Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wykwintny pasztet to przepis spod szyldu „Wiesz, co jesz!”. Polecamy przygotowanie pasztetu z wątróbki, łopatki wieprzowej, pieczarek oraz cebulki. Do pasztetu warto dodać Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY oraz ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, które wzbogacą smak ciepłej potrawy.
Pasztet wykwintny możesz podawać zarówno na ciepło (z gorącym sosem i ziemniakami), jak i na zimno – do kanapek z masłem. Dla wyrazistej ostrości warto użyć świeżo zmielonego pieprzu czarnego – lub pieprzu ziołowego, który niesie ze sobą cudny aromat.
Przygotowanie
116 min
Krok 1
5 min
Wątróbki zagotuj, ostudź.
Krok 2
5 min
Połowę pokrój w kostkę i pozostaw.
Krok 3
5 min
Pozostałe wątróbki zmiel razem z mięsem w maszynce.
Krok 4
10 min
Cebule i pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle, ostudź.
Krok 5
5 min
Połącz wszystkie składniki pasztetu, wsyp Sos grzybowy (proszek), dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 6
5 min
Masę mięsną przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
Krok 7
80 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC na 80 minut. Ostudź w formie.
Krok 8
1 min
Podawaj na zimno z Sosem czosnkowym.
Krok 1
z
8
Wątróbki zagotuj, ostudź.
Krok 2
z
8
Połowę pokrój w kostkę i pozostaw.
Krok 3
z
8
Pozostałe wątróbki zmiel razem z mięsem w maszynce.
Krok 4
z
8
Cebule i pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle, ostudź.
Krok 5
z
8
Połącz wszystkie składniki pasztetu, wsyp Sos grzybowy (proszek), dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 6
z
8
Masę mięsną przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
Krok 7
z
8
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC na 80 minut. Ostudź w formie.
Krok 8
z
8
Podawaj na zimno z Sosem czosnkowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0