Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Wątróbka z pieczarkami
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
27.9g / 22%
Węglowodany
28.2g / 23%
Tłuszcze
30.8g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Wątróbka z pieczarkami

+

Wątróbka z pieczarkami

Wróć

Wątróbka z pieczarkami

(3)
25min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Wątróbka drobiowa
30  dag
Pieczarki
2 
Cebula
1  szklanka
Mąka pszenna
2  płaskich łyżek
Masło
0.25  kubek
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.92 g
Węglowodany
28.23 g
Tłuszcze
30.84 g
Wartość energetyczna
491.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wątróbka jest przysmakiem w wielu, polskich domach. Faktem jest, że dawniej przepadało za nią jedynie nieco starsze pokolenie, jednak tendencja ta uległa wyraźniej zmianie. Dziś, wątróbką zajadają się nawet dzieci, co doprowadziło do znacznej popularyzacji tego przysmaku. Oczywiście, wątróbkę seruje również wiele prestiżowych restauracji, co dowodzi jedynie temu, że jeśli jest ona odpowiednio przygotowana, to stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Okazuje się, że klasyczną wersję przepisu na wątróbkę z cebulką można nieco urozmaicić! Zdecydujmy się więc na fenomenalną wątróbkę z pieczarkami, która z pewnością pomoże nam zaskoczyć domowników i nie tylko!


Wątróbka z pieczarkami i cebulą - kulinarna innowacja na każdą okazję!

Wątróbka doczekała się już wielu, kulinarnych odsłon. Niektórzy przygotowują ją z samą cebulką, inni zaś z dodatkiem smażonych jabłek. Jeśli jednak chcemy wprowadzić powiew świeżości do naszej kuchni, to postawmy na wątróbkę z pieczarkami! Jest to danie, które z całą pewnością sprawdzi się podczas każdej - mniej lub bardziej - formalnej uroczystości. Wątróbka z pieczarkami i cebulą będzie stanowiła miłe urozmaicenie rodzinnego obiadu, ale także sprawdzi się podczas tradycyjnego wesela w folklorystycznym klimacie. Dodatek aksamitnych w smaku, podsmażanych pieczarek sprawia, że danie to nabiera jeszcze pełniejszego smaku, zaś cebulka i przyprawy dodają mu niezwykłego aromatu. Z pewnością sprosta ono oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych.


Wątróbka drobiowa z pieczarkami i cebulą - szybki i mało wymagający przepis

Wątróbka jest typem podrobu wyjątkowo prostym w przygotowaniu. Nie musimy więc zbytnio się wysilać, by na naszych talerzach znalazło się pyszne i sycące danie. Wątróbka drobiowa z pieczarkami i cebulą wymaga od nas minimum pracy, sprowadzające się do pokrojenia produktów oraz poddania ich obróbce termicznej. Kilka chwil wystarczy, by cieszyć się unikalnym smakiem tego dania!


Wątróbka z pieczarkami i cebulą - z jakimi dodatkami można ją serwować?

Wątróbka z pieczarkami i cebulą będzie świetnie komponowała się z większością dodatków obiadowych. Oczywiście w pierwszej kolejności warto tu wskazać na gotowane lub zapiekane ziemniaki. Jeśli jednak mamy na to ochotę, to wątróbkę z pieczarkami możemy zaserwować również białym ryżem. Pamiętajmy, że nic nie stoi także na przeszkodzie, by podawać ją w towarzystwie chrupiącego, świeżego chleba lub bułek - jest to klasyczne połączenie, które wybornie smakuje.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    10 min
    Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. W garnku rozpuścić masło i dodać pokrojone pieczarki z cebulą, posypać niewielka ilością soli oraz pieprzu ziołowego, następnie udusić.
  • Krok 2

    10 min
    Wątróbkę umyć i osuszyć, następnie dokładnie obtoczyć w mące i strzepać nadmiar mąki. Na patelni rozgrzać olej i na gorący wrzucić wątróbkę, którą szybko zrumienić z obu stron. Na koniec posypać solą i pieprzem czarnym.
  • Krok 3

    5 min
    Usmażoną wątróbkę przełożyć do przygotowanych pieczarek, dodać posiekany drobno ząbek czosnku i po łyżce świeżych ziół (u mnie majeranek i pietruszka). Wymieszać i od razu podawać. Dobrze smakuje z ziemniakami, ale z chlebem też jest pyszna.
Wątróbka z pieczarkami

Krok 1 z 3

Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. W garnku rozpuścić masło i dodać pokrojone pieczarki z cebulą, posypać niewielka ilością soli oraz pieprzu ziołowego, następnie udusić.

Wątróbka z pieczarkami

Krok 2 z 3

Wątróbkę umyć i osuszyć, następnie dokładnie obtoczyć w mące i strzepać nadmiar mąki. Na patelni rozgrzać olej i na gorący wrzucić wątróbkę, którą szybko zrumienić z obu stron. Na koniec posypać solą i pieprzem czarnym.

Wątróbka z pieczarkami

Krok 3 z 3

Usmażoną wątróbkę przełożyć do przygotowanych pieczarek, dodać posiekany drobno ząbek czosnku i po łyżce świeżych ziół (u mnie majeranek i pietruszka). Wymieszać i od razu podawać. Dobrze smakuje z ziemniakami, ale z chlebem też jest pyszna.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
S Sylwia

❤️❤️❤️❤️❤️🤩

Winiary
Expert

Sądząc po serduszkach, chyba smakowało... :) Dziękujemy i pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy
)

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaszanka pieczona

    Kaszanka pieczona

    1 godz 10 min Łatwy
  • Wątróbka namoczona w mleku

    Wątróbka namoczona w mleku

    1 godz 19 min Łatwy
  • Pasztet z cukinii z wątróbką

    Pasztet z cukinii z wątróbką

    1 godz 30 min Średni
  • Wątróbka z królika w sosie śmietanowym

    Wątróbka z królika w sosie śmietanowym

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu