Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Świeżonka ze świeżego mięska

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.2 kg
Mięso wieprzowe
60 dag
Wątroba wieprzowa
20 dag
Podgardle
7 
Cebula
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
6 ząbków
Czosnek
6 kulek
Ziele angielskie
4 
Liść laurowy
1 trochę
Smalec

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
802.91 kcal
Węglowodany
12.66 g
Białko
67.48 g
Tłuszcze
52.13 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
5 min
Mięso (całe) płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Najlepsze mięso wieprzowe to: łopatka, schab, karkówka.
Krok 2
10 min
Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w piórka. Mięso, bez wątróbki, wkładamy do brytfanki, dodajemy tłuszcz, najlepiej smalec, i lekko podsmażamy.
Krok 3
25 min
Dolewamy trochę wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
1 min
Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy cebulę i czosnek (zmiażdżony i pokrojony w kosteczkę).
Krok 5
5 min
Całość dokładnie mieszamy i znowu przykrywamy na około 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i lekko podsmażamy (dodając smalec).
Krok 6
18 min
Teraz dodajemy wątróbkę i dusimy pod przykryciem. Gdy wątróbka zmięknie, całość doprawiamy. Pamiętajmy, że solą doprawiamy na samym końcu.
Krok 7
1 min
Propozycja podania, najlepiej smakuje z chlebem. Gdy możemy maczać kromkę chleba w sosie.
Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 1 z 7

Mięso (całe) płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Najlepsze mięso wieprzowe to: łopatka, schab, karkówka.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 2 z 7

Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w piórka. Mięso, bez wątróbki, wkładamy do brytfanki, dodajemy tłuszcz, najlepiej smalec, i lekko podsmażamy.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 3 z 7

Dolewamy trochę wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 4 z 7

Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy cebulę i czosnek (zmiażdżony i pokrojony w kosteczkę).

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 5 z 7

Całość dokładnie mieszamy i znowu przykrywamy na około 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i lekko podsmażamy (dodając smalec).

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 6 z 7

Teraz dodajemy wątróbkę i dusimy pod przykryciem. Gdy wątróbka zmięknie, całość doprawiamy. Pamiętajmy, że solą doprawiamy na samym końcu.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 7 z 7

Propozycja podania, najlepiej smakuje z chlebem. Gdy możemy maczać kromkę chleba w sosie.

Świeżonka jest potrawą serwowaną w wielu regionach Polski. W niektórych kryje się ona pod nazwą świeżanka. Zobacz, jak przygotować to mięsne danie, by podkreślić jego delikatny smak. Świeżonkę ze świeżego mięsa warto podawać wraz z chlebem. Kromki można maczać w aromatycznym i wyrazistym sosie, dzięki czemu danie wydaje się jeszcze bardziej wyraziste i apetyczne.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika