Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

0
128 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Schab cielęcy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
0.5 łyżeczka
Czosnek granulowany
1 łyżeczka
Słodka papryka
1 paczka
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
150 g
Kasza gryczana
10 g
Suszone grzyby
1 pęczek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
26.72 g
Białko
55.96 g
Wartość energetyczna
584.07 kcal
Węglowodany
29.23 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

128 min
Krok 1
5 min
Schab rozkrój po dłuższym jego boku tak, aby powstał duży płat mięsa o grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby mięso można lekko rozbić tłuczkiem.
Krok 2
5 min
Schab dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką oraz ok. 2 łyżkami Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY.
Krok 3
12 min
Kaszę gryczaną ugotuj, aby była lekko al dente. Razem z kaszą ugotuj grzyby.
Krok 4
10 min
Ugotowane grzyby wyciągnij i posiekaj. Do kaszy dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz grzyby. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
1 min
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Krok 6
5 min
Na rozbite mięso wyłóż farsz na 2/3 jego długości, a następnie zwiń je w ścisły rulon. Całość zawiń w folię aluminiową, tworząc zwartą roladę.
Krok 7
60 min
Tak przygotowaną pieczeń wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 190*C. Po tym czasie wyciągnij mięso i daj mu 15 minut, aby odpoczęło.
Krok 8
5 min
Rozpakuj z folii uważając, aby zachować powstałe soki. Roladę umieść w naczyniu do pieczenia, po czym zalej ok. 2 szklankami wody z rozmieszanymi 3 łyżkami Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY.
Krok 9
25 min
Piecz jeszcze 15-25 minut, od czasu do czasu podlewając mięso powstałym sosem.
Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 1 z 9

Schab rozkrój po dłuższym jego boku tak, aby powstał duży płat mięsa o grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby mięso można lekko rozbić tłuczkiem.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 2 z 9

Schab dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką oraz ok. 2 łyżkami Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 3 z 9

Kaszę gryczaną ugotuj, aby była lekko al dente. Razem z kaszą ugotuj grzyby.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 4 z 9

Ugotowane grzyby wyciągnij i posiekaj. Do kaszy dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz grzyby. Całość dokładnie wymieszaj.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 5 z 9

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 6 z 9

Na rozbite mięso wyłóż farsz na 2/3 jego długości, a następnie zwiń je w ścisły rulon. Całość zawiń w folię aluminiową, tworząc zwartą roladę.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 7 z 9

Tak przygotowaną pieczeń wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 190*C. Po tym czasie wyciągnij mięso i daj mu 15 minut, aby odpoczęło.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 8 z 9

Rozpakuj z folii uważając, aby zachować powstałe soki. Roladę umieść w naczyniu do pieczenia, po czym zalej ok. 2 szklankami wody z rozmieszanymi 3 łyżkami Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY.

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Krok 9 z 9

Piecz jeszcze 15-25 minut, od czasu do czasu podlewając mięso powstałym sosem.

Do przygotowania rolad ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami potrzebujemy aromatycznego farszu z grzybów, kaszy gryczanej i natki pietruszki oraz płatów schabu, które wcześniej możemy lekko rozbić tłuczkiem. Gotowy farsz kładziemy na kawałkach mięsa, a następnie całość zawijamy w rolady schabowe. Tak przygotowany schab z farszem pieczemy w towarzystwie Sosu Pieczeniowego Ciemnego WINIARY i zajadamy z najbliższymi, bo rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami zdecydowanie poleca się na rodzinne obiady!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika