Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Świeżonka ze świeżego mięska
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
67.5g / 35%
Węglowodany
12.7g / 6%
Tłuszcze
52.1g / 59%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Świeżonka ze świeżego mięska

+

Świeżonka ze świeżego mięska

Wróć

Świeżonka ze świeżego mięska

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pink086

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.2  kg
Mięso wieprzowe
60  dag
Wątroba wieprzowa
20  dag
Podgardle
trochę
Przyprawa do mięs
7 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz
6  ząbków
Czosnek
6  kulek
Ziele angielskie
4 
Liść laurowy
trochę
Smalec
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
67.48 g
Węglowodany
12.66 g
Tłuszcze
52.13 g
Wartość energetyczna
802.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Świeżonka jest potrawą serwowaną w wielu regionach Polski. W niektórych kryje się ona pod nazwą świeżanka. Zobacz, jak przygotować to mięsne danie, by podkreślić jego delikatny smak. Świeżonkę ze świeżego mięsa warto podawać wraz z chlebem. Kromki można maczać w aromatycznym i wyrazistym sosie, dzięki czemu danie wydaje się jeszcze bardziej wyraziste i apetyczne.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso (całe) płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Najlepsze mięso wieprzowe to: łopatka, schab, karkówka.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w piórka. Mięso, bez wątróbki, wkładamy do brytfanki, dodajemy tłuszcz, najlepiej smalec, i lekko podsmażamy.
  • Krok 3

    25 min
    Dolewamy trochę wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 4

    1 min
    Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy cebulę i czosnek (zmiażdżony i pokrojony w kosteczkę).
  • Krok 5

    5 min
    Całość dokładnie mieszamy i znowu przykrywamy na około 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i lekko podsmażamy (dodając smalec).
  • Krok 6

    18 min
    Teraz dodajemy wątróbkę i dusimy pod przykryciem. Gdy wątróbka zmięknie, całość doprawiamy. Pamiętajmy, że solą doprawiamy na samym końcu.
  • Krok 7

    1 min
    Propozycja podania, najlepiej smakuje z chlebem. Gdy możemy maczać kromkę chleba w sosie.
Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 1 z 7

Mięso (całe) płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Najlepsze mięso wieprzowe to: łopatka, schab, karkówka.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 2 z 7

Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w piórka. Mięso, bez wątróbki, wkładamy do brytfanki, dodajemy tłuszcz, najlepiej smalec, i lekko podsmażamy.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 3 z 7

Dolewamy trochę wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 4 z 7

Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy cebulę i czosnek (zmiażdżony i pokrojony w kosteczkę).

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 5 z 7

Całość dokładnie mieszamy i znowu przykrywamy na około 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i lekko podsmażamy (dodając smalec).

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 6 z 7

Teraz dodajemy wątróbkę i dusimy pod przykryciem. Gdy wątróbka zmięknie, całość doprawiamy. Pamiętajmy, że solą doprawiamy na samym końcu.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 7 z 7

Propozycja podania, najlepiej smakuje z chlebem. Gdy możemy maczać kromkę chleba w sosie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy gulasz z łopatki

    Domowy gulasz z łopatki

    54 min Średni
  • Karkówka smażona z sosem

    Karkówka smażona z sosem

    3 godz 29 min Średni
  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy
  • Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

    Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu