Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mięso

Wątróbka

Brak Ci pomysłu na wątróbkę? Sprawdź nasze propozycje na dania z wątróbki i przyrządź swój obiad w zupełnie nowej odsłonie.

Przepisy 29
Wątróbka z jabłkiem w sosie piernikowym

Wątróbka z jabłkiem w sosie piernikowym

85
23 min Łatwy
Minipaszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Minipaszteciki drobiowe z sosem tatarskim

1 godz 40 min Średni
Wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami

Wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami

65
40 min Łatwy
Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

40 min Średni
Pasztet domowy

Pasztet domowy

30
2 godz 15 min Średni
Świeżonka ze świeżego mięska

Świeżonka ze świeżego mięska

65
1 godz 5 min Łatwy
Wątróbka namoczona w mleku

Wątróbka namoczona w mleku

60
1 godz 19 min Łatwy
Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

2 godz 6 min Średni
Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

60
35 min Łatwy
Wątróbka po żydowsku

Wątróbka po żydowsku

75
30 min Łatwy
Kaczka faszerowana wątróbką

Kaczka faszerowana wątróbką

45
3 godz 55 min Średni
Pasztet z drobiu

Pasztet z drobiu

2 godz 50 min Łatwy
Wątróbka z królika w sosie śmietanowym

Wątróbka z królika w sosie śmietanowym

70
40 min Łatwy
Pasztet bez pieczenia

Pasztet bez pieczenia

4 godz 20 min Łatwy
Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

1 godz 33 min Łatwy
Pasztet z indyka

Pasztet z indyka

1 godz 41 min Łatwy
Pasztet z cukinii z wątróbką

Pasztet z cukinii z wątróbką

1 godz 30 min Średni
Wątróbka w śmietanie

Wątróbka w śmietanie

70
1 godz 15 min Łatwy
Terrina z kaczej piersi

Terrina z kaczej piersi

85
2 godz 42 min Łatwy
Pasztet wykwintny

Pasztet wykwintny

1 godz 56 min Łatwy
Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

80
46 min Łatwy
Pasztet z papryką

Pasztet z papryką

1 godz 51 min Łatwy
Pasztet w galarecie żurawinowej

Pasztet w galarecie żurawinowej

2 godz 46 min Łatwy
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

42 min Łatwy
Wątróbka z pieczarkami

Wątróbka z pieczarkami

55
25 min Łatwy
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

2 godz Łatwy
Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym

Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym

60
12 min Łatwy
Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

60
1 godz 44 min Łatwy
Pasztet z królika

Pasztet z królika

70
2 godz 52 min Średni

Wątróbka – kulinarny przysmak o wielu zastosowaniach 

Wątróbka wzbudza zawsze silne emocje – jedni jej nie znoszą, inni uwielbiają. Jest stosunkowo prosta w przygotowaniu, a dobry przepis na wątróbkę wydobędzie z niej najlepsze smaki. W polskich sklepach najczęściej dostępna jest wątróbka z kurczaka, rzadziej pojawia się indycza i wieprzowa. Wątróbka z kurczaka jest najmniejsza, ale też najbardziej miękka, wymaga najkrótszej obróbki termicznej i można ją smażyć w całości. Wątróbkę wieprzową trzeba dusić najdłużej. 

Jak przygotować wątróbkę 

Wątróbkę najlepiej podsmażyć i dusić. Przed smażeniem można ją obtoczyć w mące. Popularnymi dodatkami do wątróbki są cebula i jabłko. Ważną wskazówką podczas przygotowywania wątróbki jest jej późne solenie. Jeśli posolimy wątróbkę od razu, stanie się ona twarda, dlatego sól należy dodawać pod koniec gotowania. 

Tak przygotowaną wątróbkę możemy podawać na przykład z ryżem lub ziemniakami i wybraną surówką albo mizerią. 

Pozostałe przepisy z wątróbką 

Oprócz tego wątróbkę można wykorzystać w charakterze farszu – na przykład do karkówki, kaczki albo zrazów wołowych. Nadaje się też doskonale jako produkt, z którego przygotowuje się smaczne domowe pasztety. Pasztety z wątróbki mogą być wzbogacane rozmaitymi dodatkami – żurawiną, grzybami czy śliwkami. 

Wątróbka to także wdzięczny, choć rzadko doceniany w tej roli składnik sałatek. Świetnie komponuje się z rukolą. Do sałatki z wątróbką doskonale pasują słodkie akcenty – pestki granatu, czerwona porzeczka czy plasterki gruszki. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu