Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
mięso przetworzone

Pomysły na potrawy z salami

Salami można dodać do wszystkiego. Świetnie smakuje na zimno – w kanapkach, sałatkach, ale też na ciepło – w jajecznicy, w zapiekankach, z makaronem i na pizzy.

Przepisy 13

Pizza z tortilli

Pizza z tortilli

65 ze 100
30 min Łatwy
Minipizze z tortilli

Minipizze z tortilli

22 min Łatwy
Pide

Pide

45 min Średni
Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

65 ze 100
1 godz 34 min Łatwy
Szybkie tosty z opiekacza

Szybkie tosty z opiekacza

8 min Łatwy
Zapiekanki domowej roboty

Zapiekanki domowej roboty

47 min Łatwy
Nadziewany kotlet schabowy

Nadziewany kotlet schabowy

35 ze 100
1 godz 17 min Łatwy
Sałatka włoska

Sałatka włoska

20 min Łatwy
Pizza z salami

Pizza z salami

45 min Łatwy
Domowa pizza pepperoni

Domowa pizza pepperoni

50 ze 100
1 godz 43 min Łatwy
Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

35 ze 100
1 godz 50 min Łatwy
Domowa pizza z grilla

Domowa pizza z grilla

3 godz 10 min Łatwy
Kanapki z salami

Kanapki z salami

16 min Łatwy

Pomysły na potrawy z salami

Salami to prawdopodobnie najbardziej znana włoska kiełbasa – idealnie komponuje się z innymi dodatkami na pizzy lub zapiekance. Sprawdź więcej propozycji dań z salami. 

Salami, czyli co? 

Nazwa pochodzi od włoskiego czasownika salare – solić. Długodojrzewającą kiełbasę salami wyrabia się zazwyczaj z mięsa wieprzowego (niekiedy także wołowiny, drobiu lub dziczyzny), z dodatkiem drobno posiekanej słoniny i naturalnych przypraw. Oryginalna salami pokryta jest białym nalotem i ma charakterystyczny smak i aromat kardamonu. Jest dość tłusta. Można jadać ją do wszystkiego, na zimno – do kanapek, sałatek lub zimnych przekąsek i na ciepło – w jajecznicy, w zapiekankach, z makaronem oraz oczywiście jako dodatek do pizzy. 

Potrawy z salami 

Pizza z salami to najpopularniejsze połączenie. Bardziej oryginalnym daniem jest tureckie pide, czyli placek w kształcie łódki z dodatkami w środku, na przykład drobno pokrojonym, doprawionym nadzieniem z pomidorami, fetą i salami. Danie w smaku przypomina pizzę. Zaskocz najbliższych tym przepisem! 

Salami świetnie komponuje się z sosem pomidorowym, dlatego można ją podsmażyć i dodać do sosu. W ten sposób wzbogacić można smak na przykład pasty all'arrabbiata. 

Nadziewany kotlet schabowy to doskonały pomysł na ciekawy i bardziej tradycyjny obiad z wykorzystaniem kiełbasy salami. Kotlet z masłem czosnkowym i Ziarenkami Smaku WINIARY, nadziewany farszem z salami i sera wędzonego oraz z żółtkiem i szczypiorkiem z pewnością zasmakuje nawet najbardziej zagorzałym fanom tradycyjnej kuchni polskiej. 

Szybkim i łatwym w przygotowaniu daniem na zimno z salami jest sałatka włoska z oliwkami i serem feta. Równie łatwym przepisem, idealnym na imprezę, są kanapki z dodatkiem salami. 

Salami jako przekąska 

Salami fantastycznie uzupełnia deskę wędlin, połącz ją z innymi dojrzewającymi kiełbasami. Jeśli organizujesz przyjęcie – przygotuj koreczki z sera, pomidorów, ogórka i salami. 

Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie chipsów z salami – usmaż pokrojone w cienkie plasterki salami na patelni lub upiecz w piekarniku. Takie chipsy sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale także jako dodatek do zup. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu