Pikantna zupa fasolowa
45min
Średni
4 ząbków
Czosnek
2
Papryka
3
Marchewka
4
Ziemniaki
20 dag
Chorizo
3 łyżek
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Papryka mielona
1 trochę
Majeranek
1 puszka
Czerwona fasola
1 trochę
Pieprz
1
Cebula
.
Wartości odżywcze
Białko
15.64 g
Węglowodany
18.83 g
Tłuszcze
21.68 g
Wartość energetyczna
376.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
3 min
Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
Krok 2
5 min
Różnokolorowe papryki oczyść z pestek i białych błon, pokrój w paski.
Krok 3
5 min
Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
Krok 4
5 min
W garnku z grubym dnem rozgrzej ok. 3 łyżek oleju. Wrzuć czosnek, podsmaż, aż zacznie ciemnieć. Dołóż cebulę, przesmaż aż zacznie mięknąć.
Krok 5
3 min
Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę, mieszając podsmaż ok. 3 min.
Krok 6
3 min
Następnie włóż papryki i plasterki kiełbasy i zamieszaj. Oprósz przyprawami, podduś ok. 3 min.
Krok 7
10 min
Zalej 1 l gorącej wody, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10 min.
Krok 8
7 min
Zawartość opakowań zupy fasolowej rozprowadź w 1/2 l wody, mieszając wlej do garnka. Od momentu wrzenia gotuj ok. 7 min, często mieszając.
Krok 9
1 min
Przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Krok 10
3 min
Na koniec można dodać osączoną z zalewy fasolę i mocno całość zagrzać, nie dopuszczając do zagotowania.
Zapraszamy w podróż po kolorowym Meksyku, gdzie kulinarny prym wiodą papryka, pomidor i fasola. Przygotuj z nami pikantną zupę fasolową pełną meksykańskich smaków i aromatów – różnokolorowych papryk, czerwonej fasoli, pikantnej kiełbasy i mielonej papryki do smaku. Dla miłośników polskiej kuchni również nie brak tu rarytasów – do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Pikantna zupa fasolowa to rozgrzewający wywar i jednocześnie solidna dawka energii.
Komentarze 0