Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym

0
110 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Dorsz atlantycki
1 
Cebula
1 trochę
Olej rzepakowy
100 g
Ser salami
70 dag
kozaki
1 trochę
Sól
1 trochę
Przyprawa do ryb
4 gałązek
Natka pietruszki
4 
Suszone pomidory
1 plaster
Chleb biały
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
15.98 g
Węglowodany
8.32 g
Białko
32.09 g
Wartość energetyczna
329.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
60 min
Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki.
Krok 2
10 min
Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę, nie doprawiam, bo sos już jest doprawiony.
Krok 3
5 min
Odkładam łyżkę grzybów. Do miski wlewam 300 ml wody ziemnej, rozrabiam sos grzybowy. Wlewam do grzybów i gotuję, aż zgęstnieje.
Krok 4
5 min
Ser ścieram na tarce, jedną łyżkę zostawiam do posypania ryby. Pozostały ser dodaję do sosu i mieszam.
Krok 5
15 min
Sos przekładam do naczynia do zapiekania, układam kawałki dorsza i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut.
Krok 6
5 min
W tym czasie kroję pomidory suszone, dodaję łyżkę grzybów, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem.
Krok 7
10 min
Po wyjęciu ryby, układam na każdym kawałku farsz z pomidorami, posypuję odłożonym serem. Chleb kroję w kostkę, przesmażam na patelni na oleju. Grzanki dodaję do ryby.
Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym

Krok 1 z 7

Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki.

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym

Krok 2 z 7

Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę, nie doprawiam, bo sos już jest doprawiony.

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym

Krok 3 z 7

Odkładam łyżkę grzybów. Do miski wlewam 300 ml wody ziemnej, rozrabiam sos grzybowy. Wlewam do grzybów i gotuję, aż zgęstnieje.

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym

Krok 4 z 7

Ser ścieram na tarce, jedną łyżkę zostawiam do posypania ryby. Pozostały ser dodaję do sosu i mieszam.

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym

Krok 5 z 7

Sos przekładam do naczynia do zapiekania, układam kawałki dorsza i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut.

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym

Krok 6 z 7

W tym czasie kroję pomidory suszone, dodaję łyżkę grzybów, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem.

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym

Krok 7 z 7

Po wyjęciu ryby, układam na każdym kawałku farsz z pomidorami, posypuję odłożonym serem. Chleb kroję w kostkę, przesmażam na patelni na oleju. Grzanki dodaję do ryby.

Dorsz w aromatycznym sosie grzybowym jest pyszny. Sos grzybowy idealnie pasuje do ryb. Zapach jaki unosi się w kuchni już mówi sam za siebie. Użyłam sosu grzybowego Winiary dzięki czemu potrawa zyskała jeszcze bardziej intensywny smak. U mnie potrawa pachniała malizną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika