Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantna zupa fasolowa

(3)
45min
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  ząbków
2 
Papryka
180  g
Marchewka
4 
Ziemniaki
20  dag
Chorizo
3  łyżek
Olej
trochę
Sól
trochę
Papryka mielona
trochę
Majeranek
1  puszka
Czerwona fasola
trochę
Pieprz
1 
Cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.64 g
Węglowodany
18.83 g
Tłuszcze
21.68 g
Wartość energetyczna
376.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
3 min
Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
Krok 2
5 min
Różnokolorowe papryki oczyść z pestek i białych błon, pokrój w paski.
Krok 3
5 min
Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
Krok 4
5 min
W garnku z grubym dnem rozgrzej ok. 3 łyżek oleju. Wrzuć czosnek, podsmaż, aż zacznie ciemnieć. Dołóż cebulę, przesmaż aż zacznie mięknąć.
Krok 5
3 min
Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę, mieszając podsmaż ok. 3 min.
Krok 6
3 min
Następnie włóż papryki i plasterki kiełbasy i zamieszaj. Oprósz przyprawami, podduś ok. 3 min.
Krok 7
10 min
Zalej 1 l gorącej wody, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10 min.
Krok 8
7 min
Zawartość opakowań zupy fasolowej rozprowadź w 1/2 l wody, mieszając wlej do garnka. Od momentu wrzenia gotuj ok. 7 min, często mieszając.
Krok 9
1 min
Przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Krok 10
3 min
Na koniec można dodać osączoną z zalewy fasolę i mocno całość zagrzać, nie dopuszczając do zagotowania.
Pikantna zupa fasolowa

Krok 1 z 10

Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w cienkie piórka.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 2 z 10

Różnokolorowe papryki oczyść z pestek i białych błon, pokrój w paski.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 3 z 10

Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 4 z 10

W garnku z grubym dnem rozgrzej ok. 3 łyżek oleju. Wrzuć czosnek, podsmaż, aż zacznie ciemnieć. Dołóż cebulę, przesmaż aż zacznie mięknąć.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 5 z 10

Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę, mieszając podsmaż ok. 3 min.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 6 z 10

Następnie włóż papryki i plasterki kiełbasy i zamieszaj. Oprósz przyprawami, podduś ok. 3 min.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 7 z 10

Zalej 1 l gorącej wody, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10 min.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 8 z 10

Zawartość opakowań zupy fasolowej rozprowadź w 1/2 l wody, mieszając wlej do garnka. Od momentu wrzenia gotuj ok. 7 min, często mieszając.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 9 z 10

Przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

Pikantna zupa fasolowa

Krok 10 z 10

Na koniec można dodać osączoną z zalewy fasolę i mocno całość zagrzać, nie dopuszczając do zagotowania.

Zapraszamy w podróż po kolorowym Meksyku, gdzie kulinarny prym wiodą papryka, pomidor i fasola. Przygotuj z nami pikantną zupę fasolową pełną meksykańskich smaków i aromatów – różnokolorowych papryk, czerwonej fasoli, pikantnej kiełbasy i mielonej papryki do smaku. Dla miłośników polskiej kuchni również nie brak tu rarytasów – do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Pikantna zupa fasolowa to rozgrzewający wywar i jednocześnie solidna dawka energii.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 02/01/2021 - 18:29 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 02/01/2021 - 18:29 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 02/01/2021 - 18:29 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha