Tradycyjna pizza z salami to przede wszystkim drożdżowe ciasto, sos pomidorowy, salami i mozzarella. Taki placek pomimo swojej prostoty i ograniczonej liczby dodatków smakuje doskonale i w pełni zaspokaja ochotę na coś sycącego i aromatycznego. Przygotowując pizzę z salami, warto skupić się na dodatkach. Ten rodzaj wędliny to jedna z najpopularniejszych propozycji, jeśli chodzi o włoskie dodatki do pizzy. Co więcej, występuje on w wielu wariantach do wyboru: od delikatnych, po bardzo pikantne. Na pizzy doskonale smakują oba rodzaje salami, dlatego do wykonania przepisu można użyć zarówno samego salami łagodnego lub pikantnego, jak i obu rodzajów wędliny.
Jakie salami do pizzy?
Salami do pizzy powinno być oryginalnym włoskim salami (salame), czyli wędliną, a właściwie kiełbasą długo dojrzewającą, którą produkuje się z mieszanki chudego mięsa oraz tłuszczu. Salami najczęściej jest wyrobem wieprzowym, choć istnieją także wersje z mięsa wołowego, owczego, koziego, oślego czy z dziczyzny. Natomiast dodawany do wędliny tłuszcz to zawsze tłuszcz wieprzowy. Salami może być delikatne w smaku lub pikantne. Pierwszy wariant to salami milano, a drugi salami napoli picccante. W zależności od tego, jakie smaki preferujemy, na pizzę możemy położyć zarówno jeden z nich, jak i oba warianty tej wędliny. Warto pamiętać również, że plastry salami zawsze układamy na wierzchu pizzy, czyli na serze, a nie pod serem.
Pizza z salami - jaki ser?
Ser to drugi najważniejszy składnik w przepisie na pizzę z salami. W idealnym wydaniu taki placek powinien być miękki w środku, a chrupiący z zewnątrz, natomiast na wierzchu ciasta powinna ciągnąć się dosyć gruba warstwa perfekcyjnie roztopionego sera. W naszym przepisie jest to mieszanka mozzarelli i sera żółtego. Tradycyjnie, kiedy w grę wchodzi pizza z salami przepis włoski przewiduje wykorzystanie samej świeżej mozzarelli w kulce. Warto pamiętać jednak, że do pizzy nadaje się także ser gouda, ser kozi, camembert, a nawet ser pleśniowy. Wiele zależy tu od upodobań degustatorów. Jeśli lubisz wyraziste smaki, sięgnij po ser o charakterystycznym aromacie, natomiast przygotowując pizzę na przyjęcie dla gości postaw na bardziej neutralne i sprawdzone połączenia smakowe.
Pizza z salami jest stosunkowo prosta i szybka w przygotowaniu, ponieważ nie uwzględnia zbyt wielu dodatków. Doskonale sprawdzi się na weekendowy obiad, spotkanie ze znajomymi czy rodzinne przyjęcie. Pizza smakuje wszystkim, a zwłaszcza dzieciom i młodzieży. W bogatszej wersji placek można przygotować także z dodatkiem cebuli, pieczarek, papryki i ziół, na przykład świeżej bazylii.
Komentarze 0