Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wątróbka z dzika smażona z antonówkami
Dodaj do CookBook

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

(0)
46 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
40  dag
Wątróbka z dzika
2 
Cebula
2 
Jabłka
trochę
Majeranek
trochę
Sól
2  szczypt
Papryka Ostra
2  szczypt
Pieprz czarny
trochę
Smalec
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.4 g
Wartość energetyczna
199.4 kcal
Tłuszcze
5.8 g
Białko
20.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aby dziczyzna zachwycała na talerzu, należy odpowiednio ją przygotować. Zobacz, jak smakowita może być wątróbka z dzika smażona z antonówkami. Jest ona niezwykle krucha, a dzięki podaniu jej z polskimi jabłkami, zyskuje ona na słodko-kwaskowatym smaku. Zobacz, jak dusić wątróbkę, by pozostała soczysta i w pełni aromatyczna!

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    5 min
    Wątróbkę z dzika kroimy w paski.
  • Krok 2

    20 min
    Na patelnię z gorącym smalcem (1 łyżka) wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Solimy do smaku i smażymy. Gdy zrobi się miękka dodajemy kawałki antonówek. Mieszamy i patelnię przykrywamy. Dusimy kilka minut, aż jabłka zmiękną. Z grubsza rozduszamy je widelcem.
  • Krok 3

    15 min
    Zawartość patelni rozgarniamy robiąc miejsce na wątróbkę, którą wrzucamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze smalcu). Wątróbkę przyprawiamy pieprzem ziołowym. Zwiększamy ogień i obsmażamy z dwóch stron (pamiętajmy o jabłku i cebuli i też je od czasu do czasu mieszamy).
  • Krok 4

    5 min
    Następnie zawartość patelni mieszamy ze sobą. Dosypujemy majeranek i uzupełniamy smaki papryką ostrą i ewentualnie solą. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu kilka minut.
  • Krok 5

    1 min
    Ja celowałem w wątróbkę soczystą, osoby które lubią bardziej wysuszoną powinny odpowiednio zwiększyć czas duszenia. Podałem z ziemniaczkami. Smacznego.
Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

Krok 1 z 5

Wątróbkę z dzika kroimy w paski.

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

Krok 2 z 5

Na patelnię z gorącym smalcem (1 łyżka) wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Solimy do smaku i smażymy. Gdy zrobi się miękka dodajemy kawałki antonówek. Mieszamy i patelnię przykrywamy. Dusimy kilka minut, aż jabłka zmiękną. Z grubsza rozduszamy je widelcem.

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

Krok 3 z 5

Zawartość patelni rozgarniamy robiąc miejsce na wątróbkę, którą wrzucamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze smalcu). Wątróbkę przyprawiamy pieprzem ziołowym. Zwiększamy ogień i obsmażamy z dwóch stron (pamiętajmy o jabłku i cebuli i też je od czasu do czasu mieszamy).

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

Krok 4 z 5

Następnie zawartość patelni mieszamy ze sobą. Dosypujemy majeranek i uzupełniamy smaki papryką ostrą i ewentualnie solą. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu kilka minut.

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

Krok 5 z 5

Ja celowałem w wątróbkę soczystą, osoby które lubią bardziej wysuszoną powinny odpowiednio zwiększyć czas duszenia. Podałem z ziemniaczkami. Smacznego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Adrian

Pieprz ziołowy do wątroby....
Anonim (niezweryfikowany) 01/05/2021-01:22 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/01/2021-03:27 CET
Można zastąpić nim czarny - jak najbardziej!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka faszerowana wątróbką

    Kaczka faszerowana wątróbką

    3 godz 55 min Średni
  • Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym

    Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym

    12 min Łatwy
  • Wątróbka z jabłkiem w sosie piernikowym

    Wątróbka z jabłkiem w sosie piernikowym

    23 min Łatwy
  • Wątróbka po żydowsku

    Wątróbka po żydowsku

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu