Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 kg
Schab bez kości
1 łyżka
Musztarda
1 pęczek
Tymianek
1 trochę
Sól
4 płaskich łyżek
Oliwa
3 główek
Czosnek
1 trochę
Sos chrzanowy WINIARY
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
331.68 g
Węglowodany
73.09 g
Tłuszcze
136.47 g
Wartość energetyczna
2870.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
15 min
Ostrym nożem zrób w schabie niewielki otwór. Umieść w nim 2 łyżeczki musztardy i cztery gałązki tymianku. Pozostałą musztardą posmaruj mięso z wierzchu i posyp solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C i ułóż mięso w naczyniu do pieczenia.
Krok 3
4 min
Polej oliwą, do naczynia włóż przekrojone na pół główki czosnku i pozostały tymianek.
Krok 4
55 min
Piecz 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 15–25 minut, polewając mięso wypływającymi sokami.
Krok 5
10 min
Możesz podać je z grzankami posmarowanymi upieczonym czosnkiem.
Krok 6
1 min
Schab smakuje wybornie również na zimno. Najlepiej w towarzystwie Sosu chrzanowego WINIARY.
Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

Krok 1 z 6

Ostrym nożem zrób w schabie niewielki otwór. Umieść w nim 2 łyżeczki musztardy i cztery gałązki tymianku. Pozostałą musztardą posmaruj mięso z wierzchu i posyp solą i pieprzem.

Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

Krok 2 z 6

Piekarnik rozgrzej do 200°C i ułóż mięso w naczyniu do pieczenia.

Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

Krok 3 z 6

Polej oliwą, do naczynia włóż przekrojone na pół główki czosnku i pozostały tymianek.

Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

Krok 4 z 6

Piecz 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 15–25 minut, polewając mięso wypływającymi sokami.

Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

Krok 5 z 6

Możesz podać je z grzankami posmarowanymi upieczonym czosnkiem.

Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

Krok 6 z 6

Schab smakuje wybornie również na zimno. Najlepiej w towarzystwie Sosu chrzanowego WINIARY.

Jeśli chcesz zrobić pyszne mięso, które możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, przygotuj schab pieczony z rozmarynem i musztardą. Mięso to będzie soczyste, aromatyczne, a dodatek musztardy i tymianku sprawi, że nabierze wyjątkowego, pikantnego posmaku. Schab wyśmienicie smakuje podany z ziemniakami lub dowolną kaszą, natomiast pokrojony w cieniutkie plastry, sprawdzi się jako pyszne mięso na kanapki. Do schabu wyśmienicie pasuje Sos chrzanowy WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika