Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pizza z pieczarkami

0
48 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Mąka pszenna
15 g
Drożdże
1 łyżeczka
Sól
2 łyżek
Oliwa z oliwek
150 g
Mleko 1,5%
1 łyżeczka
Cukier
1 
Por (biała część)
2 łyżek
Oliwa z oliwek
10 g
ZIARENKA SMAKU Przyprawa uniwersalna 75g
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
100 g
Ser edamski
250 g
Pieczarki
100 g
Cebula biała
15 g
Kukurydza Konserwowa
5 g
Pieprz czarny
1 g
Tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
52.39 g
Wartość energetyczna
465.52 kcal
Białko
16.03 g
Tłuszcze
22.05 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
5 min
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę i por obrać i pokroić półplasterki.
Krok 2
5 min
Na oleju podsmaż cebulę, por i pieczarki, doprawić przyprawą ZIARENKA SMAKU, pieprzem i tymiankiem.
Krok 3
3 min
Mleko podgrzej.
Krok 4
2 min
Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Krok 5
10 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Krok 6
5 min
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem, formując brzegi 1 cm.
Krok 7
1 min
Posmaruj koncentratem pomidorowym.
Krok 8
15 min
Rozłóż farsz pieczarkowy i kukurydzę, posyp serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
Krok 9
2 min
Pizzę podawaj od razu po przygotowaniu.
Pizza z pieczarkami

Krok 1 z 9

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę i por obrać i pokroić półplasterki.

Pizza z pieczarkami

Krok 2 z 9

Na oleju podsmaż cebulę, por i pieczarki, doprawić przyprawą ZIARENKA SMAKU, pieprzem i tymiankiem.

Pizza z pieczarkami

Krok 3 z 9

Mleko podgrzej.

Pizza z pieczarkami

Krok 4 z 9

Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Pizza z pieczarkami

Krok 5 z 9

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Pizza z pieczarkami

Krok 6 z 9

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem, formując brzegi 1 cm.

Pizza z pieczarkami

Krok 7 z 9

Posmaruj koncentratem pomidorowym.

Pizza z pieczarkami

Krok 8 z 9

Rozłóż farsz pieczarkowy i kukurydzę, posyp serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.

Pizza z pieczarkami

Krok 9 z 9

Pizzę podawaj od razu po przygotowaniu.

Pizza to niekwestionowana sława kuchni włoskiej. Dziś proponujemy prostą wersję pizzy – pizzę z pieczarkami – niemniej na drożdżowy placek możesz położyć i zapiec niemal wszystko! Pizza z pieczarkami nie może obejść się bez aromatycznych przypraw, np. majeranku, oregano czy Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, a także bez sosu, którego rolę w tym przypadku przejmuje koncentrat pomidorowy. Pizzę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika