Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rolada ze schabu z pieczarkami

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 kg
Schab
0.5 kg
Pieczarki
2 
Cebula
25 dag
Boczek wędzony
0.5 pęczek
Natka pietruszki
2 łyżek
Słodka papryka
1 trochę
Sól
1 trochę
Olej
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
1113.11 g
Wartość energetyczna
8594.42 kcal
Węglowodany
41.12 g
Tłuszcze
417.28 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy, a następnie szklimy na oleju.
Krok 2
10 min
Dodajemy pieczarki, solimy i dusimy, aż do odparowania płynu.
Krok 3
1 min
Natkę pietruszki drobniutko siekamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
2 min
Schab myjemy, kładziemy na desce. Długim nożem przekrawamy go na całej długości, zostawiając ok 1cm od dołu. W ten sposób otrzymujemy prostokąt mięsa.
Krok 5
7 min
Rozłożony płat mięsa solimy i pieprzymy, paprykę mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i smarujemy na mięso na całej powierzchni. Następnie układamy pieczarki, zostawiając 3 cm brzeg bez nadzienia. Na koniec układamy na pieczarkach cieniutko pokrojone plastry boczku. Schab ciasno zwijamy i wiążemy grubą białą nicią, zaczynając od brzegów, a kończąc wiązanie na środku. Brzegi zabezpieczamy skórą z boczku, aby farsz nam nie uciekł.
Krok 6
35 min
Wkładamy schab do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Rolada ze schabu z pieczarkami

Krok 1 z 6

Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy, a następnie szklimy na oleju.

Rolada ze schabu z pieczarkami

Krok 2 z 6

Dodajemy pieczarki, solimy i dusimy, aż do odparowania płynu.

Rolada ze schabu z pieczarkami

Krok 3 z 6

Natkę pietruszki drobniutko siekamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Rolada ze schabu z pieczarkami

Krok 4 z 6

Schab myjemy, kładziemy na desce. Długim nożem przekrawamy go na całej długości, zostawiając ok 1cm od dołu. W ten sposób otrzymujemy prostokąt mięsa.

Rolada ze schabu z pieczarkami

Krok 5 z 6

Rozłożony płat mięsa solimy i pieprzymy, paprykę mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i smarujemy na mięso na całej powierzchni. Następnie układamy pieczarki, zostawiając 3 cm brzeg bez nadzienia. Na koniec układamy na pieczarkach cieniutko pokrojone plastry boczku. Schab ciasno zwijamy i wiążemy grubą białą nicią, zaczynając od brzegów, a kończąc wiązanie na środku. Brzegi zabezpieczamy skórą z boczku, aby farsz nam nie uciekł.

Rolada ze schabu z pieczarkami

Krok 6 z 6

Wkładamy schab do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Rolada ze schabu z pieczarkami to wyśmienity przepis na tradycyjny, mięsny obiad. Schab idealnie nadaje się do pieczenia, a w formie mięsnej rolady z nadzieniem będzie soczysty i kruchy. Upieczony i ciepły będzie smacznym daniem obiadowym, natomiast krojony w plastry i podawany na zimno, sprawdzi się jako wyśmienita przekąska lunchowa lub jako mięso na kolację do tradycyjnych kanapek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika