Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową
Dodaj do CookBook

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

(0)
42 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anya-ka
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Przyprawa do zup, sosów, sałatek WINIARY
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  łyżeczka
Żelatyna WINIARY
600  g
Wątróbki kurze
500  ml
Mleko
200  g
Masło
1 
Cebula
1 
Gruszki
100  ml
Brandy
3  ząbków
Czosnek przeciśnięty przez praskę
trochę
Suszony tymianek
trochę
Świeżo mielony pieprz czarny
trochę
Świeże listki tymianku
200  ml
Konfitura żurawinowa
trochę
Szałwia lub posiekana natka pietruszki
trochę
Sos chrzanowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.7 g
Wartość energetyczna
391 kcal
Tłuszcze
25.1 g
Białko
15.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pasztet drobiowy z galaretką z żurawiny smakuje wyśmienicie dzięki aromatycznym dodatkom i Przyprawie WINIARY, a do tego prezentuje się naprawdę wyjątkowo!

Jego przygotowanie, choć wymaga oczekiwania na wymoczenie wątróbek w mleku i schłodzenie pasztetu przed nałożeniem warstwy galaretki, jest naprawdę proste.

Pasztet z drobiowych wątróbek z dodatkiem gruszki jest lekki i delikatny.

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    5 min
    Wątróbki zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki.
  • Krok 2

    5 min
    W garnku lub na większej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smaż przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  • Krok 3

    3 min
    Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, a następnie podsmaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty.
  • Krok 4

    3 min
    Podsmażone składniki odsuń na bok patelni, dodaj wątróbkę. Zwiększ ogień i smaż przez około 3 minuty.
  • Krok 5

    2 min
    Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, wlej brandy albo winiak i zagotuj. Po około 1 minucie dopraw przyprawą WINIARY oraz bulionem warzywnym w słoiczku rozcieńczonym w 1 szklance wody. Smaż około 2 minut i zdejmij z ognia.
  • Krok 6

    9 min
    Zwartość patelni zmiksuj na gładki mus z pozostałym masłem. Masę przelej do naczynia, w którym zajmie mniej więcej 3/4 wysokości i odstaw do lodówki.
  • Krok 7

    2 min
    Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody.
  • Krok 8

    7 min
    Żurawinę zmiksuj i przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj napęczniałą żelatynę.
  • Krok 9

    6 min
    Mieszaj bardzo dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie dopuść do zagotowania. Równą warstwę ostudzonej galaretki rozprowadź na schłodzonym pasztecie i udekoruj świeżymi ziołami.
  • Krok 10

    1 min
    Pasztet podawaj z sosem chrzanowym WINIARY.
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Krok 1 z 10

Wątróbki zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki.

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Krok 2 z 10

W garnku lub na większej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smaż przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Krok 3 z 10

Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, a następnie podsmaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty.

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Krok 4 z 10

Podsmażone składniki odsuń na bok patelni, dodaj wątróbkę. Zwiększ ogień i smaż przez około 3 minuty.

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Krok 5 z 10

Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, wlej brandy albo winiak i zagotuj. Po około 1 minucie dopraw przyprawą WINIARY oraz bulionem warzywnym w słoiczku rozcieńczonym w 1 szklance wody. Smaż około 2 minut i zdejmij z ognia.

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Krok 6 z 10

Zwartość patelni zmiksuj na gładki mus z pozostałym masłem. Masę przelej do naczynia, w którym zajmie mniej więcej 3/4 wysokości i odstaw do lodówki.

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Krok 7 z 10

Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody.

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Krok 8 z 10

Żurawinę zmiksuj i przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj napęczniałą żelatynę.

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Krok 9 z 10

Mieszaj bardzo dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie dopuść do zagotowania. Równą warstwę ostudzonej galaretki rozprowadź na schłodzonym pasztecie i udekoruj świeżymi ziołami.

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Krok 10 z 10

Pasztet podawaj z sosem chrzanowym WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Śniadanie
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pyzy z pasztetem

    Pyzy z pasztetem

    1 godz Łatwy
  • Pasztet w cieście francuskim

    Pasztet w cieście francuskim

    1 godz 11 min Średni
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami

    Pasztet drobiowy ze śliwkami

    1 godz 21 min Łatwy
  • Pasztet z batatów

    Pasztet z batatów

    10 godz 21 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu