Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

(0)
2 godz 6 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Magda S
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Kurczak
250  g
Wątróbka drobiowa
300  g
Pieczarki
2 
Cebula
4  łyżek
Bułka tarta
2 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Olej
trochę
Masło
5 
Jajko gotowane na twardo
trochę
Kiełki rzodkwi
10  plastrów
Chleb pszenny
5  łyżeczek
Sos chrzanowy WINIARY
trochę
Pieprz czarny
trochę
Papryka ostra mielona
trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
50.69 g
Węglowodany
19.19 g
Tłuszcze
42.16 g
Wartość energetyczna
681.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

126 min
Krok 1
10 min
Oczyszczonego kurczaka umyć,odzielić mięso od kości.Pokroić na małe kawałki.
Krok 2
20 min
Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na tłuszczu razem z oczyszczonymi i pokrojonymi pieczarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać mięso i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać oczyszczoną wątróbkę oraz bułkę tartą.
Krok 3
10 min
Ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Dodać żurek (proszek) i 2 jajka. Przyprawić solą, pieprzem, papryką do smaku.
Krok 4
5 min
Formę keksową o wymiarach: 28x9 cm natłuścić, obsypać bułką tartą. Wyłożyć drobiową masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do większej formy z gorącą wodą.
Krok 5
80 min
Piec w kąpieli wodnej w tem. 180 st C przez około 80 minut.
Krok 6
1 min
Po ostudzeniu pokroić na porcje. Podać z kromką pieczywa, jajkiem,kiełkami oraz z chrzanowym sosem Winiary.
Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 1 z 6

Oczyszczonego kurczaka umyć,odzielić mięso od kości.Pokroić na małe kawałki.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 2 z 6

Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na tłuszczu razem z oczyszczonymi i pokrojonymi pieczarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać mięso i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać oczyszczoną wątróbkę oraz bułkę tartą.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 3 z 6

Ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Dodać żurek (proszek) i 2 jajka. Przyprawić solą, pieprzem, papryką do smaku.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 4 z 6

Formę keksową o wymiarach: 28x9 cm natłuścić, obsypać bułką tartą. Wyłożyć drobiową masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do większej formy z gorącą wodą.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 5 z 6

Piec w kąpieli wodnej w tem. 180 st C przez około 80 minut.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 6 z 6

Po ostudzeniu pokroić na porcje. Podać z kromką pieczywa, jajkiem,kiełkami oraz z chrzanowym sosem Winiary.

Tak przygotowany pasztet podany z kromką pieczywa, kielkami, jajkiem oraz z pysznym chrzanowym sosem smakuje rewalacyjnie. Każdy kto go spróbuje z pewnością sięgnie po drugi kawałek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha