Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
kielbasa

Przepisy na potrawy z chorizo

Pikantne i intensywne w smaku chorizo to świetny dodatek nie tylko do typowo hiszpańskich potraw. Sprawdź, jakie dania nabiorą wyjątkowego smaku z dodatkiem tej aromatycznej kiełbasy. 

Przepisy 16

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

90 ze 100
1 godz Łatwy
Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

56 min Łatwy
Zupa grochowa z pieczoną papryką i chorizo

Zupa grochowa z pieczoną papryką i chorizo

17 min Łatwy
Pieczone warzywa z ziemniakami i chorizo

Pieczone warzywa z ziemniakami i chorizo

45 ze 100
51 min Łatwy
Spaghetti aglio e olio z chorizo

Spaghetti aglio e olio z chorizo

55 ze 100
19 min Łatwy
Makaron z brokułami i chorizo

Makaron z brokułami i chorizo

75 ze 100
21 min Łatwy
Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo

Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo

45 min Łatwy
Paella zero waste z polskimi dodatkami

Paella zero waste z polskimi dodatkami

65 ze 100
1 godz Łatwy
Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

80 ze 100
1 godz 2 min Łatwy
Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

75 ze 100
30 min Średni
Risotto z groszkiem i chorizo

Risotto z groszkiem i chorizo

70 ze 100
25 min Łatwy
Pikantna zupa fasolowa

Pikantna zupa fasolowa

45 min Średni
Świeży makaron z warzywami i chorizo

Świeży makaron z warzywami i chorizo

75 ze 100
1 godz 2 min Łatwy
Street foodowa pizza w 3 smakach

Street foodowa pizza w 3 smakach

50 ze 100
1 godz 12 min Łatwy
Sałatka ziemniaczana z chorizo

Sałatka ziemniaczana z chorizo

41 min Łatwy
Paprykowy gulasz wołowy z pikantnym chorizo

Paprykowy gulasz wołowy z pikantnym chorizo

55 ze 100
1 godz 46 min Łatwy

Chorizo – hiszpański specjał 

Każdy kto lubi dania kuchni hiszpańskiej na pewno doskonale zna chorizo – charakterystyczną kiełbasę wieprzową z dużą ilością wędzonej papryki. Ostrość tego specjału zależy oczywiście od rodzaju papryk w proszku, jakie zostaną dodane podczas produkcji. Chorizo charakteryzuje się intensywnym aromatem, jest zwarte, dość twarde, lekko kwaskowate w smaku, a dzięki kilkutygodniowemu suszeniu jego skórkę nieraz pokrywa biały nalot. Dodana do potraw kiełbasa nie tylko nadaje im wyjątkowego, lekko dymnego aromatu, lecz także pomarańczowy lub jasnoczerwony kolor. 

Do jakich dań najczęściej wykorzystuje się pyszne chorizo? Jest ona idealnym dodatkiem do leczo, sałatek, makaronów, zapiekanek. Często można ją znaleźć w tapas – niewielkich przekąskach podawanych w hiszpańskich barach i restauracjach. Dorzucona zaś do porannej jajecznicy czy omletu w kilka chwil zamieni potrawę w zdecydowanie bardziej pikantną, wyrazistą i egzotyczną. 

Pachnąca upalnym latem paella 

W gorącej Hiszpanii często przygotowywana jest paella – danie z patelni przyrządzone na bazie ryżu z dodatkiem szafranu, świeżych ziół oraz przeróżnych dodatków (chorizo, owoce morza, królik, drób, warzywa). Potrawa podawana jest jako danie główne w metalowej, dużej, głębszej patelni z dwoma uchwytami. Najczęściej spożywa się ją na obiad, bezpośrednio z naczynia, w którym została przygotowana. Przygotowując paellę (np. z kurczakiem i kiełbasą), warto pamiętać o tym, by ryż wchłonął cały dolewany bulion drobiowy, dzięki czemu cała potrawa będzie jeszcze smaczniejsza. 

Pyszne zupy z chorizo 

Hiszpańska kiełbasa jest także częstym dodatkiem do zup i gulaszy, nadając im paprykowego, pikantnego smaku. Mając pod ręką kawałek chorizo, warto przygotować gęsty krem z papryki, który swoim orzeźwiającym smakiem i niezwykłym zapachem świeżego rozmarynu skusi każdego do spróbowania. Zwolennicy ostrych potraw na pewno pokochają popularną w Meksyku zupę fasolową, która doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Pokrojone w cienkie plasterki a następnie wysuszone w piekarniku chorizo jest doskonałym dodatkiem do różnorodnych zup, np. klasycznego żurku albo kremu pomidorowego. Chrupiące i pikantne chipsy w zupie sprawią, że zarówno dzieci, jak i dorośli chętnie sięgną po znane danie w nowej odsłonie. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu