Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowa pizza z grilla

0
3 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
15  g
Drożdże
0.5  szklanka
Mleko
2  łyżek
Olej
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
2 
Pomidory
1 
Cebula
0.5  łyżeczka
Oregano
5  liści
Bazylia świeża
1  ząbek
1  łyżka
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz czarny
5  plastrów
Szynka wiejska
trochę
Ananas
4  plastrów
Salami wołowe
1  kulka
Mozzarella

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.32 g
Węglowodany
49.93 g
Tłuszcze
20.25 g
Wartość energetyczna
421.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

190 min
Krok 1
5 min
Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Mleko podgrzej.
Krok 2
5 min
Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 3
10 min
Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto.
Krok 4
120 min
Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę/dwie.
Krok 5
5 min
Wyrośnięte ciasto podziel na kilka części.
Krok 6
5 min
Sos: Dojrzałe, duże pomidory obierz ze skórki (sparz wrzątkiem, następnie przelej zimną wodą) i pokrój w kostkę. Ewentualnie można użyć puszkowanych pomidorów – wtedy dajemy 1 puszkę.
Krok 7
7 min
Obierz cebulę (opcjonalnie dwie małe cebulki dymki) i pokrój w drobną kosteczkę. Zeszklij przez chwilę na oliwie.
Krok 8
5 min
Dodaj czosnek, następnie pomidory i przyprawy.
Krok 9
7 min
Podsmaż przez 5-7 minut, aż trochę płynu z wody wyparuje, a sos będzie miał pożądaną konsystencję.
Krok 10
10 min
Pizza: Rozwałkuj ciasto na placki, posmaruj jeden brzeg oliwą i grilluj na rozgrzanym grillu na wyższej półce przez 3-5 minut, aż na cieście widać będzie znaki grillowania.
Krok 11
5 min
Przełóż na drugą stronę, dodaj ulubione dodatki – np. na hawajską: sos, ser, szynkę i ananasa, a na drugą - sos, ser, pomidora, salami, bazylię.
Krok 12
5 min
Grilluj jeszcze przez kilka minut, do roztopienia sera. Możesz przykryć grill przykrywką lub folią aluminiową - wtedy pizza zrobi się szybciej.
Krok 12
1 min
Podawaj z ketchupem łagodnym lub ostrym WINIARY.
Domowa pizza z grilla

Krok 1 z 13

Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Mleko podgrzej.

Domowa pizza z grilla

Krok 2 z 13

Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.

Domowa pizza z grilla

Krok 3 z 13

Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto.

Domowa pizza z grilla

Krok 4 z 13

Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę/dwie.

Domowa pizza z grilla

Krok 5 z 13

Wyrośnięte ciasto podziel na kilka części.

Domowa pizza z grilla

Krok 6 z 13

Sos: Dojrzałe, duże pomidory obierz ze skórki (sparz wrzątkiem, następnie przelej zimną wodą) i pokrój w kostkę. Ewentualnie można użyć puszkowanych pomidorów – wtedy dajemy 1 puszkę.

Domowa pizza z grilla

Krok 7 z 13

Obierz cebulę (opcjonalnie dwie małe cebulki dymki) i pokrój w drobną kosteczkę. Zeszklij przez chwilę na oliwie.

Domowa pizza z grilla

Krok 8 z 13

Dodaj czosnek, następnie pomidory i przyprawy.

Domowa pizza z grilla

Krok 9 z 13

Podsmaż przez 5-7 minut, aż trochę płynu z wody wyparuje, a sos będzie miał pożądaną konsystencję.

Domowa pizza z grilla

Krok 10 z 13

Pizza: Rozwałkuj ciasto na placki, posmaruj jeden brzeg oliwą i grilluj na rozgrzanym grillu na wyższej półce przez 3-5 minut, aż na cieście widać będzie znaki grillowania.

Domowa pizza z grilla

Krok 11 z 13

Przełóż na drugą stronę, dodaj ulubione dodatki – np. na hawajską: sos, ser, szynkę i ananasa, a na drugą - sos, ser, pomidora, salami, bazylię.

Domowa pizza z grilla

Krok 12 z 13

Grilluj jeszcze przez kilka minut, do roztopienia sera. Możesz przykryć grill przykrywką lub folią aluminiową - wtedy pizza zrobi się szybciej.

Domowa pizza z grilla

Krok 12 z 13

Podawaj z ketchupem łagodnym lub ostrym WINIARY.

Jedno z pyszniejszych dań grillowanych to domowa pizza z grilla – zrobiona totalnie od podstaw! Przyrządź ciasto na chrupiący spód do pizzy (cienki lub grubszy według Twojego uznania), przygotuj intensywnie pomidorowy sos z cebulką, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami, a następnie zastanów się, z czym masz ochotę zjeść pizzę! Każdą pizzę z grilla możesz podzielić na połówki czy ćwiartki i dobrać do poszczególnych części inne składniki. Na sam koniec wybierz ulubiony ketchup albo dip. I chrup!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
D Dominika
.

Prosty, a zarazem pyszny przepis. Już nie umiem się doczekać, aż go wypróbuję!

Winiary
.
Expert

Dominiko, udało Ci się spróbować? :)

Pokaż więcej komentarzy