Dorsz w cieście francuskim
90min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
60.99 g
Węglowodany
70.89 g
Tłuszcze
56.88 g
Wartość energetyczna
1038.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
15 min
Dorsza umyć (jeśli był mrożony to wcześniej rozmrozić), osuszyć i usunąć z niego ości, posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Krok 2
10 min
Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Krok 3
10 min
Pieczarki obrać, pokroić drobniej. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki, przyprawić.
Krok 4
10 min
Ciasto francuskie przedzielić na pół. Jedną połową wyłożyć blaszkę lub naczynie żaroodporne nasmarowane tłuszczem. Wyłożyć połowę porcji pieczarek, a na nie rybę, przykryć drugą porcją pieczarek.
Krok 5
5 min
Następnie całość przykryć drugą połową ciasta francuskiego. Wierzch posmarować żółtkiem i zrobić otwory (aby para uciekała).
Krok 6
40 min
Wstawić do 220 stopni, zapiekać około 40 minut.
Delikatne mięso ryby, skryte w chrupiącym cieście francuskim to kombinacja idealna na obiad. Dorsz, którego użyjemy w tym przepisie, zapewnia wspaniały smak i soczyste mięso. Dodajmy cebulę oraz pieczarki, aby jeszcze bardziej zróżnicować czekające na nas doznania smakowe. Smacznego!
Komentarze 0