Street foodowa pizza w 3 smakach
72min
Łatwy
2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 opakowanie
Drożdże suszone
1 szczypta
Sól
1 szklanka
Woda
1 opakowanie
Sos Boloński Italia WINIARY
40 g
Sos pomidorowy, sos chili, butelkowany, z solą
100 g
Ser cheddar
0.5
Papryka czerwona
100 g
Chorizo
100 g
Mozzarella
0.5 pęczek
Bazylia świeża
6
Pomidory Koktajlowe
100 g
Ser gouda
1
Ziemniaki
0.5 puszka
Zielony groszek
50 g
Boczek wędzony
.
Wartości odżywcze
Białko
24.96 g
Węglowodany
39.88 g
Tłuszcze
25.54 g
Wartość energetyczna
479.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
72 min
Krok 1
10 min
Ciasto: do miski wsyp drożdże oraz dodaj letnią wodę i szczyptę cukru. Całość wymieszaj. Dodaj mąkę oraz sól i całość dokładnie zagnieć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto podziel na części (w zależności od gustu można robić osobne paski lub rozwałkować na duży prostokąt i pociąć już po upieczeniu) i posmaruj oliwą.
Krok 2
30 min
Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy na długie prostokąty lub na jeden duży.
Krok 3
1 min
Każdy kawałek smarujemy sosem i układamy dodatki jak poniżej na każdej z części:
Krok 4
2 min
1. Sos BBQ, ser cheddar, kolorowa papryka, kiełbaska chorizo
Krok 5
2 min
2. Sos boloński, mozzarella, bazylia, pomidorki koktajlowe
Krok 6
2 min
3. Sos boloński, ser gouda, ziemniak ugotowany w plastrach, zielony groszek, boczek wędzony
Krok 6
25 min
Pieczemy ok. 15-20 minut w 230 stopniach (termoobieg i dolna grzałka), najlepiej na dnie piekarnika.
Krok 7
0 min
Jeśli jesteś ciekaw, jak smakuje alternatywa dla pizzy, wypróbuj ten <u><a href="https://www.winiary.pl/przepis.aspx/141268/podplomyk">przepis na podpłomyki</a></u>. Ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu.
Komentarze 0