Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
61g / 24%
Węglowodany
70.9g / 27%
Tłuszcze
56.9g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Dorsz w cieście francuskim

+

Dorsz w cieście francuskim

Wróć

Dorsz w cieście francuskim

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest 154360
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Dorsz atlantycki
1  opakowanie
Ciasto francuskie
30  dag
Pieczarki
1 
Cebula
1 
Żółtko
trochę
Cytryna
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
60.99 g
Węglowodany
70.89 g
Tłuszcze
56.88 g
Wartość energetyczna
1038.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Delikatne mięso ryby, skryte w chrupiącym cieście francuskim to kombinacja idealna na obiad. Dorsz, którego użyjemy w tym przepisie, zapewnia wspaniały smak i soczyste mięso. Dodajmy cebulę oraz pieczarki, aby jeszcze bardziej zróżnicować czekające na nas doznania smakowe. Smacznego!

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    15 min
    Dorsza umyć (jeśli był mrożony to wcześniej rozmrozić), osuszyć i usunąć z niego ości, posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
  • Krok 2

    10 min
    Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • Krok 3

    10 min
    Pieczarki obrać, pokroić drobniej. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki, przyprawić.
  • Krok 4

    10 min
    Ciasto francuskie przedzielić na pół. Jedną połową wyłożyć blaszkę lub naczynie żaroodporne nasmarowane tłuszczem. Wyłożyć połowę porcji pieczarek, a na nie rybę, przykryć drugą porcją pieczarek.
  • Krok 5

    5 min
    Następnie całość przykryć drugą połową ciasta francuskiego. Wierzch posmarować żółtkiem i zrobić otwory (aby para uciekała).
  • Krok 6

    40 min
    Wstawić do 220 stopni, zapiekać około 40 minut.
Dorsz w cieście francuskim

Krok 1 z 6

Dorsza umyć (jeśli był mrożony to wcześniej rozmrozić), osuszyć i usunąć z niego ości, posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

Dorsz w cieście francuskim

Krok 2 z 6

Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Dorsz w cieście francuskim

Krok 3 z 6

Pieczarki obrać, pokroić drobniej. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki, przyprawić.

Dorsz w cieście francuskim

Krok 4 z 6

Ciasto francuskie przedzielić na pół. Jedną połową wyłożyć blaszkę lub naczynie żaroodporne nasmarowane tłuszczem. Wyłożyć połowę porcji pieczarek, a na nie rybę, przykryć drugą porcją pieczarek.

Dorsz w cieście francuskim

Krok 5 z 6

Następnie całość przykryć drugą połową ciasta francuskiego. Wierzch posmarować żółtkiem i zrobić otwory (aby para uciekała).

Dorsz w cieście francuskim

Krok 6 z 6

Wstawić do 220 stopni, zapiekać około 40 minut.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Kuchnia brytyjska
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grzanki z pieczarkami z serem

    38 min Łatwy
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

    1 godz 50 min Łatwy
  • Mini pizze z ciasta francuskiego

    55 min Średni
  • Paluszki serowe z ciasta francuskiego

    48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu