Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  kg
Schab bez kości
1  łyżka
Musztarda
1  pęczek
Świeży rozmaryn
trochę
Sól
4  płaskich łyżek
Oliwa
3  główek
trochę
Sos chrzanowy WINIARY
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
328.07 g
Węglowodany
47.72 g
Tłuszcze
133.55 g
Wartość energetyczna
2761.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
15 min
Ostrym nożem zrób w schabie niewielki otwór. Umieść w nim 2 łyżeczki musztardy i cztery gałązki tymianku. Pozostałą musztardą posmaruj mięso z wierzchu i posyp solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C i ułóż mięso w naczyniu do pieczenia.
Krok 3
4 min
Polej oliwą, do naczynia włóż przekrojone na pół główki czosnku i pozostały tymianek.
Krok 4
55 min
Piecz 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 15–25 minut, polewając mięso wypływającymi sokami.
Krok 5
10 min
Możesz podać je z grzankami posmarowanymi upieczonym czosnkiem.
Krok 6
1 min
Schab smakuje wybornie również na zimno. Najlepiej w towarzystwie Sosu chrzanowego WINIARY.
Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

Krok 1 z 6

Ostrym nożem zrób w schabie niewielki otwór. Umieść w nim 2 łyżeczki musztardy i cztery gałązki tymianku. Pozostałą musztardą posmaruj mięso z wierzchu i posyp solą i pieprzem.

Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

Krok 2 z 6

Piekarnik rozgrzej do 200°C i ułóż mięso w naczyniu do pieczenia.

Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

Krok 3 z 6

Polej oliwą, do naczynia włóż przekrojone na pół główki czosnku i pozostały tymianek.

Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

Krok 4 z 6

Piecz 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 15–25 minut, polewając mięso wypływającymi sokami.

Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

Krok 5 z 6

Możesz podać je z grzankami posmarowanymi upieczonym czosnkiem.

Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

Krok 6 z 6

Schab smakuje wybornie również na zimno. Najlepiej w towarzystwie Sosu chrzanowego WINIARY.

Jeśli chcesz zrobić pyszne mięso, które możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, przygotuj schab pieczony z rozmarynem i musztardą. Mięso to będzie soczyste, aromatyczne, a dodatek musztardy i tymianku sprawi, że nabierze wyjątkowego, pikantnego posmaku. Schab wyśmienicie smakuje podany z ziemniakami lub dowolną kaszą, natomiast pokrojony w cieniutkie plastry, sprawdzi się jako pyszne mięso na kanapki. Do schabu wyśmienicie pasuje Sos chrzanowy WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
328.1g / 48%
Węglowodany
47.7g / 7%
Tłuszcze
133.6g / 45%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha