Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kiełbasa

Mortadela

Mortadela to tradycyjna włoska kiełbasa. Można z niej wyczarować w kuchni prawdziwe cuda! Sprawdźcie jakie!

Przepisy 4
Croissant z szynką i serem z barszczem czerwonym WINIARY

Croissant z szynką i serem z barszczem czerwonym WINIARY

15 min Łatwy
Mortadela smażona w panierce

Mortadela smażona w panierce

25
27 min Łatwy
Mortadela smażona z pomidorem, cebulką i serem

Mortadela smażona z pomidorem, cebulką i serem

35
46 min Łatwy
Kotlety z mortadeli

Kotlety z mortadeli

25 min Łatwy

Mortadela – włoski przysmak 

Ten włoski specjał najbardziej popularny jest w Lombardii i Bolonii, gdzie powstał prawdopodobnie około XIV wieku. Wytwarza się go ze słoniny i zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego, a w wersji oryginalnej doprawia głównie pieprzem lub pistacjami. Mortadela charakteryzuje się łagodnym smakiem i jasnoróżowym kolorem. W polskich sklepach można dostać różne wersje tego specjału, np. z mniejszą ilością tłuszczu, różnymi dodatkami czy wyrabiane z mięsa drobiowego. Cienko pokrojone plasterki mortadeli doskonale smakują ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Jednak z dodatkiem tej kiełbasy można przyrządzić mnóstwo innych pyszności. 

Zapiekanki z włoską kiełbasą 

Mortadela świetnie znosi smażenie oraz pieczenie, dlatego też doskonale nadaje się do przyrządzania dań jednogarnkowych. Z powodzeniem można jej użyć do tych przepisów, w których proponowana jest zwykła kiełbasa. Z pokrojonej w kostkę mortadeli w kilka chwil przygotujemy rozgrzewającą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką albo zapiekankę makaronową. Przed wrzuceniem mortadeli do naczynia żaroodpornego, gdzie znajduje się reszta składników, warto ją krótko obsmażyć na patelni, dzięki czemu wydobędziemy z niej intensywniejszy smak i aromat. Jeśli zostanie nam nieco smażonej mortadeli, przygotujmy na wspólny obiad wyśmienite risotto z papryką i kiełbasą. Duża ilość chrupiących warzyw oraz pachnących przypraw sprawią, że każdy poprosi o dokładkę. 

Mortadela na chrupko 

Włoska kiełbasa, pokrojona w grube plastry, z powodzeniem może zastąpić mięso w drugim daniu. Wystarczy ją oprószyć ulubionymi przyprawami, a następnie obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Przed panierowaniem warto pamiętać, żeby zdjąć cienką osłonkę z zewnętrznej części kiełbasy. Do przygotowania potrawy można użyć różnego rodzaju mortadeli – z dodatkiem warzyw, żółtego sera, papryki czy klasyczną. Kiełbasa smażona w panierce jest chrupiąca, smaczna, niezwykle aromatyczna i najlepiej smakuje podana z zapiekanymi ziemniaczkami oraz mizerią lub surówką z kapusty. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu