Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem w sosie piernikowym to ciekawe i nieoczywiste urozmaicenie świątecznego menu. Wątróbka to dobrze znany nam składnik, którzy jedni uwielbiają, a inni wręcz przeciwnie. My dziś mamy dla Ciebie wątróbkę w świątecznej odsłonie – z dodatkiem korzennych przypraw i słodkim jabłkiem. Chcesz wiedzieć, jak ją przygotować? Zobacz nasz przepis i gotuj razem z nami!
Połączenie wątróbki, lekko pikantnych, korzennych przypraw i słodkiego jabłka to kompozycja, która potrafi zaskoczyć nawet największych fanów podrobów. Jeśli do tej pory takie danie nie znalazło się w Twoim menu – warto to zmienić i zaproponować je swoim bliskim. Sos piernikowy świetnie pasuje do mięs i ryb m.in. do polędwiczek wieprzowych, bitek wołowych, drobiu, w tym także wątróbki z jabłkiem. Przygotowanie tej potrawy jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu – nie sprawi ono trudności nawet początkującym miłośnikom gotowania.
Szukasz też innych przepisów, które urozmaicą Twoje świąteczne menu? Na stronie WINIARY znajdziesz wiele inspiracji na smaczne, proste dania – w sam raz na Wigilię i na święta. Zainspiruj się nimi!
Wątróbkę umyj i dokładnie osusz. Dopraw ją solą i pieprzem, a następnie panieruj w mące.
Cebulę pokrój w piórka. Jabłko pokrój w ćwiartki lub kostkę.
Na patelni obsmaż cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj wątróbkę i smaż, aż się zarumieni z obu stron.
Na patelnię dodaj jabłko, majeranek i przyprawę piernikową. Całość smaż razem ok. 2 min. Dodaj 1,5 szklanki wody oraz sos pieczeniowy WINIARY. Całość wymieszaj i zagotuj.
Na końcu dopraw solą i pieprzem - jeśli to konieczne. Podawaj z ziemniakami i posiekanką natką pietruszki.