Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Świeżonka ze świeżego mięska
Dodaj do CookBook

Świeżonka ze świeżego mięska

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pink086
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.2  kg
Mięso wieprzowe
60  dag
Wątroba wieprzowa
20  dag
Podgardle
trochę
Przyprawa do mięs
7 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz
6  ząbków
Czosnek
6  kulek
Ziele angielskie
4 
Liść laurowy
trochę
Smalec
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.7 g
Wartość energetyczna
802.9 kcal
Tłuszcze
52.1 g
Białko
67.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Świeżonka jest potrawą serwowaną w wielu regionach Polski. W niektórych kryje się ona pod nazwą świeżanka. Zobacz, jak przygotować to mięsne danie, by podkreślić jego delikatny smak. Świeżonkę ze świeżego mięsa warto podawać wraz z chlebem. Kromki można maczać w aromatycznym i wyrazistym sosie, dzięki czemu danie wydaje się jeszcze bardziej wyraziste i apetyczne.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso (całe) płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Najlepsze mięso wieprzowe to: łopatka, schab, karkówka.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w piórka. Mięso, bez wątróbki, wkładamy do brytfanki, dodajemy tłuszcz, najlepiej smalec, i lekko podsmażamy.
  • Krok 3

    25 min
    Dolewamy trochę wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 4

    1 min
    Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy cebulę i czosnek (zmiażdżony i pokrojony w kosteczkę).
  • Krok 5

    5 min
    Całość dokładnie mieszamy i znowu przykrywamy na około 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i lekko podsmażamy (dodając smalec).
  • Krok 6

    18 min
    Teraz dodajemy wątróbkę i dusimy pod przykryciem. Gdy wątróbka zmięknie, całość doprawiamy. Pamiętajmy, że solą doprawiamy na samym końcu.
  • Krok 7

    1 min
    Propozycja podania, najlepiej smakuje z chlebem. Gdy możemy maczać kromkę chleba w sosie.
Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 1 z 7

Mięso (całe) płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Najlepsze mięso wieprzowe to: łopatka, schab, karkówka.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 2 z 7

Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w piórka. Mięso, bez wątróbki, wkładamy do brytfanki, dodajemy tłuszcz, najlepiej smalec, i lekko podsmażamy.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 3 z 7

Dolewamy trochę wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 4 z 7

Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy cebulę i czosnek (zmiażdżony i pokrojony w kosteczkę).

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 5 z 7

Całość dokładnie mieszamy i znowu przykrywamy na około 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i lekko podsmażamy (dodając smalec).

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 6 z 7

Teraz dodajemy wątróbkę i dusimy pod przykryciem. Gdy wątróbka zmięknie, całość doprawiamy. Pamiętajmy, że solą doprawiamy na samym końcu.

Świeżonka ze świeżego mięska

Krok 7 z 7

Propozycja podania, najlepiej smakuje z chlebem. Gdy możemy maczać kromkę chleba w sosie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu