Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
kielbasa

Przepisy na potrawy z chorizo

Pikantne i intensywne w smaku chorizo to świetny dodatek nie tylko do typowo hiszpańskich potraw. Sprawdź, jakie dania nabiorą wyjątkowego smaku z dodatkiem tej aromatycznej kiełbasy. 

Przepisy 19
Paella z owocami morza

Paella z owocami morza

55
48 min Łatwy
Gnocchi z chorizo

Gnocchi z chorizo

50
1 godz 15 min Łatwy
Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

56 min Łatwy
Zupa grochowa z pieczoną papryką i chorizo

Zupa grochowa z pieczoną papryką i chorizo

17 min Łatwy
Spaghetti aglio e olio z chorizo

Spaghetti aglio e olio z chorizo

55
19 min Łatwy
Makaron z brokułami i chorizo

Makaron z brokułami i chorizo

75
21 min Łatwy
Pieczone warzywa z ziemniakami i chorizo

Pieczone warzywa z ziemniakami i chorizo

45
51 min Łatwy
Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo

Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo

45 min Łatwy
Risotto z groszkiem i chorizo

Risotto z groszkiem i chorizo

70
25 min Łatwy
Paella zero waste z polskimi dodatkami

Paella zero waste z polskimi dodatkami

65
1 godz Łatwy
Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

75
30 min Średni
Leczo z cukinią i chorizo

Leczo z cukinią i chorizo

55
27 min Średni
Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

90
1 godz Łatwy
Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

80
1 godz 2 min Łatwy
Paprykowy gulasz wołowy z pikantnym chorizo

Paprykowy gulasz wołowy z pikantnym chorizo

55
1 godz 46 min Łatwy
Street foodowa pizza w 3 smakach

Street foodowa pizza w 3 smakach

50
1 godz 12 min Łatwy
Świeży makaron z warzywami i chorizo

Świeży makaron z warzywami i chorizo

75
1 godz 2 min Łatwy
Pikantna zupa fasolowa

Pikantna zupa fasolowa

45 min Średni
Sałatka ziemniaczana z chorizo

Sałatka ziemniaczana z chorizo

41 min Łatwy

Chorizo – hiszpański specjał 

Każdy kto lubi dania kuchni hiszpańskiej na pewno doskonale zna chorizo – charakterystyczną kiełbasę wieprzową z dużą ilością wędzonej papryki. Ostrość tego specjału zależy oczywiście od rodzaju papryk w proszku, jakie zostaną dodane podczas produkcji. Chorizo charakteryzuje się intensywnym aromatem, jest zwarte, dość twarde, lekko kwaskowate w smaku, a dzięki kilkutygodniowemu suszeniu jego skórkę nieraz pokrywa biały nalot. Dodana do potraw kiełbasa nie tylko nadaje im wyjątkowego, lekko dymnego aromatu, lecz także pomarańczowy lub jasnoczerwony kolor. 

Do jakich dań najczęściej wykorzystuje się pyszne chorizo? Jest ona idealnym dodatkiem do leczo, sałatek, makaronów, zapiekanek. Często można ją znaleźć w tapas – niewielkich przekąskach podawanych w hiszpańskich barach i restauracjach. Dorzucona zaś do porannej jajecznicy czy omletu w kilka chwil zamieni potrawę w zdecydowanie bardziej pikantną, wyrazistą i egzotyczną. 

Pachnąca upalnym latem paella 

W gorącej Hiszpanii często przygotowywana jest paella – danie z patelni przyrządzone na bazie ryżu z dodatkiem szafranu, świeżych ziół oraz przeróżnych dodatków (chorizo, owoce morza, królik, drób, warzywa). Potrawa podawana jest jako danie główne w metalowej, dużej, głębszej patelni z dwoma uchwytami. Najczęściej spożywa się ją na obiad, bezpośrednio z naczynia, w którym została przygotowana. Przygotowując paellę (np. z kurczakiem i kiełbasą), warto pamiętać o tym, by ryż wchłonął cały dolewany bulion drobiowy, dzięki czemu cała potrawa będzie jeszcze smaczniejsza. 

Pyszne zupy z chorizo 

Hiszpańska kiełbasa jest także częstym dodatkiem do zup i gulaszy, nadając im paprykowego, pikantnego smaku. Mając pod ręką kawałek chorizo, warto przygotować gęsty krem z papryki, który swoim orzeźwiającym smakiem i niezwykłym zapachem świeżego rozmarynu skusi każdego do spróbowania. Zwolennicy ostrych potraw na pewno pokochają popularną w Meksyku zupę fasolową, która doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Pokrojone w cienkie plasterki a następnie wysuszone w piekarniku chorizo jest doskonałym dodatkiem do różnorodnych zup, np. klasycznego żurku albo kremu pomidorowego. Chrupiące i pikantne chipsy w zupie sprawią, że zarówno dzieci, jak i dorośli chętnie sięgną po znane danie w nowej odsłonie. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu