Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
45.7g / 42%
Węglowodany
21.4g / 19%
Tłuszcze
18.7g / 38%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

+

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Wróć

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

(2)
2 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
750  ml
Piwo ciemne
1  szklanka
Brązowy cukier
18  g
Skórka z pomarańczy
1  pęczek
Tymianek
80  ml
Ocet winny biały
1 
laska cynamonu
2  kg
Szynka wieprzowa z kością
1  opakowanie
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
45.69 g
Węglowodany
21.39 g
Tłuszcze
18.67 g
Wartość energetyczna
449.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mięso nie zawsze musi być przygotowywane na wytrawnie. Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze to przykład na wyśmienite mięso w niestandardowej odsłonie. Przekonaj się, że doskonale upieczona szynka, soczysta i delikatna, przyrządzona na słodko, sprawi, że obiad nabierze nowego charakteru. Dołożenie Sosu tatarskiego WINIARY lub Sosu chrzanowego WINIARY będzie idealnym dopełnieniem szynki przyrządzonej na słodko.

Przygotowanie

138 min
  • Krok 1

    20 min
    Piwo, brązowy cukier, skórkę pomarańczy, tymianek, ocet i cynamon umieść w dużym rondlu. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut.
  • Krok 2

    2 min
    Szynkę przełóż do dużego naczynia do pieczenia i zalej zredukowaną mieszanką.
  • Krok 3

    40 min
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i wstaw do niego szynkę. Piecz 40 minut.
  • Krok 4

    70 min
    Następnie odwróć mięso i piecz kolejne 40 minut. Po upływie tego czasu odwróć szynkę jeszcze raz i piecz jeszcze 25–30 minut, aż będzie złocista.
  • Krok 5

    5 min
    Sos pieczeniowy ciemny WINIARY przygotuj według instrukcji na opakowaniu i tuż przed podaniem polej nim szynkę.
  • Krok 6

    1 min
    To danie idealnie sprawdzi się również jako dodatek do kanapek, najlepiej w towarzystwie Sosu tatarskiego i Sosu chrzanowego WINIARY.
Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Krok 1 z 6

Piwo, brązowy cukier, skórkę pomarańczy, tymianek, ocet i cynamon umieść w dużym rondlu. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut.

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Krok 2 z 6

Szynkę przełóż do dużego naczynia do pieczenia i zalej zredukowaną mieszanką.

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Krok 3 z 6

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i wstaw do niego szynkę. Piecz 40 minut.

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Krok 4 z 6

Następnie odwróć mięso i piecz kolejne 40 minut. Po upływie tego czasu odwróć szynkę jeszcze raz i piecz jeszcze 25–30 minut, aż będzie złocista.

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Krok 5 z 6

Sos pieczeniowy ciemny WINIARY przygotuj według instrukcji na opakowaniu i tuż przed podaniem polej nim szynkę.

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Krok 6 z 6

To danie idealnie sprawdzi się również jako dodatek do kanapek, najlepiej w towarzystwie Sosu tatarskiego i Sosu chrzanowego WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szynka peklowana na ciepło i na zimno

    Szynka peklowana na ciepło i na zimno

    97 godz 55 min Łatwy
  • Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

    Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

    3 godz 35 min Łatwy
  • Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

    Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

    3 godz 27 min Łatwy
  • Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

    Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu