Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Warzywa gruntowe

Pomysły na dania z cebulą - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na dania z cebulą. Są tu smakowite kompozycje z mięsem i warzywami, przysmaki z grilla, makarony, zimne sosy i wiele innych.

Przepisy 1478

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

75 ze 100
1 godz 10 min Łatwy

Sos z anchois

15 min Łatwy

Sandacz pieczony z pieczarkami

75 ze 100
1 godz 22 min Łatwy

Surówka z jarmużu i cykorii

23 min Łatwy

Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

35 ze 100
52 min Łatwy

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

100 ze 100
2 godz 56 min Łatwy

Śledzie z jajkiem i majonezem

2 godz 17 min Łatwy

Gołąbki z młodej kapusty

100 ze 100
46 min Łatwy

Kasza jaglana z warzywami

90 ze 100
30 min Łatwy

Falafele

95 ze 100
43 min Łatwy

Zapiekanka z kurczaka z warzywami

75 ze 100
1 godz 37 min Łatwy

Zapiekanka ziemniaczana

80 ze 100
39 min Łatwy

Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

75 ze 100
1 godz 14 min Średni

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

25 ze 100
1 godz 7 min Łatwy

Kuba - kurdyjski przysmak

85 ze 100
1 godz 10 min Łatwy

Prażona cebulka

20 min Łatwy

Zapiekanka pieczarkowa

65 ze 100
1 godz Łatwy

Cukinie z mięsem mielonym, fasolą i ziołami

40 min Łatwy

Marynowane pieczarki faszerowane sałatką jajeczno - serową w sosie Curry Winiary

30 min Łatwy

Zupa tajska z kurczakiem curry

1 godz 25 min Łatwy

Żółty ryż z curry i kurkumą

50 min Łatwy

Żeberka w kapuście

70 ze 100
1 godz 10 min Łatwy

Cukinia zapiekana z pomidorami i fetą

1 godz 1 min Łatwy

Babka ziemniaczana

95 ze 100
2 godz 7 min Łatwy

Leczo z dynią, cukinią i kiełbasą

45 ze 100
32 min Łatwy

Jesienna zapiekanka z makaronem

100 ze 100
1 godz 24 min Łatwy

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

95 ze 100
47 min Łatwy

Kwaśnica po góralsku na żeberkach

43 min Łatwy

Curry z dynią z Bulionem Warzywnym Winiary

65 ze 100
53 min Łatwy

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

55 ze 100
45 min Łatwy

Zapiekane naleśniki z farszem z boczku i sera

40 ze 100
2 godz 50 min Łatwy

Zapiekanka z puree z ziemniaków i mięsa mielonego

70 ze 100
1 godz 40 min Łatwy

Krewetki królewskie z patelni

70 ze 100
52 min Łatwy

Filet z kurczaka w sosie curry

55 ze 100
45 min Łatwy

Kurczak po chińsku

60 ze 100
32 min Łatwy

Ryż z pieczarkami i tuńczykiem

85 ze 100
55 min Łatwy

Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

22 min Łatwy

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

35 ze 100
1 godz 37 min Łatwy

Wegetariański pasztet z soczewicy

100 ze 100
1 godz 37 min Łatwy

Ziemniaki podsmażane z kabaczkiem i pieczarkami

58 min Łatwy

Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem curry WINIARY

85 ze 100
32 min Łatwy

Kolorowe szaszłyki z grilla

85 ze 100
40 min Łatwy

Ogórki w zalewie curry

32 min Łatwy

Udziec z indyka w sosie curry

35 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Curry z kurczakiem i smażonymi ziemniakami

85 ze 100
41 min Łatwy

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

60 ze 100
3 godz 15 min Łatwy

Pulpeciki wołowe z sosem pomidorowym

45 ze 100
45 min Łatwy

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

85 ze 100
1 godz 3 min Łatwy

Śledzie w sosie musztardowym

1 godz 26 min Łatwy

Prosta zupa krem z dyni

1 godz 16 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Cebula i jej niezwykła moc 

Czy wiesz, że prawidłowa nazwa botaniczna tej rośliny to czosnek cebula, gdyż jest to gatunek należący do czosnkowej rodziny? To niezwykłe warzywo prawdopodobnie pochodzi z Azji, a jej rysunki znaleziono na wykopaliskach pochodzących z epoki brązu, czyli sprzed około 5000 r. p.n.e. Cebula była uprawiania i spożywana w dużych ilościach w starożytnym Egipcie i Rzymie. Po odkryciach Kolumba trafiła do Ameryki, gdzie szybko stała się jednym z ważniejszych warzyw. Obecnie cebula uprawiana jest niemal w każdym kraju na świecie. I nic w tym dziwnego, bowiem nie tylko wyróżnia się wyjątkowym smakiem, lecz także ma właściwości lecznicze i medyczne. 

Dania z cebulą w roli głównej 

Na surowo ostra i przyprawiająca o łzy, po podsmażeniu – słodka i aromatyczna. Smak cebuli zmienia się w zależności od sposobu jej przygotowania. Jednak są potrawy, które wprost nie mogą się bez niej obejść. Na przykład klasyczna zupa cebulowa, która wyróżnia się niezwykłym aromatem i delikatnym smakiem. Można ją podawać na wiele sposobów – w formie zupy warzywnej lub aksamitnego kremu. A z czym podajemy zmiksowaną zupę cebulową? Możliwości jest bardzo wiele – chrupiące grzanki zapieczone z serem i szczyptą świeżej natki pietruszki, podsmażone na złoto krążki cebuli, drobny makaron albo cudownie ciągnący się ser camembert. 

Innymi potrawami w których cebula gra pierwsze skrzypce jest pyszna tarta cebulowa na cieście francuskim, aromatyczne cebularze, faszerowane cebule i oczywiście przepyszne krążki cebulowe smażone w cieście. 

Smakołyki z dodatkiem cebuli 

Cebula doskonale podkreśla smak wielu mięs, sałatek oraz zup, dlatego też jest bardzo często dodawana do wielu potraw. Prawdziwy rosół po staropolsku, gotowany na wielu warzywach, musi mieć dodatek podsmażonej na masełku cebuli, która dodaje smaku i intensywniejszego koloru. Podobnie jest z innymi zupami, takimi jak jarzynowa, gulaszowa czy rosyjska solianka. 

Cebulę dodajemy do różnego rodzaju mięs nadziewanych, duszonych, smażonych czy z piekarnika. Jest także ważnym składnikiem tatara z łososia oraz sałatek śledziowych. Warto ją także dodać do farszu, którym nadziewane są tradycyjne pierogi ruskie. Pamiętajmy o tym, by gotowe pierogi okrasić podsmażoną na maśle cebulką i ewentualnie skwarkami, a wtedy nikt nie będzie w stanie im się oprzeć.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu