Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

(0)
2 godz 6 min
Średni
Autorem przepisu jest Magda S

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Kurczak
250  g
Wątróbka drobiowa
300  g
Pieczarki
2 
Cebula
4  łyżek
Bułka tarta
2 
Jajko
1  opakowanie
Żurek WINIARY
trochę
Sól
trochę
Olej
trochę
Masło
5 
Jajko gotowane na twardo
trochę
Kiełki rzodkwi
10  plastrów
Chleb pszenny
5  łyżeczek
Sos chrzanowy WINIARY
trochę
Pieprz czarny
trochę
Papryka ostra mielona
trochę
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
50.69 g
Węglowodany
19.19 g
Tłuszcze
42.16 g
Wartość energetyczna
681.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tak przygotowany pasztet podany z kromką pieczywa, kielkami, jajkiem oraz z pysznym chrzanowym sosem smakuje rewalacyjnie. Każdy kto go spróbuje z pewnością sięgnie po drugi kawałek.

Przygotowanie

126 min
  • Krok 1

    10 min
    Oczyszczonego kurczaka umyć,odzielić mięso od kości.Pokroić na małe kawałki.
  • Krok 2

    20 min
    Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na tłuszczu razem z oczyszczonymi i pokrojonymi pieczarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać mięso i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać oczyszczoną wątróbkę oraz bułkę tartą.
  • Krok 3

    10 min
    Ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Dodać żurek (proszek) i 2 jajka. Przyprawić solą, pieprzem, papryką do smaku.
  • Krok 4

    5 min
    Formę keksową o wymiarach: 28x9 cm natłuścić, obsypać bułką tartą. Wyłożyć drobiową masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do większej formy z gorącą wodą.
  • Krok 5

    80 min
    Piec w kąpieli wodnej w tem. 180 st C przez około 80 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Po ostudzeniu pokroić na porcje. Podać z kromką pieczywa, jajkiem,kiełkami oraz z chrzanowym sosem Winiary.
Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 1 z 6

Oczyszczonego kurczaka umyć,odzielić mięso od kości.Pokroić na małe kawałki.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 2 z 6

Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na tłuszczu razem z oczyszczonymi i pokrojonymi pieczarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać mięso i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać oczyszczoną wątróbkę oraz bułkę tartą.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 3 z 6

Ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Dodać żurek (proszek) i 2 jajka. Przyprawić solą, pieprzem, papryką do smaku.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 4 z 6

Formę keksową o wymiarach: 28x9 cm natłuścić, obsypać bułką tartą. Wyłożyć drobiową masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do większej formy z gorącą wodą.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 5 z 6

Piec w kąpieli wodnej w tem. 180 st C przez około 80 minut.

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Krok 6 z 6

Po ostudzeniu pokroić na porcje. Podać z kromką pieczywa, jajkiem,kiełkami oraz z chrzanowym sosem Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Dodatek
  • Grzyby
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Pieczenie
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

    Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

    35 min Łatwy
  • Fasolka szparagowa duszona z papryką i pomidorami

    Fasolka szparagowa duszona z papryką i pomidorami

    40 min Łatwy
  • Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią

    Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią

    1 godz 15 min Łatwy
  • Mielone kotleciki pod sosem, paprykowo - pieczarkową kołderką i żółtym serem

    Mielone kotleciki pod sosem, paprykowo - pieczarkową kołderką i żółtym serem

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu