Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem
126min
Łatwy
2 kg
Kurczak
250 g
Wątróbka drobiowa
300 g
Pieczarki
2
Cebula
4 łyżek
Bułka tarta
2
Jajko
1 opakowanie
1 trochę
Sól
1 trochę
Olej
1 trochę
Masło
5
Jajko gotowane na twardo
1 trochę
Kiełki rzodkwi
10 plastrów
Chleb pszenny
5 łyżeczek
Sos chrzanowy WINIARY
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Papryka ostra mielona
1 trochę
Bułka tarta
.
Wartości odżywcze
Białko
50.69 g
Węglowodany
19.19 g
Tłuszcze
42.16 g
Wartość energetyczna
681.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
126 min
Krok 1
10 min
Oczyszczonego kurczaka umyć,odzielić mięso od kości.Pokroić na małe kawałki.
Krok 2
20 min
Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na tłuszczu razem z oczyszczonymi i pokrojonymi pieczarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać mięso i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać oczyszczoną wątróbkę oraz bułkę tartą.
Krok 3
10 min
Ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Dodać żurek (proszek) i 2 jajka. Przyprawić solą, pieprzem, papryką do smaku.
Krok 4
5 min
Formę keksową o wymiarach: 28x9 cm natłuścić, obsypać bułką tartą. Wyłożyć drobiową masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do większej formy z gorącą wodą.
Krok 5
80 min
Piec w kąpieli wodnej w tem. 180 st C przez około 80 minut.
Krok 6
1 min
Po ostudzeniu pokroić na porcje. Podać z kromką pieczywa, jajkiem,kiełkami oraz z chrzanowym sosem Winiary.
Tak przygotowany pasztet podany z kromką pieczywa, kielkami, jajkiem oraz z pysznym chrzanowym sosem smakuje rewalacyjnie. Każdy kto go spróbuje z pewnością sięgnie po drugi kawałek.
Komentarze 0