Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wątróbka z pieczarkami

0
25 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 dag
Wątróbka drobiowa
30 dag
Pieczarki
2 
Cebula
1 szklanka
Mąka pszenna
2 płaskich łyżek
Masło
0.25 kubek
Olej rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.23 g
Tłuszcze
30.84 g
Białko
27.92 g
Wartość energetyczna
491.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
10 min
Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. W garnku rozpuścić masło i dodać pokrojone pieczarki z cebulą, posypać niewielka ilością soli oraz pieprzu ziołowego, następnie udusić.
Krok 2
10 min
Wątróbkę umyć i osuszyć, następnie dokładnie obtoczyć w mące i strzepać nadmiar mąki. Na patelni rozgrzać olej i na gorący wrzucić wątróbkę, którą szybko zrumienić z obu stron. Na koniec posypać solą i pieprzem czarnym.
Krok 3
5 min
Usmażoną wątróbkę przełożyć do przygotowanych pieczarek, dodać posiekany drobno ząbek czosnku i po łyżce świeżych ziół (u mnie majeranek i pietruszka). Wymieszać i od razu podawać. Dobrze smakuje z ziemniakami, ale z chlebem też jest pyszna.
Wątróbka z pieczarkami

Krok 1 z 3

Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. W garnku rozpuścić masło i dodać pokrojone pieczarki z cebulą, posypać niewielka ilością soli oraz pieprzu ziołowego, następnie udusić.

Wątróbka z pieczarkami

Krok 2 z 3

Wątróbkę umyć i osuszyć, następnie dokładnie obtoczyć w mące i strzepać nadmiar mąki. Na patelni rozgrzać olej i na gorący wrzucić wątróbkę, którą szybko zrumienić z obu stron. Na koniec posypać solą i pieprzem czarnym.

Wątróbka z pieczarkami

Krok 3 z 3

Usmażoną wątróbkę przełożyć do przygotowanych pieczarek, dodać posiekany drobno ząbek czosnku i po łyżce świeżych ziół (u mnie majeranek i pietruszka). Wymieszać i od razu podawać. Dobrze smakuje z ziemniakami, ale z chlebem też jest pyszna.

Wątróbka sama w sobie jest przysmakiem w wielu polskich domach. Z dodatkiem pieczarek podbije jeszcze więcej serc. Pieczarki i cebulę kroimy, dusimy w garnku z masłem. Osobno smażymy wątróbkę, a przed podaniem wszystko mieszamy. Dobrze smakuje z ziemniakami, ale z dodatkiem chleba również będzie pyszna.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika