Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
39.2g / 37%
Węglowodany
26.1g / 24%
Tłuszcze
18.8g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

+

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Wróć

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

(0)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Schab
trochę
Sól
trochę
Pieprz
0.33  łyżeczka
Czosnek granulowany
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.75  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
100  g
Kasza gryczana
10  g
Suszone grzyby
0.5  pęczek
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
39.23 g
Węglowodany
26.08 g
Tłuszcze
18.75 g
Wartość energetyczna
446.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Do przygotowania rolad ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami potrzebujemy aromatycznego farszu z grzybów, kaszy gryczanej i natki pietruszki oraz płatów schabu, które wcześniej możemy lekko rozbić tłuczkiem. Gotowy farsz kładziemy na kawałkach mięsa, a następnie całość zawijamy w rolady schabowe. Tak przygotowany schab z farszem pieczemy w towarzystwie Sosu Pieczeniowego Ciemnego WINIARY i zajadamy z najbliższymi, bo rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami zdecydowanie poleca się na rodzinne obiady!

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    5 min
    Schab rozkrój po dłuższym jego boku tak, aby powstał duży płat mięsa o grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby mięso można lekko rozbić tłuczkiem.
  • Krok 2

    5 min
    Schab dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką oraz ok. 2 łyżkami Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY.
  • Krok 3

    14 min
    Kaszę gryczaną ugotuj, aby była lekko al dente. Razem z kaszą ugotuj grzyby, a następnie wyciągnij je i posiekaj. Do kaszy dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz grzyby. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • Krok 5

    10 min
    Na rozbite mięso wyłóż farsz na 2/3 jego długości, a następnie zwiń je w ścisły rulon. Całość zawiń w folię aluminiową tworząc zwartą roladę.
  • Krok 6

    60 min
    Tak przygotowaną pieczeń wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 190*C. Po tym czasie wyciągnij mięso i daj mu 15 minut, aby odpoczęło.
  • Krok 7

    25 min
    Rozpakuj z folii uważając, aby zachować powstałe soki. Roladę umieść w naczyniu do pieczenia, po czym zalej ok. 2 szklankami wody z rozmieszanymi 3 łyżkami Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Piecz jeszcze 15-25 minut, od czasu do czasu podlewając mięso powstałym sosem.
Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 1 z 7

Schab rozkrój po dłuższym jego boku tak, aby powstał duży płat mięsa o grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby mięso można lekko rozbić tłuczkiem.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 2 z 7

Schab dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką oraz ok. 2 łyżkami Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 3 z 7

Kaszę gryczaną ugotuj, aby była lekko al dente. Razem z kaszą ugotuj grzyby, a następnie wyciągnij je i posiekaj. Do kaszy dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz grzyby. Całość dokładnie wymieszaj.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 4 z 7

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 5 z 7

Na rozbite mięso wyłóż farsz na 2/3 jego długości, a następnie zwiń je w ścisły rulon. Całość zawiń w folię aluminiową tworząc zwartą roladę.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 6 z 7

Tak przygotowaną pieczeń wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 190*C. Po tym czasie wyciągnij mięso i daj mu 15 minut, aby odpoczęło.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 7 z 7

Rozpakuj z folii uważając, aby zachować powstałe soki. Roladę umieść w naczyniu do pieczenia, po czym zalej ok. 2 szklankami wody z rozmieszanymi 3 łyżkami Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Piecz jeszcze 15-25 minut, od czasu do czasu podlewając mięso powstałym sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczeń rzymska z jajkiem

    Pieczeń rzymska z jajkiem

    1 godz 35 min Łatwy
  • Filet z indyka z pieczarkami

    Filet z indyka z pieczarkami

    3 godz 34 min Średni
  • Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

    Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

    1 godz 16 min Łatwy
  • Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

    Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu