Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasztet wykwintny
Dodaj do CookBook

Pasztet wykwintny

(0)
1 godz 56 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY Sos Grzybowy
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
1  kg
Łopatka wieprzowa
2 
Cebula
200  g
Pieczarki
300  g
Wątróbka drobiowa
3 
Jajko
0.5  szklanka
Śmietana 30%
1.5  łyżeczek
Pieprz czarny
trochę
Bułka tarta
2  łyżek
Masło
trochę
Sos czosnkowy WINIARY w butelce
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.9 g
Wartość energetyczna
245.9 kcal
Tłuszcze
14.5 g
Białko
23.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wykwintny pasztet to przepis spod szyldu „Wiesz, co jesz!”. Polecamy przygotowanie pasztetu z wątróbki, łopatki wieprzowej, pieczarek oraz cebulki. Do pasztetu warto dodać Sos grzybowy WINIARY oraz ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, które wzbogacą smak ciepłej potrawy.


Pasztet wykwintny możesz podawać zarówno na ciepło (z gorącym sosem i ziemniakami), jak i na zimno – do kanapek z masłem. Dla wyrazistej ostrości warto użyć świeżo zmielonego pieprzu czarnego – lub pieprzu ziołowego, który niesie ze sobą cudny aromat.

Przygotowanie

116 min
  • Krok 1

    5 min
    Wątróbki zagotuj, ostudź.
  • Krok 2

    5 min
    Połowę pokrój w kostkę i pozostaw.
  • Krok 3

    5 min
    Pozostałe wątróbki zmiel razem z mięsem w maszynce.
  • Krok 4

    10 min
    Cebule i pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle, ostudź.
  • Krok 5

    5 min
    Połącz wszystkie składniki pasztetu, wsyp Sos grzybowy (proszek), dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Masę mięsną przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
  • Krok 7

    80 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC na 80 minut. Ostudź w formie.
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj na zimno z Sosem czosnkowym.
Pasztet wykwintny

Krok 1 z 8

Wątróbki zagotuj, ostudź.

Pasztet wykwintny

Krok 2 z 8

Połowę pokrój w kostkę i pozostaw.

Pasztet wykwintny

Krok 3 z 8

Pozostałe wątróbki zmiel razem z mięsem w maszynce.

Pasztet wykwintny

Krok 4 z 8

Cebule i pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle, ostudź.

Pasztet wykwintny

Krok 5 z 8

Połącz wszystkie składniki pasztetu, wsyp Sos grzybowy (proszek), dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Pasztet wykwintny

Krok 6 z 8

Masę mięsną przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Pasztet wykwintny

Krok 7 z 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC na 80 minut. Ostudź w formie.

Pasztet wykwintny

Krok 8 z 8

Podawaj na zimno z Sosem czosnkowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Grzyby
  • Jajka
  • Kanapki
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

    Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

    13 godz Trudny
  • Pyzy z pasztetem

    Pyzy z pasztetem

    1 godz Łatwy
  • Pasztet w cieście francuskim

    Pasztet w cieście francuskim

    1 godz 11 min Średni
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami

    Pasztet drobiowy ze śliwkami

    1 godz 21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu