Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym
Dodaj do CookBook

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest mysza75
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Dorsz atlantycki
1  opakowanie
WINIARY Sos Grzybowy
1 
Cebula
trochę
Olej rzepakowy
100  g
Ser salami
70  dag
kozaki
trochę
Sól
trochę
Przyprawa do ryb
4  gałązek
Natka pietruszki
4 
Suszone pomidory
1  plaster
Chleb biały
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.3 g
Wartość energetyczna
328.7 kcal
Tłuszcze
15.8 g
Białko
32.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dorsz w aromatycznym sosie grzybowym jest pyszny. Sos grzybowy idealnie pasuje do ryb. Zapach jaki unosi się w kuchni już mówi sam za siebie. Użyłam sosu grzybowego WINIARY dzięki czemu potrawa zyskała jeszcze bardziej intensywny smak. U mnie potrawa pachniała malizną.

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    60 min
    Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki.
  • Krok 2

    10 min
    Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę, nie doprawiam, bo sos już jest doprawiony.
  • Krok 3

    5 min
    Odkładam łyżkę grzybów. Do miski wlewam 300 ml wody ziemnej, rozrabiam sos grzybowy. Wlewam do grzybów i gotuję, aż zgęstnieje.
  • Krok 4

    5 min
    Ser ścieram na tarce, jedną łyżkę zostawiam do posypania ryby. Pozostały ser dodaję do sosu i mieszam.
  • Krok 5

    15 min
    Sos przekładam do naczynia do zapiekania, układam kawałki dorsza i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut.
  • Krok 6

    5 min
    W tym czasie kroję pomidory suszone, dodaję łyżkę grzybów, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem.
  • Krok 7

    10 min
    Po wyjęciu ryby, układam na każdym kawałku farsz z pomidorami, posypuję odłożonym serem. Chleb kroję w kostkę, przesmażam na patelni na oleju. Grzanki dodaję do ryby.
Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

Krok 1 z 7

Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki.

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

Krok 2 z 7

Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę, nie doprawiam, bo sos już jest doprawiony.

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

Krok 3 z 7

Odkładam łyżkę grzybów. Do miski wlewam 300 ml wody ziemnej, rozrabiam sos grzybowy. Wlewam do grzybów i gotuję, aż zgęstnieje.

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

Krok 4 z 7

Ser ścieram na tarce, jedną łyżkę zostawiam do posypania ryby. Pozostały ser dodaję do sosu i mieszam.

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

Krok 5 z 7

Sos przekładam do naczynia do zapiekania, układam kawałki dorsza i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut.

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

Krok 6 z 7

W tym czasie kroję pomidory suszone, dodaję łyżkę grzybów, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem.

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

Krok 7 z 7

Po wyjęciu ryby, układam na każdym kawałku farsz z pomidorami, posypuję odłożonym serem. Chleb kroję w kostkę, przesmażam na patelni na oleju. Grzanki dodaję do ryby.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Pieczenie
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz pieczony w porach

    Dorsz pieczony w porach

    2 godz 55 min Łatwy
  • Dorsz duszony w warzywnym sosie

    Dorsz duszony w warzywnym sosie

    55 min Łatwy
  • Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    24 min Łatwy
  • Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

    Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu