Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pasztet drobiowy z galaretką

Pasztet drobiowy z galaretką

(0)
42min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Przyprawa do zup, sosów, sałatek WINIARY
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  łyżeczka
Żelatyna WINIARY
600  g
Wątróbki kurze
500  ml
Mleko
200  g
Masło
1 
Cebula
1 
Gruszki
100  ml
Brandy
3  ząbków
Czosnek przeciśnięty przez praskę
trochę
Suszony tymianek
trochę
Świeżo mielony pieprz czarny
trochę
Świeże listki tymianku
200  ml
Konfitura żurawinowa
trochę
Szałwia lub posiekana natka pietruszki
trochę
Sos chrzanowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.82 g
Węglowodany
18.74 g
Tłuszcze
25.1 g
Wartość energetyczna
390.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pasztet drobiowy z galaretką z żurawiny smakuje wyśmienicie dzięki aromatycznym dodatkom i Przyprawie WINIARY, a do tego prezentuje się naprawdę wyjątkowo!

Jego przygotowanie, choć wymaga oczekiwania na wymoczenie wątróbek w mleku i schłodzenie pasztetu przed nałożeniem warstwy galaretki, jest naprawdę proste.

Pasztet z drobiowych wątróbek z dodatkiem gruszki jest lekki i delikatny.

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    5 min
    Wątróbki zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki.
  • Krok 2

    5 min
    W garnku lub na większej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smaż przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  • Krok 3

    3 min
    Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, a następnie podsmaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty.
  • Krok 4

    3 min
    Podsmażone składniki odsuń na bok patelni, dodaj wątróbkę. Zwiększ ogień i smaż przez około 3 minuty.
  • Krok 5

    2 min
    Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, wlej brandy albo winiak i zagotuj. Po około 1 minucie dopraw przyprawą WINIARY oraz bulionem warzywnym w słoiczku rozcieńczonym w 1 szklance wody. Smaż około 2 minut i zdejmij z ognia.
  • Krok 6

    9 min
    Zwartość patelni zmiksuj na gładki mus z pozostałym masłem. Masę przelej do naczynia, w którym zajmie mniej więcej 3/4 wysokości i odstaw do lodówki.
  • Krok 7

    2 min
    Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody.
  • Krok 8

    7 min
    Żurawinę zmiksuj i przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj napęczniałą żelatynę.
  • Krok 9

    6 min
    Mieszaj bardzo dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie dopuść do zagotowania. Równą warstwę ostudzonej galaretki rozprowadź na schłodzonym pasztecie i udekoruj świeżymi ziołami.
  • Krok 10

    1 min
    Pasztet podawaj z sosem chrzanowym WINIARY.
Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 1 z 10

Wątróbki zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 2 z 10

W garnku lub na większej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smaż przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 3 z 10

Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, a następnie podsmaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 4 z 10

Podsmażone składniki odsuń na bok patelni, dodaj wątróbkę. Zwiększ ogień i smaż przez około 3 minuty.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 5 z 10

Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, wlej brandy albo winiak i zagotuj. Po około 1 minucie dopraw przyprawą WINIARY oraz bulionem warzywnym w słoiczku rozcieńczonym w 1 szklance wody. Smaż około 2 minut i zdejmij z ognia.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 6 z 10

Zwartość patelni zmiksuj na gładki mus z pozostałym masłem. Masę przelej do naczynia, w którym zajmie mniej więcej 3/4 wysokości i odstaw do lodówki.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 7 z 10

Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 8 z 10

Żurawinę zmiksuj i przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj napęczniałą żelatynę.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 9 z 10

Mieszaj bardzo dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie dopuść do zagotowania. Równą warstwę ostudzonej galaretki rozprowadź na schłodzonym pasztecie i udekoruj świeżymi ziołami.

Pasztet drobiowy z galaretką

Krok 10 z 10

Pasztet podawaj z sosem chrzanowym WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Śniadanie
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    1 godz 20 min Średni
  • Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

    Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

    28 min Łatwy
  • Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    15 godz 40 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z kluseczkami

    Zupa gulaszowa z kluseczkami

    2 godz 23 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu