Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Świeżonka ze świeżego mięska

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest pink086
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.2  kg
Mięso wieprzowe
60  dag
Wątroba wieprzowa
20  dag
Podgardle
trochę
Przyprawa do mięs
7 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz
6  ząbków
6  kulek
Ziele angielskie
4 
Liść laurowy
trochę
Smalec

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
67.48 g
Węglowodany
12.66 g
Tłuszcze
52.13 g
Wartość energetyczna
802.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
5 min
Mięso (całe) płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Najlepsze mięso wieprzowe to: łopatka, schab, karkówka.
Krok 2
10 min
Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w piórka. Mięso, bez wątróbki, wkładamy do brytfanki, dodajemy tłuszcz, najlepiej smalec, i lekko podsmażamy.
Krok 3
25 min
Dolewamy trochę wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
1 min
Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy cebulę i czosnek (zmiażdżony i pokrojony w kosteczkę).
Krok 5
5 min
Całość dokładnie mieszamy i znowu przykrywamy na około 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i lekko podsmażamy (dodając smalec).
Krok 6
18 min
Teraz dodajemy wątróbkę i dusimy pod przykryciem. Gdy wątróbka zmięknie, całość doprawiamy. Pamiętajmy, że solą doprawiamy na samym końcu.
Krok 7
1 min
Propozycja podania, najlepiej smakuje z chlebem. Gdy możemy maczać kromkę chleba w sosie.
Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 1 z 7

Mięso (całe) płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Najlepsze mięso wieprzowe to: łopatka, schab, karkówka.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 2 z 7

Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w piórka. Mięso, bez wątróbki, wkładamy do brytfanki, dodajemy tłuszcz, najlepiej smalec, i lekko podsmażamy.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 3 z 7

Dolewamy trochę wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 4 z 7

Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy cebulę i czosnek (zmiażdżony i pokrojony w kosteczkę).

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 5 z 7

Całość dokładnie mieszamy i znowu przykrywamy na około 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i lekko podsmażamy (dodając smalec).

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 6 z 7

Teraz dodajemy wątróbkę i dusimy pod przykryciem. Gdy wątróbka zmięknie, całość doprawiamy. Pamiętajmy, że solą doprawiamy na samym końcu.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 7 z 7

Propozycja podania, najlepiej smakuje z chlebem. Gdy możemy maczać kromkę chleba w sosie.

Świeżonka jest potrawą serwowaną w wielu regionach Polski. W niektórych kryje się ona pod nazwą świeżanka. Zobacz, jak przygotować to mięsne danie, by podkreślić jego delikatny smak. Świeżonkę ze świeżego mięsa warto podawać wraz z chlebem. Kromki można maczać w aromatycznym i wyrazistym sosie, dzięki czemu danie wydaje się jeszcze bardziej wyraziste i apetyczne.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
67.5g / 35%
Węglowodany
12.7g / 6%
Tłuszcze
52.1g / 59%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha