Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wątróbka z pieczarkami
Dodaj do CookBook

Wątróbka z pieczarkami

(3)
25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Wątróbka drobiowa
30  dag
Pieczarki
2 
Cebula
1  szklanka
Mąka pszenna
2  płaskich łyżek
Masło
0.25  kubek
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.2 g
Wartość energetyczna
491.3 kcal
Tłuszcze
30.8 g
Białko
27.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wątróbka jest przysmakiem w wielu, polskich domach. Faktem jest, że dawniej przepadało za nią jedynie nieco starsze pokolenie, jednak tendencja ta uległa wyraźniej zmianie. Dziś, wątróbką zajadają się nawet dzieci, co doprowadziło do znacznej popularyzacji tego przysmaku. Oczywiście, wątróbkę seruje również wiele prestiżowych restauracji, co dowodzi jedynie temu, że jeśli jest ona odpowiednio przygotowana, to stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Okazuje się, że klasyczną wersję przepisu na wątróbkę z cebulką można nieco urozmaicić! Zdecydujmy się więc na fenomenalną wątróbkę z pieczarkami, która z pewnością pomoże nam zaskoczyć domowników i nie tylko!


Wątróbka z pieczarkami i cebulą - kulinarna innowacja na każdą okazję!

Wątróbka doczekała się już wielu, kulinarnych odsłon. Niektórzy przygotowują ją z samą cebulką, inni zaś z dodatkiem smażonych jabłek. Jeśli jednak chcemy wprowadzić powiew świeżości do naszej kuchni, to postawmy na wątróbkę z pieczarkami! Jest to danie, które z całą pewnością sprawdzi się podczas każdej - mniej lub bardziej - formalnej uroczystości. Wątróbka z pieczarkami i cebulą będzie stanowiła miłe urozmaicenie rodzinnego obiadu, ale także sprawdzi się podczas tradycyjnego wesela w folklorystycznym klimacie. Dodatek aksamitnych w smaku, podsmażanych pieczarek sprawia, że danie to nabiera jeszcze pełniejszego smaku, zaś cebulka i przyprawy dodają mu niezwykłego aromatu. Z pewnością sprosta ono oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych.


Wątróbka drobiowa z pieczarkami i cebulą - szybki i mało wymagający przepis

Wątróbka jest typem podrobu wyjątkowo prostym w przygotowaniu. Nie musimy więc zbytnio się wysilać, by na naszych talerzach znalazło się pyszne i sycące danie. Wątróbka drobiowa z pieczarkami i cebulą wymaga od nas minimum pracy, sprowadzające się do pokrojenia produktów oraz poddania ich obróbce termicznej. Kilka chwil wystarczy, by cieszyć się unikalnym smakiem tego dania!


Wątróbka z pieczarkami i cebulą - z jakimi dodatkami można ją serwować?

Wątróbka z pieczarkami i cebulą będzie świetnie komponowała się z większością dodatków obiadowych. Oczywiście w pierwszej kolejności warto tu wskazać na gotowane lub zapiekane ziemniaki. Jeśli jednak mamy na to ochotę, to wątróbkę z pieczarkami możemy zaserwować również białym ryżem. Pamiętajmy, że nic nie stoi także na przeszkodzie, by podawać ją w towarzystwie chrupiącego, świeżego chleba lub bułek - jest to klasyczne połączenie, które wybornie smakuje.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    10 min
    Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. W garnku rozpuścić masło i dodać pokrojone pieczarki z cebulą, posypać niewielka ilością soli oraz pieprzu ziołowego, następnie udusić.
  • Krok 2

    10 min
    Wątróbkę umyć i osuszyć, następnie dokładnie obtoczyć w mące i strzepać nadmiar mąki. Na patelni rozgrzać olej i na gorący wrzucić wątróbkę, którą szybko zrumienić z obu stron. Na koniec posypać solą i pieprzem czarnym.
  • Krok 3

    5 min
    Usmażoną wątróbkę przełożyć do przygotowanych pieczarek, dodać posiekany drobno ząbek czosnku i po łyżce świeżych ziół (u mnie majeranek i pietruszka). Wymieszać i od razu podawać. Dobrze smakuje z ziemniakami, ale z chlebem też jest pyszna.
Wątróbka z pieczarkami

Krok 1 z 3

Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. W garnku rozpuścić masło i dodać pokrojone pieczarki z cebulą, posypać niewielka ilością soli oraz pieprzu ziołowego, następnie udusić.

Wątróbka z pieczarkami

Krok 2 z 3

Wątróbkę umyć i osuszyć, następnie dokładnie obtoczyć w mące i strzepać nadmiar mąki. Na patelni rozgrzać olej i na gorący wrzucić wątróbkę, którą szybko zrumienić z obu stron. Na koniec posypać solą i pieprzem czarnym.

Wątróbka z pieczarkami

Krok 3 z 3

Usmażoną wątróbkę przełożyć do przygotowanych pieczarek, dodać posiekany drobno ząbek czosnku i po łyżce świeżych ziół (u mnie majeranek i pietruszka). Wymieszać i od razu podawać. Dobrze smakuje z ziemniakami, ale z chlebem też jest pyszna.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Warzywa
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka faszerowana wątróbką

    Kaczka faszerowana wątróbką

    3 godz 55 min Średni
  • Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym

    Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym

    12 min Łatwy
  • Wątróbka z jabłkiem w sosie piernikowym

    Wątróbka z jabłkiem w sosie piernikowym

    23 min Łatwy
  • Wątróbka po żydowsku

    Wątróbka po żydowsku

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu