Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dorsz w cieście francuskim

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 dag
Dorsz atlantycki
1 paczka
Ciasto francuskie
30 dag
Pieczarki
1 
Cebula
1 
Żółtko
1 trochę
Cytryna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
60.99 g
Węglowodany
70.89 g
Tłuszcze
56.88 g
Wartość energetyczna
1038.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
15 min
Dorsza umyć (jeśli był mrożony to wcześniej rozmrozić), osuszyć i usunąć z niego ości, posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Krok 2
10 min
Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Krok 3
10 min
Pieczarki obrać, pokroić drobniej. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki, przyprawić.
Krok 4
10 min
Ciasto francuskie przedzielić na pół. Jedną połową wyłożyć blaszkę lub naczynie żaroodporne nasmarowane tłuszczem. Wyłożyć połowę porcji pieczarek, a na nie rybę, przykryć drugą porcją pieczarek.
Krok 5
5 min
Następnie całość przykryć drugą połową ciasta francuskiego. Wierzch posmarować żółtkiem i zrobić otwory (aby para uciekała).
Krok 6
40 min
Wstawić do 220 stopni, zapiekać około 40 minut.
Dorsz w cieście francuskim

Krok 1 z 6

Dorsza umyć (jeśli był mrożony to wcześniej rozmrozić), osuszyć i usunąć z niego ości, posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

Dorsz w cieście francuskim

Krok 2 z 6

Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Dorsz w cieście francuskim

Krok 3 z 6

Pieczarki obrać, pokroić drobniej. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki, przyprawić.

Dorsz w cieście francuskim

Krok 4 z 6

Ciasto francuskie przedzielić na pół. Jedną połową wyłożyć blaszkę lub naczynie żaroodporne nasmarowane tłuszczem. Wyłożyć połowę porcji pieczarek, a na nie rybę, przykryć drugą porcją pieczarek.

Dorsz w cieście francuskim

Krok 5 z 6

Następnie całość przykryć drugą połową ciasta francuskiego. Wierzch posmarować żółtkiem i zrobić otwory (aby para uciekała).

Dorsz w cieście francuskim

Krok 6 z 6

Wstawić do 220 stopni, zapiekać około 40 minut.

Delikatne mięso ryby, skryte w chrupiącym cieście francuskim to kombinacja idealna na obiad. Dorsz, którego użyjemy w tym przepisie, zapewnia wspaniały smak i soczyste mięso. Dodajmy cebulę oraz pieczarki, aby jeszcze bardziej zróżnicować czekające na nas doznania smakowe. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika