Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto: do miski wsyp drożdże oraz dodaj letnią wodę i szczyptę cukru. Całość wymieszaj. Dodaj mąkę oraz sól i całość dokładnie zagnieć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto podziel na części (w zależności od gustu można robić osobne paski lub rozwałkować na duży prostokąt i pociąć już po upieczeniu) i posmaruj oliwą.
Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy na długie prostokąty lub na jeden duży.
Każdy kawałek smarujemy sosem i układamy dodatki jak poniżej na każdej z części:
1. Sos BBQ, ser cheddar, kolorowa papryka, kiełbaska chorizo
2. Sos boloński, mozzarella, bazylia, pomidorki koktajlowe
3. Sos boloński, ser gouda, ziemniak ugotowany w plastrach, zielony groszek, boczek wędzony
Pieczemy ok. 15-20 minut w 230 stopniach (termoobieg i dolna grzałka), najlepiej na dnie piekarnika.
Jeśli jesteś ciekaw, jak smakuje alternatywa dla pizzy, wypróbuj ten <u><a href="https://www.winiary.pl/przepis.aspx/141268/podplomyk">przepis na podpłomyki</a></u>. Ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu.