Pasztet drobiowy z galaretką

(0)
42min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  łyżeczka
600  g
Wątróbki kurze
500  ml
Mleko
200  g
Masło
1 
Cebula
1 
Gruszki
100  ml
Brandy
3  ząbków
Czosnek przeciśnięty przez praskę
trochę
Suszony tymianek
trochę
Świeżo mielony pieprz czarny
trochę
Świeże listki tymianku
200  ml
Konfitura żurawinowa
trochę
Szałwia lub posiekana natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.2 g
Węglowodany
19.18 g
Tłuszcze
26.62 g
Wartość energetyczna
405.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pasztet drobiowy z galaretką z żurawiny smakuje wyśmienicie dzięki aromatycznym dodatkom i Przyprawie WINIARY, a do tego prezentuje się naprawdę wyjątkowo!

Jego przygotowanie, choć wymaga oczekiwania na wymoczenie wątróbek w mleku i schłodzenie pasztetu przed nałożeniem warstwy galaretki, jest naprawdę proste.

Pasztet z drobiowych wątróbek z dodatkiem gruszki jest lekki i delikatny.
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
5 min
Wątróbki zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki.
Krok 2
5 min
W garnku lub na większej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smaż przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
3 min
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, a następnie podsmaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty.
Krok 4
3 min
Podsmażone składniki odsuń na bok patelni, dodaj wątróbkę. Zwiększ ogień i smaż przez około 3 minuty.
Krok 5
2 min
Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, wlej brandy albo winiak i zagotuj. Po około 1 minucie dopraw Przyprawą WINIARY oraz pieprzem, zdejmij z ognia.
Krok 6
9 min
Zwartość patelni zmiksuj na gładki mus z pozostałym masłem. Masę przelej do naczynia, w którym zajmie mniej więcej 3/4 wysokości i odstaw do lodówki.
Krok 7
2 min
Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody.
Krok 8
7 min
Żurawinę zmiksuj i przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj napęczniałą żelatynę.
Krok 9
6 min
Mieszaj bardzo dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie dopuść do zagotowania. Równą warstwę ostudzonej galaretki rozprowadź na schłodzonym pasztecie i udekoruj świeżymi ziołami.
Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 1 z 9

Wątróbki zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 2 z 9

W garnku lub na większej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smaż przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 3 z 9

Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, a następnie podsmaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 4 z 9

Podsmażone składniki odsuń na bok patelni, dodaj wątróbkę. Zwiększ ogień i smaż przez około 3 minuty.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 5 z 9

Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, wlej brandy albo winiak i zagotuj. Po około 1 minucie dopraw Przyprawą WINIARY oraz pieprzem, zdejmij z ognia.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 6 z 9

Zwartość patelni zmiksuj na gładki mus z pozostałym masłem. Masę przelej do naczynia, w którym zajmie mniej więcej 3/4 wysokości i odstaw do lodówki.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 7 z 9

Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 8 z 9

Żurawinę zmiksuj i przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj napęczniałą żelatynę.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 9 z 9

Mieszaj bardzo dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie dopuść do zagotowania. Równą warstwę ostudzonej galaretki rozprowadź na schłodzonym pasztecie i udekoruj świeżymi ziołami.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika