Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kotlet schabowy w sosie z pieczarkami
Dodaj do CookBook

Kotlet schabowy w sosie z pieczarkami

(0)
37 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
4 
Schab wieprzowy bez kości
250  g
Pieczarki
1 
Cebula
4  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.3 g
Wartość energetyczna
328.3 kcal
Tłuszcze
14.2 g
Białko
43.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Schabowy to bez wątpienia jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jeśli szukasz jednak nieco innych smaków, to zdecyduj się na to danie. Kotlet w sosie pieczarkowym można przygotować szybko i w dodatku na rozmaite okazje. Co ważne, ta odmiana tradycyjnego dania także smakuje wybornie!


Skąd wziął się kotlet schabowy - kilka słów na temat historii tego dania

Jeśli spytasz kogoś, jakie danie najbardziej kojarzy się z polską kuchnią, to dużo odpowiedzi będzie dotyczyło właśnie kotleta schabowego. Analizując kwestie historyczne można jednak dojść do wniosku, że dawniej potrawy z wieprzowiny nie miały aż takiego uznania, jak dzieje się to teraz. Co ciekawe, w książkach staropolskich nie ma zbyt wielu dań z wieprzowiny. Dla wielu niespodzianką jest to, że dawniej to mięso było uznawane za pożywienie przeznaczone jedynie dla klasy niższej, która na co dzień zajmowała się pracą fizyczną. Warto zaznaczyć, że dopiero później kotlet schabowy zaczynał zdobywać coraz większą renomę. W praktyce nie jest to jednak polska potrawa, a jedynie rodzima wersja sznycla wiedeńskiego (to z kolei tradycyjne danie pochodzące z Austrii). Eksperci zaznaczają, że prawdziwy kotlet schabowy powinien zawierać kość. Ten przysmak jest jednak bardzo uniwersalny. Zazwyczaj Polacy spożywają go zaś bez kości.


Dobry pomysł na obiad, uroczystą kolację, czy spotkanie ze znajomymi

Dlaczego soczyste kotlety schabowe w sosie śmietanowo pieczarkowym są tak popularne? Wpływa na to m.in. bardzo duża uniwersalność. To danie jest z powodzeniem przygotowywane na rozmaite okazje. Nie masz pomysłu, co zrobić mężowi i dzieciom na obiad? A musisz szybko podjąć decyzję, bo Twoi najbliżsi zaraz wrócą do domu/mieszkania? A może chcesz przyrządzić coś specjalnego, jedynego w swoim rodzaju na uroczystą kolację ze swoją drugą połówką? Ta odmiana tradycyjnego schabowego świetnie sprawdza się w tych sytuacjach. Tak samo, jeśli ktoś szuka pomysłu na danie pod kątem imprezy rodzinnej, firmowej lub dla znajomych.


Szybkie przygotowanie i bardzo dobre walory smakowe

Kotlet schabowy w sosie pieczarkowym można przygotować nie tylko błyskawicznie, ale także prosto. Wystarczy około pół godziny, aby przyrządzić apetycznie prezentujące się danie. Połączenie mięsa i grzybów nie tylko świetnie wygląda na talerzu. Kotlet schabowy z sosem pieczarkowym znakomicie smakuje. Przekonaj się o tym! Jeśli już raz zrobisz to danie, to jest duża szansa na to, że kotlet w sosie pieczarkowym na stałe wejdzie do Twojego menu.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    5 min
    Kotlety lekko rozbij, natrzyj sola i pieprzem.
  • Krok 2

    10 min
    Cebule i pieczarki oczyść i rozdrobnij.
  • Krok 3

    5 min
    Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  • Krok 4

    5 min
    Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając
  • Krok 5

    10 min
    Kotlety smaż na oleju, po 2 minuty z każdej strony.
  • Krok 6

    3 min
    Na pozostałym ze smażenia kotletów tłuszczu smaż cebulę oraz pieczarki. Dodaj je do sosu.
  • Krok 7

    2 min
    Kotlety podawaj z ziemniakami, polane przygotowanym sosem.
Kotlet schabowy w sosie z pieczarkami

Krok 1 z 7

Kotlety lekko rozbij, natrzyj sola i pieprzem.

Kotlet schabowy w sosie z pieczarkami

Krok 2 z 7

Cebule i pieczarki oczyść i rozdrobnij.

Kotlet schabowy w sosie z pieczarkami

Krok 3 z 7

Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

Kotlet schabowy w sosie z pieczarkami

Krok 4 z 7

Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając

Kotlet schabowy w sosie z pieczarkami

Krok 5 z 7

Kotlety smaż na oleju, po 2 minuty z każdej strony.

Kotlet schabowy w sosie z pieczarkami

Krok 6 z 7

Na pozostałym ze smażenia kotletów tłuszczu smaż cebulę oraz pieczarki. Dodaj je do sosu.

Kotlet schabowy w sosie z pieczarkami

Krok 7 z 7

Kotlety podawaj z ziemniakami, polane przygotowanym sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    21 min Łatwy
  • Kotlety schabowe z frytkownicy beztłuszczowej z sałatką z pomidorów

    Kotlety schabowe z frytkownicy beztłuszczowej z sałatką z pomidorów

    35 min Łatwy
  • Kotlety mielone z buraczkami

    Kotlety mielone z buraczkami

    1 godz 5 min Łatwy
  • Kotlety mielone z pieczarkami

    Kotlety mielone z pieczarkami

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu