Pasztet drobiowy z galaretką
638min
Łatwy
4 łyżek
1 łyżeczka
Żelatyna Winiary
600 g
Wątróbki kurze
500 ml
Mleko
200 g
Masło
1
Cebula
1
Gruszki
100 ml
Brandy
3 ząbków
Czosnek przeciśnięty przez praskę
1 trochę
Suszony tymianek
1 trochę
Świeżo mielony pieprz czarny
1 trochę
Świeże listki tymianku
200 ml
Konfitura żurawinowa
1 trochę
Szałwia lub posiekana natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
16.2 g
Węglowodany
19.18 g
Tłuszcze
26.62 g
Wartość energetyczna
405.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
638 min
Krok 1
600 min
Wątróbki zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki.
Krok 2
5 min
W garnku lub na większej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smaż przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
3 min
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, a następnie podsmaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty.
Krok 4
3 min
Podsmażone składniki odsuń na bok patelni, dodaj wątróbkę. Zwiększ ogień i smaż przez około 3 minuty.
Krok 5
2 min
Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, wlej brandy albo winiak i zagotuj. Po około 1 minucie dopraw MAGGI oraz pieprzem, zdejmij z ognia.
Krok 6
9 min
Wątróbki zmiksuj na gładki mus z resztą masła. Masę przelej do naczynia do mniej więcej 3/4 wysokości. Wstaw do lodówki.
Krok 7
2 min
Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody.
Krok 8
7 min
Żurawinę zmiksuj i przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj napęczniałą żelatynę.
Krok 9
6 min
Mieszaj bardzo dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie dopuść do zagotowania. Równą warstwę ostudzonej żurawiny rozprowadź na schłodzonym pasztecie.
Krok 10
1 min
Udekoruj wierzch zieleniną.
Przygotowanie pasztetu drobiowego z galaretką to prawdziwy rytuał – najpierw zalaną mlekiem wątróbkę wstawiamy na całą noc do lodówki, następnie smażymy ją razem z gruszkami i dodatkiem brandy, i znów wstawiamy do lodówki. Na koniec całość dekorujemy żurawinową galaretką.
Pasztet drobiowy z galaretką nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także nieziemsko wygląda! Idealnie będzie prezentował się w wysokim naczyniu, przykryty kołderką żurawinowej polewy. A do tego niezwykły aromat gruszki i mocny smak brandy. Pychota!
Pasztet drobiowy z galaretką nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także nieziemsko wygląda! Idealnie będzie prezentował się w wysokim naczyniu, przykryty kołderką żurawinowej polewy. A do tego niezwykły aromat gruszki i mocny smak brandy. Pychota!
Komentarze 0