Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Strogonow drobiowy z papryką
Strogonow drobiowy z papryką
Strogonow drobiowy z papryką
Strogonow drobiowy z papryką
Dodaj do CookBook

Strogonow drobiowy z papryką

(0)
1 godz 39 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Skrzydełka z kurczaka
1 
Por (biała część)
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
2 
Duża pierś z kurczaka
2 
Papryka czerwona
1 
Liść laurowy
trochę
Ziarno ziela angielskiego
1 
Czerwona cebula
1 
Biała cebula
3  ząbków
Czosnek
180  g
Marchewka
trochę
Suszone grzyby
2  puszek
Pomidory
3  łyżek
Oliwa
1 
Papryczka chili
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
trochę
Sól czosnkowa
1  szczypta
Pieprz ziołowy
5  plastrów
Razowy chleb
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.5 g
Wartość energetyczna
416.3 kcal
Tłuszcze
17 g
Białko
34.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W tym roku to właśnie Tobie przypadło w udziale zorganizowanie zabawy sylwestrowej? Zastanawiasz się, w jaki sposób skomponować menu, aby nie musieć spędzić w kuchni całego weekendu a jednocześnie dogodzić gościom? Szukasz pomysłu na coś względnie prostego, sycącego i łatwego do przygotowania? Strogonow drobiowy z papryką okaże się strzałem w dziesiątkę! Nie zdziw się, kiedy goście zagadną Cię o przepis.

W zależności od preferencji smakowych danie możesz doprawić papryką słodką lub ostrą. Strogonow drobiowy z papryką skutecznie zaspokoi głód wszystkich balowników. Po zjedzeniu pełnej miski powinna wrócić energia do tańczenia. Z odpowiednim posiłkiem energetycznym, zabawa do białego rana gwarantowana!

Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji zupy.


Sprawdź również inne nasze pomysły na sylwestrowe menu!

  • Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką

  • Bułeczki z pieczarkami do barszczu

  • Flaczki wegetariańskie z boczniakiem

Przygotowanie

99 min
  • Krok 1

    2 min
    Marchewki, pietruszki i selera obrać. Pokroić na mniejsze części.
  • Krok 2

    1 min
    Skrzydełka i pora umyć. Usunąć końcówki pora.
  • Krok 3

    50 min
    Tak przygotowane warzywa włożyć do garnka. Zalać ok. 1 litrem wody, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 40 – 50 minut. W międzyczasie cebule obrać, pokroić w piórka. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić je w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, pamiętając o usunięciu pesteczek. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki. Zasypać solą czosnkową i pieprzem ziołowym.
  • Krok 4

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać posiekaną papryczkę chilli i paprykę. Chwilkę podsmażyć.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie dodać kawałki kurczaka kurkumę oraz słodką paprykę. Wymieszać. Podsmażyć aż mięso się zrumieni.
  • Krok 6

    3 min
    Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce.
  • Krok 7

    2 min
    Złociste kawałki kurczaka z cebulą i czosnkiem zalać bulionem.
  • Krok 8

    20 min
    Dodać pomidory oraz suszone grzyby. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut.
  • Krok 9

    5 min
    Na zakończenie dodać pokrojone marchewki i pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 10

    1 min
    Strogonow podawać z kromką razowego chleba.
Strogonow drobiowy z papryką

Krok 1 z 10

Marchewki, pietruszki i selera obrać. Pokroić na mniejsze części.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 2 z 10

Skrzydełka i pora umyć. Usunąć końcówki pora.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 3 z 10

Tak przygotowane warzywa włożyć do garnka. Zalać ok. 1 litrem wody, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 40 – 50 minut. W międzyczasie cebule obrać, pokroić w piórka. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić je w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, pamiętając o usunięciu pesteczek. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki. Zasypać solą czosnkową i pieprzem ziołowym.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 4 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać posiekaną papryczkę chilli i paprykę. Chwilkę podsmażyć.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 5 z 10

Następnie dodać kawałki kurczaka kurkumę oraz słodką paprykę. Wymieszać. Podsmażyć aż mięso się zrumieni.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 6 z 10

Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 7 z 10

Złociste kawałki kurczaka z cebulą i czosnkiem zalać bulionem.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 8 z 10

Dodać pomidory oraz suszone grzyby. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 9 z 10

Na zakończenie dodać pokrojone marchewki i pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 10 z 10

Strogonow podawać z kromką razowego chleba.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Boeuf Strogonow wieprzowo-wołowy

    Boeuf Strogonow wieprzowo-wołowy

    43 min Łatwy
  • Boeuf Strogonow wołowy

    Boeuf Strogonow wołowy

    56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu