Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

0
62 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Sos Boloński Italia WINIARY
2 
Pierś Z Kurczaka
200 g
Chorizo
2 
Cebula
1 
Papryka czerwona
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
300 g
Makaron Penne
2 łyżeczek
Oregano
4 gałązek
Tymianek świeży
0.5 pęczek
Bazylia świeża
0.5 pęczek
Pietruszka
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Ser, parmezan, tarty
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
746.92 kcal
Białko
45.63 g
Węglowodany
65.98 g
Tłuszcze
35.22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
5 min
Kiełbasę chorizo pokrój w plastry o grubości 0,5 centymetra i przesmaż na wolnym ogniu tak, aby wytopiło się choć trochę tłuszczu.
Krok 2
10 min
Filety z kurczaka pokrój w grube słupki. Cebule obierz i pokrój w piórka.
Krok 3
10 min
Usmażone plastry kiełbasy odkładaj, a na wytopionym tłuszczu smaż cebulę. Po chwili dodaj pokrojonego kurczaka.
Krok 4
5 min
Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Krok 5
3 min
Pod koniec smażenia dodaj przesmażone plasterki kiełbasy oraz świeżą paprykę pokrojoną w paski.
Krok 6
10 min
Zagotuj wodę, delikatnie ją osól i dodaj makaron. Gdy będzie się gotował na półtwardo, zacznij przygotowywać sos.
Krok 7
5 min
Zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając.
Krok 8
2 min
Przygotowany sos dodaj do kurczaków z papryką i kiełbasą.
Krok 9
5 min
Listki świeżych ziół pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z dobrej jakości oliwą z oliwek.
Krok 10
2 min
Na głęboki talerz nałóż porcje ugotowanego makaronu.
Krok 11
3 min
Dodaj potrawkę z kurczaka.
Krok 12
2 min
Całość posypuj startym parmezanem, a na wierzch ułóż mieszankę listków ziół wymieszanych z oliwą z oliwek.
Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Krok 1 z 12

Kiełbasę chorizo pokrój w plastry o grubości 0,5 centymetra i przesmaż na wolnym ogniu tak, aby wytopiło się choć trochę tłuszczu.

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Krok 2 z 12

Filety z kurczaka pokrój w grube słupki. Cebule obierz i pokrój w piórka.

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Krok 3 z 12

Usmażone plastry kiełbasy odkładaj, a na wytopionym tłuszczu smaż cebulę. Po chwili dodaj pokrojonego kurczaka.

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Krok 4 z 12

Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Krok 5 z 12

Pod koniec smażenia dodaj przesmażone plasterki kiełbasy oraz świeżą paprykę pokrojoną w paski.

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Krok 6 z 12

Zagotuj wodę, delikatnie ją osól i dodaj makaron. Gdy będzie się gotował na półtwardo, zacznij przygotowywać sos.

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Krok 7 z 12

Zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając.

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Krok 8 z 12

Przygotowany sos dodaj do kurczaków z papryką i kiełbasą.

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Krok 9 z 12

Listki świeżych ziół pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z dobrej jakości oliwą z oliwek.

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Krok 10 z 12

Na głęboki talerz nałóż porcje ugotowanego makaronu.

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Krok 11 z 12

Dodaj potrawkę z kurczaka.

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Krok 12 z 12

Całość posypuj startym parmezanem, a na wierzch ułóż mieszankę listków ziół wymieszanych z oliwą z oliwek.

Danie dla miłośników hiszpańskiego chorizo: pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka. Przyrządzamy ją z kawałków fileta, smażonych z plasterkami kiełbasy chorizo i kawałkami czerwonej papryki. Mięsno-paprykową potrawkę mieszamy z Sosem bolońskim Italia i serwujemy na porcji makaronu penne, udekorowaną startym parmezanem oraz mieszanką świeżych ziół z oliwą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika