70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
46g / 68%
Węglowodany
7.1g / 10%
Tłuszcze
6.2g / 21%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Schab pieczony z warzywami

(0)
2 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest martapiotrowska82

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  kg
Schab bez kości
6 
Marchewka
2 
Cebula
20  dag
Pieczarki
0.5  szklanka
Woda
trochę
Słodka papryka
trochę
Majeranek
trochę
Przyprawa do mięs

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
46.02 g
Węglowodany
7.09 g
Tłuszcze
6.2 g
Wartość energetyczna
265.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smaczny, miękki i rozpływający się w ustach schab z warzywami to niezwykłe urozmaicenie obiadu, jeżeli jesteś smakoszem kotletów schabowych ;) Danie jest lekkie i pożywne. Wykonasz je, zalewając schab i warzywa w naczyniu żaroodpornym bulionem warzywnym WINIARY rozpuszczonym w połowie szklanki wody. Pyszny schab podaj od razu po przygotowaniu na gorąco lub po ostygnięciu pokrój w cienkie plastry i podaj na kromce chleba.
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
10 min
Mięso obsypuję przyprawą do mięs, czerwoną papryką i majerankiem (wszystko dokładnie wsmarowuję w mięso).
Krok 2
1 min
Tak przygotowane zostawiam na godzinę w lodówce.
Krok 3
10 min
Marchew kroimy w grubsze krążki, pieczarki w większą kostkę, a cebulę w piórka.
Krok 4
5 min
Przygotowane wcześniej mięso razem z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy 0,5 szkl bulionu warzywnego (kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,5 szkl wody).
Krok 5
1 min
Pieczemy 90 minut w 180 stopniach (pierwsze 10-15 minut pieczemy w 200 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180). Pod koniec pieczenia na ostatnie 10-15 minut zakrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
Krok 6
5 min
Gotowy schab można podawać z warzywami jako danie główne, lub wystudzony kroić jak wędlinę.
Schab pieczony z warzywami

Krok 1 z 6

Mięso obsypuję przyprawą do mięs, czerwoną papryką i majerankiem (wszystko dokładnie wsmarowuję w mięso).

Schab pieczony z warzywami

Krok 2 z 6

Tak przygotowane zostawiam na godzinę w lodówce.

Schab pieczony z warzywami

Krok 3 z 6

Marchew kroimy w grubsze krążki, pieczarki w większą kostkę, a cebulę w piórka.

Schab pieczony z warzywami

Krok 4 z 6

Przygotowane wcześniej mięso razem z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy 0,5 szkl bulionu warzywnego (kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,5 szkl wody).

Schab pieczony z warzywami

Krok 5 z 6

Pieczemy 90 minut w 180 stopniach (pierwsze 10-15 minut pieczemy w 200 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180). Pod koniec pieczenia na ostatnie 10-15 minut zakrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową.

Schab pieczony z warzywami

Krok 6 z 6

Gotowy schab można podawać z warzywami jako danie główne, lub wystudzony kroić jak wędlinę.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika