Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet drobiowy z galaretką

0
638 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
Żelatyna
600 g
Wątróbka drobiowa
500 ml
Mleko
200 g
Masło
1 
Cebula
1 
Gruszki
100 ml
Alkohol 40%
3 ząbków
Czosnek
1 trochę
Tymianek
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Tymianek
200 ml
Dżem
1 trochę
Szałwia mielona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

638 min
Krok 1
0 min
Wątróbki zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki.
Krok 2
0 min
W garnku lub na większej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smaż przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
0 min
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, a następnie podsmaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty.
Krok 4
3 min
Podsmażone składniki odsuń na bok patelni, dodaj wątróbkę. Zwiększ ogień i smaż przez około 3 minuty.
Krok 5
2 min
Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, wlej brandy albo winiak i zagotuj. Po około 1 minucie dopraw MAGGI oraz pieprzem, zdejmij z ognia.
Krok 6
5 min
Wątróbki zmiksuj na gładki mus z resztą masła. Masę przelej do naczynia do mniej więcej 3/4 wysokości. Wstaw do lodówki.
Krok 7
2 min
Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody.
Krok 8
5 min
Żurawinę zmiksuj i przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj napęczniałą żelatynę.
Krok 9
3 min
Mieszaj bardzo dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie dopuść do zagotowania. Równą warstwę ostudzonej żurawiny rozprowadź na schłodzonym pasztecie.
Krok 10
0 min
Udekoruj wierzch zieleniną.
Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 1 z 10

Wątróbki zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 2 z 10

W garnku lub na większej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smaż przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 3 z 10

Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, a następnie podsmaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 4 z 10

Podsmażone składniki odsuń na bok patelni, dodaj wątróbkę. Zwiększ ogień i smaż przez około 3 minuty.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 5 z 10

Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, wlej brandy albo winiak i zagotuj. Po około 1 minucie dopraw MAGGI oraz pieprzem, zdejmij z ognia.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 6 z 10

Wątróbki zmiksuj na gładki mus z resztą masła. Masę przelej do naczynia do mniej więcej 3/4 wysokości. Wstaw do lodówki.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 7 z 10

Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 8 z 10

Żurawinę zmiksuj i przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj napęczniałą żelatynę.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 9 z 10

Mieszaj bardzo dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie dopuść do zagotowania. Równą warstwę ostudzonej żurawiny rozprowadź na schłodzonym pasztecie.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 10 z 10

Udekoruj wierzch zieleniną.


Przygotowanie pasztetu drobiowego z galaretką to prawdziwy rytuał – najpierw zalaną mlekiem wątróbkę wstawiamy na całą noc do lodówki, następnie smażymy ją razem z gruszkami i dodatkiem brandy, i znów wstawiamy do lodówki. Na koniec całość dekorujemy żurawinową galaretką.


Pasztet drobiowy z galaretką nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także nieziemsko wygląda! Idealnie będzie prezentował się w wysokim naczyniu, przykryty kołderką żurawinowej polewy. A do tego niezwykły aromat gruszki i mocny smak brandy. Pychota!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika