aby danie było pożywne i pełnowartościowe, podaj schab z puree ziemniaczanym i sałatką z czerwonych buraków, z dodatkiem jabłek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
24.4g / 33%
Węglowodany
5.2g / 8%
Tłuszcze
19.7g / 59%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
k kucharz
.

schab dusić 5 minut? powodzenia xDDDDDD

Pokaż więcej komentarzy