Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pikantna zupa fasolowa

Pikantna zupa fasolowa

(3)
45min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  ząbków
Czosnek
2 
Zupa fasolowa Nasza Specjalność WINIARY
2 
Papryka
180  g
Marchewka
4 
Ziemniaki
20  dag
Chorizo
3  łyżek
Olej
trochę
Sól
trochę
Papryka mielona
trochę
Majeranek
1  puszka
Czerwona fasola
trochę
Pieprz
1 
Cebula
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.66 g
Węglowodany
20.2 g
Tłuszcze
21.68 g
Wartość energetyczna
379.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zapraszamy w podróż po kolorowym Meksyku, gdzie kulinarny prym wiodą papryka, pomidor i fasola. Przygotuj z nami pikantną zupę fasolową pełną meksykańskich smaków i aromatów – różnokolorowych papryk, czerwonej fasoli, pikantnej kiełbasy i mielonej papryki do smaku. Dla miłośników polskiej kuchni również nie brak tu rarytasów – do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Pikantna zupa fasolowa to rozgrzewający wywar i jednocześnie solidna dawka energii.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    3 min
    Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  • Krok 2

    5 min
    Różnokolorowe papryki oczyść z pestek i białych błon, pokrój w paski.
  • Krok 3

    5 min
    Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  • Krok 4

    5 min
    W garnku z grubym dnem rozgrzej ok. 3 łyżek oleju. Wrzuć czosnek, podsmaż, aż zacznie ciemnieć. Dołóż cebulę, przesmaż aż zacznie mięknąć.
  • Krok 5

    3 min
    Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę, mieszając podsmaż ok. 3 min.
  • Krok 6

    3 min
    Następnie włóż papryki i plasterki kiełbasy i zamieszaj. Oprósz przyprawami, podduś ok. 3 min.
  • Krok 7

    10 min
    Zalej 1 l gorącej wody, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10 min.
  • Krok 8

    7 min
    Zawartość opakowań zupy fasolowej rozprowadź w 1/2 l wody, mieszając wlej do garnka. Od momentu wrzenia gotuj ok. 7 min, często mieszając.
  • Krok 9

    1 min
    Przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
  • Krok 10

    3 min
    Na koniec można dodać osączoną z zalewy fasolę i mocno całość zagrzać, nie dopuszczając do zagotowania.
Pikantna zupa fasolowa

Krok 1 z 10

Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w cienkie piórka.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 2 z 10

Różnokolorowe papryki oczyść z pestek i białych błon, pokrój w paski.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 3 z 10

Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 4 z 10

W garnku z grubym dnem rozgrzej ok. 3 łyżek oleju. Wrzuć czosnek, podsmaż, aż zacznie ciemnieć. Dołóż cebulę, przesmaż aż zacznie mięknąć.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 5 z 10

Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę, mieszając podsmaż ok. 3 min.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 6 z 10

Następnie włóż papryki i plasterki kiełbasy i zamieszaj. Oprósz przyprawami, podduś ok. 3 min.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 7 z 10

Zalej 1 l gorącej wody, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10 min.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 8 z 10

Zawartość opakowań zupy fasolowej rozprowadź w 1/2 l wody, mieszając wlej do garnka. Od momentu wrzenia gotuj ok. 7 min, często mieszając.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 9 z 10

Przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 10 z 10

Na koniec można dodać osączoną z zalewy fasolę i mocno całość zagrzać, nie dopuszczając do zagotowania.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Jesień
  • Kuchnia meksykańska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    20 min Łatwy
  • Ogórkowa z mięsem i ryżem

    Ogórkowa z mięsem i ryżem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Grochówka wojskowa - Przepis

    Grochówka wojskowa - Przepis

    55 min Łatwy
  • Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

    Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

    13 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu