Pasztet wykwintny
116min
Łatwy
1 opakowanie
1 kg
Łopatka wieprzowa
2
Cebula
200 g
Pieczarki
300 g
Wątróbka drobiowa
3
Jajko
0.5 szklanka
Śmietana 30%
1.5 łyżeczek
Pieprz czarny
1 trochę
Bułka tarta
2 łyżek
Masło
1 trochę
.
Wartości odżywcze
Białko
23.38 g
Węglowodany
2.88 g
Tłuszcze
14.6 g
Wartość energetyczna
246.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
116 min
Krok 1
5 min
Wątróbki zagotuj, ostudź.
Krok 2
5 min
Połowę pokrój w kostkę i pozostaw.
Krok 3
5 min
Pozostałe wątróbki zmiel razem z mięsem w maszynce.
Krok 4
10 min
Cebule i pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle, ostudź.
Krok 5
5 min
Połącz wszystkie składniki pasztetu, wsyp Sos grzybowy (proszek), dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 6
5 min
Masę mięsną przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
Krok 7
80 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC na 80 minut. Ostudź w formie.
Krok 8
1 min
Podawaj na zimno z Sosem czosnkowym.
Wykwintny pasztet to przepis spod szyldu „Wiesz, co jesz!”. Polecamy przygotowanie pasztetu z wątróbki, łopatki wieprzowej, pieczarek oraz cebulki. Do pasztetu warto dodać Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY oraz ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, które wzbogacą smak ciepłej potrawy.
Pasztet wykwintny możesz podawać zarówno na ciepło (z gorącym sosem i ziemniakami), jak i na zimno – do kanapek z masłem. Dla wyrazistej ostrości warto użyć świeżo zmielonego pieprzu czarnego – lub pieprzu ziołowego, który niesie ze sobą cudny aromat.
Komentarze 0