Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet wykwintny

0
116 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Łopatka wieprzowa
2 
Cebula
200 g
Pieczarki
300 g
Wątróbka drobiowa
3 
Jajko
0.5 szklanka
Śmietana 30%
1.5 łyżeczek
Pieprz czarny
1 trochę
Bułka tarta
2 łyżek
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
14.6 g
Białko
23.38 g
Wartość energetyczna
246.05 kcal
Węglowodany
2.88 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

116 min
Krok 1
5 min
Wątróbki zagotuj, ostudź.
Krok 2
5 min
Połowę pokrój w kostkę i pozostaw.
Krok 3
5 min
Pozostałe wątróbki zmiel razem z mięsem w maszynce.
Krok 4
10 min
Cebule i pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle, ostudź.
Krok 5
5 min
Połącz wszystkie składniki pasztetu, wsyp Sos grzybowy (proszek), dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 6
5 min
Masę mięsną przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
Krok 7
80 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC na 80 minut. Ostudź w formie.
Krok 8
1 min
Podawaj na zimno z Sosem czosnkowym.
Pasztet wykwintny

Krok 1 z 8

Wątróbki zagotuj, ostudź.

Pasztet wykwintny

Krok 2 z 8

Połowę pokrój w kostkę i pozostaw.

Pasztet wykwintny

Krok 3 z 8

Pozostałe wątróbki zmiel razem z mięsem w maszynce.

Pasztet wykwintny

Krok 4 z 8

Cebule i pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle, ostudź.

Pasztet wykwintny

Krok 5 z 8

Połącz wszystkie składniki pasztetu, wsyp Sos grzybowy (proszek), dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Pasztet wykwintny

Krok 6 z 8

Masę mięsną przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Pasztet wykwintny

Krok 7 z 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC na 80 minut. Ostudź w formie.

Pasztet wykwintny

Krok 8 z 8

Podawaj na zimno z Sosem czosnkowym.


Wykwintny pasztet to przepis spod szyldu „Wiesz, co jesz!”. Polecamy przygotowanie pasztetu z wątróbki, łopatki wieprzowej, pieczarek oraz cebulki. Do pasztetu warto dodać Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY oraz ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, które wzbogacą smak ciepłej potrawy.


Pasztet wykwintny możesz podawać zarówno na ciepło (z gorącym sosem i ziemniakami), jak i na zimno – do kanapek z masłem. Dla wyrazistej ostrości warto użyć świeżo zmielonego pieprzu czarnego – lub pieprzu ziołowego, który niesie ze sobą cudny aromat.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika