Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kiełbasa

Mortadela

Mortadela to tradycyjna włoska kiełbasa. Można z niej wyczarować w kuchni prawdziwe cuda! Sprawdźcie jakie!

Przepisy 3

Mortadela smażona w panierce

Mortadela smażona w panierce

25 ze 100
27 min Łatwy
Mortadela smażona z pomidorem, cebulką i serem

Mortadela smażona z pomidorem, cebulką i serem

35 ze 100
46 min Łatwy
Kotlety z mortadeli

Kotlety z mortadeli

25 min Łatwy

Mortadela – włoski przysmak 

Ten włoski specjał najbardziej popularny jest w Lombardii i Bolonii, gdzie powstał prawdopodobnie około XIV wieku. Wytwarza się go ze słoniny i zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego, a w wersji oryginalnej doprawia głównie pieprzem lub pistacjami. Mortadela charakteryzuje się łagodnym smakiem i jasnoróżowym kolorem. W polskich sklepach można dostać różne wersje tego specjału, np. z mniejszą ilością tłuszczu, różnymi dodatkami czy wyrabiane z mięsa drobiowego. Cienko pokrojone plasterki mortadeli doskonale smakują ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Jednak z dodatkiem tej kiełbasy można przyrządzić mnóstwo innych pyszności. 

Zapiekanki z włoską kiełbasą 

Mortadela świetnie znosi smażenie oraz pieczenie, dlatego też doskonale nadaje się do przyrządzania dań jednogarnkowych. Z powodzeniem można jej użyć do tych przepisów, w których proponowana jest zwykła kiełbasa. Z pokrojonej w kostkę mortadeli w kilka chwil przygotujemy rozgrzewającą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką albo zapiekankę makaronową. Przed wrzuceniem mortadeli do naczynia żaroodpornego, gdzie znajduje się reszta składników, warto ją krótko obsmażyć na patelni, dzięki czemu wydobędziemy z niej intensywniejszy smak i aromat. Jeśli zostanie nam nieco smażonej mortadeli, przygotujmy na wspólny obiad wyśmienite risotto z papryką i kiełbasą. Duża ilość chrupiących warzyw oraz pachnących przypraw sprawią, że każdy poprosi o dokładkę. 

Mortadela na chrupko 

Włoska kiełbasa, pokrojona w grube plastry, z powodzeniem może zastąpić mięso w drugim daniu. Wystarczy ją oprószyć ulubionymi przyprawami, a następnie obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Przed panierowaniem warto pamiętać, żeby zdjąć cienką osłonkę z zewnętrznej części kiełbasy. Do przygotowania potrawy można użyć różnego rodzaju mortadeli – z dodatkiem warzyw, żółtego sera, papryki czy klasyczną. Kiełbasa smażona w panierce jest chrupiąca, smaczna, niezwykle aromatyczna i najlepiej smakuje podana z zapiekanymi ziemniaczkami oraz mizerią lub surówką z kapusty. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu