Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mięso

Wątróbka

Brak Ci pomysłu na wątróbkę? Sprawdź nasze propozycje na dania z wątróbki i przyrządź swój obiad w zupełnie nowej odsłonie.

Przepisy 29

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

2 godz 6 min Średni
Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

60 ze 100
1 godz 44 min Łatwy
Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

60 ze 100
35 min Łatwy
Kaczka faszerowana wątróbką

Kaczka faszerowana wątróbką

45 ze 100
3 godz 55 min Średni
Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim

1 godz 40 min Średni
Wątróbka w sosie własnym

Wątróbka w sosie własnym

60 ze 100
12 min Łatwy
Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

1 godz 33 min Łatwy
Pasztet wykwintny

Pasztet wykwintny

1 godz 56 min Łatwy
Pasztet z cukinii z wątróbką

Pasztet z cukinii z wątróbką

1 godz 30 min Średni
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

2 godz Łatwy
Pasztet drobiowy z galaretką

Pasztet drobiowy z galaretką

42 min Łatwy
Terrina z kaczej piersi

Terrina z kaczej piersi

85 ze 100
2 godz 42 min Łatwy
Wątróbka z jabłkiem i sosem piernikowym

Wątróbka z jabłkiem i sosem piernikowym

85 ze 100
23 min Łatwy
Pasztet z drobiu

Pasztet z drobiu

2 godz 50 min Łatwy
Pasztet w galarecie żurawinowej

Pasztet w galarecie żurawinowej

2 godz 46 min Łatwy
Pasztet z indyka

Pasztet z indyka

1 godz 41 min Łatwy
Pasztet bez pieczenia

Pasztet bez pieczenia

4 godz 20 min Łatwy
Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

40 min Średni
Pasztet domowy

Pasztet domowy

40 ze 100
2 godz 15 min Średni
Pasztet z królika

Pasztet z królika

2 godz 52 min Średni
Wątróbka namoczona w mleku

Wątróbka namoczona w mleku

60 ze 100
1 godz 19 min Łatwy
Świeżonka ze świeżego mięska

Świeżonka ze świeżego mięska

65 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Wątróbka z pieczarkami

Wątróbka z pieczarkami

55 ze 100
25 min Łatwy
Pasztet z papryką

Pasztet z papryką

41 min Łatwy
Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

80 ze 100
46 min Łatwy
Wątróbka po żydowsku

Wątróbka po żydowsku

75 ze 100
30 min Łatwy
Wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami

Wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami

65 ze 100
40 min Łatwy
Wątróbka z królika w sosie śmietanowym

Wątróbka z królika w sosie śmietanowym

70 ze 100
40 min Łatwy
Wątróbka w śmietanie

Wątróbka w śmietanie

80 ze 100
1 godz 15 min Łatwy

Wątróbka – kulinarny przysmak o wielu zastosowaniach 

Wątróbka wzbudza zawsze silne emocje – jedni jej nie znoszą, inni uwielbiają. Jest stosunkowo prosta w przygotowaniu, a dobry przepis na wątróbkę wydobędzie z niej najlepsze smaki. W polskich sklepach najczęściej dostępna jest wątróbka z kurczaka, rzadziej pojawia się indycza i wieprzowa. Wątróbka z kurczaka jest najmniejsza, ale też najbardziej miękka, wymaga najkrótszej obróbki termicznej i można ją smażyć w całości. Wątróbkę wieprzową trzeba dusić najdłużej. 

Jak przygotować wątróbkę 

Wątróbkę najlepiej podsmażyć i dusić. Przed smażeniem można ją obtoczyć w mące. Popularnymi dodatkami do wątróbki są cebula i jabłko. Ważną wskazówką podczas przygotowywania wątróbki jest jej późne solenie. Jeśli posolimy wątróbkę od razu, stanie się ona twarda, dlatego sól należy dodawać pod koniec gotowania. 

Tak przygotowaną wątróbkę możemy podawać na przykład z ryżem lub ziemniakami i wybraną surówką albo mizerią. 

Pozostałe przepisy z wątróbką 

Oprócz tego wątróbkę można wykorzystać w charakterze farszu – na przykład do karkówki, kaczki albo zrazów wołowych. Nadaje się też doskonale jako produkt, z którego przygotowuje się smaczne domowe pasztety. Pasztety z wątróbki mogą być wzbogacane rozmaitymi dodatkami – żurawiną, grzybami czy śliwkami. 

Wątróbka to także wdzięczny, choć rzadko doceniany w tej roli składnik sałatek. Świetnie komponuje się z rukolą. Do sałatki z wątróbką doskonale pasują słodkie akcenty – pestki granatu, czerwona porzeczka czy plasterki gruszki. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu