Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kiełbasa

Parówki

Parówki w nieoczywistej odsłonie? Tak! Poznaj przepisy WINIARY :)

Przepisy 21

Leczo z parówkami i papryką

Leczo z parówkami i papryką

65 ze 100
14 min Łatwy
Parówki w cieście

Parówki w cieście

25 ze 100
32 min Łatwy
Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

50 min Łatwy
Faszerowane parówki

Faszerowane parówki

30 min Łatwy
Zupa gulaszowa z parówkami

Zupa gulaszowa z parówkami

50 min Łatwy
Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym

30 min Łatwy
Corn Dog

Corn Dog

25 min Łatwy
Ryż z parówkami

Ryż z parówkami

50 ze 100
43 min Łatwy
Naleśniki z parówkami jak krokiety

Naleśniki z parówkami jak krokiety

45 ze 100
50 min Łatwy
Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej

55 min Łatwy
Hot dogi z surówką i sosem

Hot dogi z surówką i sosem

38 min Łatwy
Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego

55 min Łatwy
Garnek serowy z kiełbasą parówkową

Garnek serowy z kiełbasą parówkową

35 ze 100
35 min Łatwy
Gulasz z parówek

Gulasz z parówek

50 ze 100
32 min Łatwy
Parówki zawijane w cieście francuskim

Parówki zawijane w cieście francuskim

55 ze 100
40 min Trudny
Parówki z pieczarkami w ketchupie

Parówki z pieczarkami w ketchupie

33 min Łatwy
Mini hot dogi z sosem tatarskim

Mini hot dogi z sosem tatarskim

30 min
Kolorowa zapiekanka makaronowa

Kolorowa zapiekanka makaronowa

90 ze 100
44 min Łatwy
Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

50 ze 100
57 min Średni
Garnek z parówkami chilli

Garnek z parówkami chilli

85 ze 100
48 min Łatwy
Parówki zapiekane z serem

Parówki zapiekane z serem

22 min Łatwy

Przepisy z parówkami - potrawy z parówkami WINIARY

Parówki – zła sława, dobry smak 

Parówki – niektórzy bardzo je lubią, inni uważają za produkt gorszej kategorii. Zła sława parówek bierze się z tego, że dawniej ich skład pozostawiał wiele do życzenia. Dziś jednak nie ma miejsca na niedomówienia – kupując każdy produkt, możemy sprawdzić jego skład. I w przypadku parówek z pewnością powinniśmy to zrobić. Dobry produkt charakteryzować się będzie wysoką zawartością mięsa (powyżej 90%), niewielką ilością sztucznych dodatków, spulchniaczy, białka sojowego oraz brakiem MOM-u, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie (które często tylko umownie jest nazywane „mięsem”). Obecnie bez problemu znajdziemy w sklepach dobre parówki zarówno drobiowe, jak i wieprzowe. To właśnie je warto wybierać podczas realizowania naszych przepisów na parówki. 

Dania z parówek – przepisy dla każdego 

Przygotowanie parówek w ramach posiłku jest banalnie proste. Wystarczy podgrzać je w wodzie lub podsmażyć na patelni. Można je także spożywać na zimno lub podgrzane w kuchence mikrofalowej, jednak chłodne nie są tak smaczne, a w mikrofali tracą swój pierwotny wygląd. Jednak bardziej interesująco prezentują się (i smakują) dania z parówek. 

Najbardziej znanym daniem z parówek jest hot dog. Występuje między innymi w wersji francuskiej i amerykańskiej. Dodatki do hot doga również mogą się różnić w zależności od przepisu albo prywatnych preferencji. Popularnością cieszą się też parówki w cieście francuskim – to proste danie polegające na owinięciu parówek ciastem francuskim, a następnie zapieczeniu ich w piekarniku.  

Parówki mogą być także składnikiem różnego rodzaju sałatek, zapiekanek makaronowych i leczo (zamiast kiełbasy). Czasem dodaje się je także do zupy lub ryżu. Dania z parówek są bardzo proste i często sięgają po nie ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu