Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem
Dodaj do CookBook

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

(0)
2 godz 6 min
Średni
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Kurczak
250  g
Wątróbka drobiowa
300  g
Pieczarki
2 
Cebula
4  łyżek
Bułka tarta
2 
Jajko
1  opakowanie
Żurek WINIARY
trochę
Sól
trochę
Olej
trochę
Masło
5 
Jajko gotowane na twardo
trochę
Kiełki rzodkwi
10  plastrów
Chleb pszenny
5  łyżeczek
Sos chrzanowy WINIARY
trochę
Pieprz czarny
trochę
Papryka ostra mielona
trochę
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19 g
Wartość energetyczna
652.4 kcal
Tłuszcze
39 g
Białko
50.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tak przygotowany pasztet podany z kromką pieczywa, kielkami, jajkiem oraz z pysznym chrzanowym sosem smakuje rewalacyjnie. Każdy kto go spróbuje z pewnością sięgnie po drugi kawałek.

Przygotowanie

126 min
  • Krok 1

    10 min
    Oczyszczonego kurczaka umyć,odzielić mięso od kości.Pokroić na małe kawałki.
  • Krok 2

    20 min
    Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na tłuszczu razem z oczyszczonymi i pokrojonymi pieczarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać mięso i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać oczyszczoną wątróbkę oraz bułkę tartą.
  • Krok 3

    10 min
    Ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Dodać żurek (proszek) i 2 jajka. Przyprawić solą, pieprzem, papryką do smaku.
  • Krok 4

    5 min
    Formę keksową o wymiarach: 28x9 cm natłuścić, obsypać bułką tartą. Wyłożyć drobiową masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do większej formy z gorącą wodą.
  • Krok 5

    80 min
    Piec w kąpieli wodnej w tem. 180 st C przez około 80 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Po ostudzeniu pokroić na porcje. Podać z kromką pieczywa, jajkiem,kiełkami oraz z chrzanowym sosem Winiary.
Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 1 z 6

Oczyszczonego kurczaka umyć,odzielić mięso od kości.Pokroić na małe kawałki.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 2 z 6

Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na tłuszczu razem z oczyszczonymi i pokrojonymi pieczarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać mięso i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać oczyszczoną wątróbkę oraz bułkę tartą.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 3 z 6

Ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Dodać żurek (proszek) i 2 jajka. Przyprawić solą, pieprzem, papryką do smaku.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 4 z 6

Formę keksową o wymiarach: 28x9 cm natłuścić, obsypać bułką tartą. Wyłożyć drobiową masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do większej formy z gorącą wodą.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 5 z 6

Piec w kąpieli wodnej w tem. 180 st C przez około 80 minut.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 6 z 6

Po ostudzeniu pokroić na porcje. Podać z kromką pieczywa, jajkiem,kiełkami oraz z chrzanowym sosem Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Pieczenie
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Strogonow drobiowy z papryką

    Strogonow drobiowy z papryką

    1 godz 39 min Średni
  • Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

    Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

    56 min Łatwy
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami

    Pasztet drobiowy ze śliwkami

    1 godz 21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu