Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Strogonow drobiowy z papryką

0
1 godz 39 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Skrzydełka z kurczaka
1 
Por (biała część)
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
2 
Duża pierś z kurczaka
2 
Papryka czerwona
1 
Liść laurowy
trochę
Ziarno ziela angielskiego
1 
Czerwona cebula
1 
Biała cebula
3  ząbków
3 
Marchewka
trochę
Suszone grzyby
2  puszek
Pomidory
3  łyżek
Oliwa
1 
Papryczka chili
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
trochę
Sól czosnkowa
1  szczypta
Pieprz ziołowy
5  plastrów
Razowy chleb

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
34.04 g
Węglowodany
31.15 g
Tłuszcze
16.98 g
Wartość energetyczna
413.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

99 min
Krok 1
2 min
Marchewki, pietruszki i selera obrać. Pokroić na mniejsze części.
Krok 2
1 min
Skrzydełka i pora umyć. Usunąć końcówki pora.
Krok 3
50 min
Tak przygotowane warzywa włożyć do garnka. Zalać ok. 1 litrem wody, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 40 – 50 minut. W międzyczasie cebule obrać, pokroić w piórka. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić je w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, pamiętając o usunięciu pesteczek. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki. Zasypać solą czosnkową i pieprzem ziołowym.
Krok 4
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać posiekaną papryczkę chilli i paprykę. Chwilkę podsmażyć.
Krok 5
10 min
Następnie dodać kawałki kurczaka kurkumę oraz słodką paprykę. Wymieszać. Podsmażyć aż mięso się zrumieni.
Krok 6
3 min
Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce.
Krok 7
2 min
Złociste kawałki kurczaka z cebulą i czosnkiem zalać bulionem.
Krok 8
20 min
Dodać pomidory oraz suszone grzyby. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut.
Krok 9
5 min
Na zakończenie dodać pokrojone marchewki i pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 10
1 min
Strogonow podawać z kromką razowego chleba.
Strogonow drobiowy z papryką

Krok 1 z 10

Marchewki, pietruszki i selera obrać. Pokroić na mniejsze części.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 2 z 10

Skrzydełka i pora umyć. Usunąć końcówki pora.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 3 z 10

Tak przygotowane warzywa włożyć do garnka. Zalać ok. 1 litrem wody, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 40 – 50 minut. W międzyczasie cebule obrać, pokroić w piórka. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić je w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, pamiętając o usunięciu pesteczek. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki. Zasypać solą czosnkową i pieprzem ziołowym.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 4 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać posiekaną papryczkę chilli i paprykę. Chwilkę podsmażyć.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 5 z 10

Następnie dodać kawałki kurczaka kurkumę oraz słodką paprykę. Wymieszać. Podsmażyć aż mięso się zrumieni.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 6 z 10

Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 7 z 10

Złociste kawałki kurczaka z cebulą i czosnkiem zalać bulionem.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 8 z 10

Dodać pomidory oraz suszone grzyby. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 9 z 10

Na zakończenie dodać pokrojone marchewki i pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Strogonow drobiowy z papryką

Krok 10 z 10

Strogonow podawać z kromką razowego chleba.

W tym roku to właśnie Tobie przypadło w udziale zorganizowanie zabawy sylwestrowej? Zastanawiasz się, w jaki sposób skomponować menu, aby nie musieć spędzić w kuchni całego weekendu a jednocześnie dogodzić gościom? Szukasz pomysłu na coś względnie prostego, sycącego i łatwego do przygotowania? Strogonow drobiowy z papryką okaże się strzałem w dziesiątkę! Nie zdziw się, kiedy goście zagadną Cię o przepis.

W zależności od preferencji smakowych danie możesz doprawić papryką słodką lub ostrą. Strogonow drobiowy z papryką skutecznie zaspokoi głód wszystkich balowników. Po zjedzeniu pełnej miski powinna wrócić energia do tańczenia. Z odpowiednim posiłkiem energetycznym, zabawa do białego rana gwarantowana!

Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji zupy.


Sprawdź również inne nasze pomysły na sylwestrowe menu!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika