Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Pizza z salami

Pizza z salami

(0)
45min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 4 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
15  g
Drożdże
1  łyżeczka
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
trochę
Kasza manna
120  ml
Woda
trochę
Sos Boloński pikantny WINIARY
70  g
Salami wołowe
50  g
Ser żółty starty
100  g
Mozzarella
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18 g
Węglowodany
39.95 g
Tłuszcze
15.44 g
Wartość energetyczna
359.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjna pizza z salami to przede wszystkim drożdżowe ciasto, sos pomidorowy, salami i mozzarella. Taki placek pomimo swojej prostoty i ograniczonej liczby dodatków smakuje doskonale i w pełni zaspokaja ochotę na coś sycącego i aromatycznego. Przygotowując pizzę z salami, warto skupić się na dodatkach. Ten rodzaj wędliny to jedna z najpopularniejszych propozycji, jeśli chodzi o włoskie dodatki do pizzy. Co więcej, występuje on w wielu wariantach do wyboru: od delikatnych, po bardzo pikantne. Na pizzy doskonale smakują oba rodzaje salami, dlatego do wykonania przepisu można użyć zarówno samego salami łagodnego lub pikantnego, jak i obu rodzajów wędliny.


Jakie salami do pizzy?

Salami do pizzy powinno być oryginalnym włoskim salami (salame), czyli wędliną, a właściwie kiełbasą długo dojrzewającą, którą produkuje się z mieszanki chudego mięsa oraz tłuszczu. Salami najczęściej jest wyrobem wieprzowym, choć istnieją także wersje z mięsa wołowego, owczego, koziego, oślego czy z dziczyzny. Natomiast dodawany do wędliny tłuszcz to zawsze tłuszcz wieprzowy. Salami może być delikatne w smaku lub pikantne. Pierwszy wariant to salami milano, a drugi salami napoli picccante. W zależności od tego, jakie smaki preferujemy, na pizzę możemy położyć zarówno jeden z nich, jak i oba warianty tej wędliny. Warto pamiętać również, że plastry salami zawsze układamy na wierzchu pizzy, czyli na serze, a nie pod serem.


Pizza z salami - jaki ser?

Ser to drugi najważniejszy składnik w przepisie na pizzę z salami. W idealnym wydaniu taki placek powinien być miękki w środku, a chrupiący z zewnątrz, natomiast na wierzchu ciasta powinna ciągnąć się dosyć gruba warstwa perfekcyjnie roztopionego sera. W naszym przepisie jest to mieszanka mozzarelli i sera żółtego. Tradycyjnie, kiedy w grę wchodzi pizza z salami przepis włoski przewiduje wykorzystanie samej świeżej mozzarelli w kulce. Warto pamiętać jednak, że do pizzy nadaje się także ser gouda, ser kozi, camembert, a nawet ser pleśniowy. Wiele zależy tu od upodobań degustatorów. Jeśli lubisz wyraziste smaki, sięgnij po ser o charakterystycznym aromacie, natomiast przygotowując pizzę na przyjęcie dla gości postaw na bardziej neutralne i sprawdzone połączenia smakowe.

Pizza z salami jest stosunkowo prosta i szybka w przygotowaniu, ponieważ nie uwzględnia zbyt wielu dodatków. Doskonale sprawdzi się na weekendowy obiad, spotkanie ze znajomymi czy rodzinne przyjęcie. Pizza smakuje wszystkim, a zwłaszcza dzieciom i młodzieży. W bogatszej wersji placek można przygotować także z dodatkiem cebuli, pieczarek, papryki i ziół, na przykład świeżej bazylii.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    2 min
    Mąkę przesiej do miski. Wodę podgrzej.
  • Krok 2

    3 min
    Drożdże wsyp do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i wodę, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    15 min
    Do mąki dodaj sól, oliwę i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Krok 4

    5 min
    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, od spodu podsyp kaszą manną i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując brzegi o szerości 1 cm.
  • Krok 5

    5 min
    Posmaruj sosem. Rozłóż równomiernie plasterki salami i posyp całość serem.
  • Krok 6

    10 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Podawaj z ketchupem WINIARY.
Pizza z salami

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej do miski. Wodę podgrzej.

Pizza z salami

Krok 2 z 7

Drożdże wsyp do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i wodę, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Pizza z salami

Krok 3 z 7

Do mąki dodaj sól, oliwę i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Pizza z salami

Krok 4 z 7

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, od spodu podsyp kaszą manną i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując brzegi o szerości 1 cm.

Pizza z salami

Krok 5 z 7

Posmaruj sosem. Rozłóż równomiernie plasterki salami i posyp całość serem.

Pizza z salami

Krok 6 z 7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10 minut.

Pizza z salami

Krok 7 z 7

Podawaj z ketchupem WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Lunch
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pizza farmerska

    Pizza farmerska

    1 godz 10 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę

    Ciasto na pizzę

    1 godz 20 min Łatwy
  • Chleb do żurku

    Chleb do żurku

    1 godz 50 min Łatwy
  • Pizza z kaparami

    Pizza z kaparami

    1 godz 21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu